Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förhandlingarna om las har kraschat

Så säger politikerna • Jonas Sjöstedt: ”Vi har varit väldigt tydliga”.
LO-ordföranden Susanna Gideonsson anländer till Sveriges kommuner och regioner (SKR) för samtal med sin motpart om las-förhandlingarna.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch i Aktuellt på onsdagskvällen.Foto: SVT / Skärmdump
Stefan Löfven (S).Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Jonas Sjöstedt (V).Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mattias Dahl, Svenskt Näringslivs förhandlingschef.Foto: SÖREN ANDERSSON / PRESSBILD
LO:s ordförande Susanna Gideonsson.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljöpartiets språkrör Per Bolund.Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 12

Centern och Liberalerna pressar Stefan Löfven om att las-utredningen ska bli lag, efter att förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare kraschade i natt.

– Det här är i grunden en förtroendefråga mellan mig och Stefan Löfven och jag utgår från att han följer det vi har kommit överens om, säger Annie Lööf.

Men samtidigt vill statsministern att förhandlingarna återupptas.

”Det är positivt om parterna återupptar sina förhandlingar, det finns ingenting som hindrar det”, skriver han i en kommentar till TT.

Senaste om kraschade las-förhandlingarna

Svenskt Näringsliv, LO och PTK kämpade fram till midnatt. Men förhandlingarna om anställningsskydd, omställning till nytt jobb och en kollektivavtalad a-kassa kraschade. Det blir inget nytt avtal om arbetsrätten.

– Vi kom mycket långt, men vi kom inte hela vägen. Det är helheten det faller på, säger Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl som ändå anser att förhandlingarna var konstruktiva.

Enligt Dahl har Svenskt Näringsliv haft några frågor som de har velat driva igenom, som har varit svåra för facken att acceptera. Det har handlat om saklig grund, att det ska bli lättare att säga upp anställda av personliga skäl. Det har också handlat om turordningsreglerna och fler undantag från principen sist in, först ut.

– De har haft enormt stor betydelse, säger han.

NYHETEN I KORTHET: Las-förhandlingarna

I januariavtalet kom regeringen och L och C överens om att göra en utredning av las (lagen om anställningsskydd).

I juni i år presenterade utredaren sitt resultat. Utredningen öppnar för stora förändringar i arbetsrätten, vilket kritiserades från socialdemokratiskt håll.

Samtidigt har facken och arbetsgivarna förhandlat om en egen överenskommelse på området. De förhandlingarna föll i natt.

Enligt avtalet mellan januaripartierna ska nu i stället Las-utredningen bli lag – men V och KD har hotat med att fälla regeringen.

LO skyller på L och C

LO bekräftar att man inte lyckades nå en överenskommelse.

– Vårt viktigaste mål med förhandlingen var att öka tryggheten för våra medlemmar. Det handlar framför allt om att begränsa de otrygga anställningarna, som spridit sig som en farsot, och öka möjligheterna för omställning, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande och pekar samtidigt ut L och C som anledning till att det kraschade.

– Ytterst är det Centerpartiet och Liberalerna som kraschade denna förhandling genom att driva igenom LAS-utredningen, säger Gideonsson.

https://twitter.com/LOSusannaG/status/1311527152509124608

Hon motsätter sig starkt att las-utredningen ska bli lag.

– Vi säger att vi kommer inte acceptera att den utredningen ska bli lag. Den är helt enkelt horribel och totalt obalanserad. Vi kommer göra precis allt vi kan för att den inte ska bli verklighet, säger hon, till Ekot.

Även PTK har kommit med ett uttalande om att förhandlingarna har strandat.

– Det är viktigt att påminna sig om vi redan i dag har kollektivavtal som fungerar bra. Det finns alltså ingen anledning att från politiskt håll snabbt och utan förankring med de organisationer som står närmast företagen och de anställda att driva igenom stora förändringar som ändrar spelreglerna på arbetsmarknaden, säger Martin Linder, PTK:s ordförande.

Kan utlösa regeringskris

Ingen av parterna har velat se en lagstiftning på området, men enligt avtal mellan regeringen, L och C ska nu i stället Las-utredningen bli lag under 2021. Utredningen har kritiserats av LO och Socialdemokraterna för att vara för arbetsgivarvänlig.

Men nu pressar Centerpartiet och Liberalerna regeringen om att utredningen ska bli lag.

– Jag hade gärna sett att parterna kommit överens, för då hade vi genomfört deras uppgörelse. Det har varit tydligt sedan länge att om de inte gör det, då kommer utredningens förslag att genomföras, säger Centerpartiets Annie Lööf, i Expressen TV.

Kan det bli aktuellt att ändra delar av utredningen?

– Jag förstår att det är svårt för Socialdemokraterna, det var det redan när vi förhandlade i januari. Men vi har kommit överens och det här är i grunden en förtroendefråga mellan mig och Stefan Löfven, och jag utgår från att han följer det vi har kommit överens om, säger Annie Lööf, som ändå menar att om parterna vill ha mer tid så är det en möjlighet.

Liberalernas Nyamko Sabuni beklagar också att parterna inte kom överens, men säger att arbetet med att göra utredningen till lag nu fortsätter.

– Det som utredningen har lagt fram är det som vi fyra partier beställde i utredningen, säger hon, i Expressen TV.

Jonas Sjöstedt hot: Då kan Löfven inte sitta kvar

Vänsterpartiet och partiledaren Jonas Sjöstedt har hotat med att försöka fälla regeringen om las-utredningen blir lag. Något som han upprepade på torsdagen.

”Stefan Löfven kan inte sitta kvar som statsminister om han avser att lägga fram LAS-utredningens förslag”, skriver Sjöstedt på Twitter.

https://twitter.com/jsjostedt/status/1311515038717546498

Moderaternas Ulf Kristersson säger att Vänsterpartiets hot om att fälla regeringen egentligen handlar om att stoppa ändringarna i arbetsrätten och att Moderaterna inte ställer sig bakom det.

– I det läget när vi har genomfört bra reformer och Vänsterpartiet verkligen vill byta ut regeringen, då är vi gärna med på det, säger han.

I onsdagskvällens Aktuellt fick Kristdemokraternas ledare Ebba Busch frågan om hon kommer backa upp V vid en misstroendeförklaring.

– För det första är det väl känt att Kristdemokraterna är för en reformering av Las. Det behövs för att stimulera jobbskapande. Men det är också väl känt att vi menar att Sverige behöver en ny regering, säger Ebba Busch och fortsätter: 

– Om det här är bästa chansen att ge Sverige en ny regering under sittande mandatperiod, då kommer vi inte tveka inför det, säger Ebba Busch. 

Las-utredningen

Några av förslagen i utredningen som presenterades av utredaren Gudmund Toijer den 1 juni i år: 

• Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

• Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist. I dag gäller ålder.

• Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader ”i skälig utsträckning”.

• Möjligheten för en uppsagd eller avskedad att förklara en uppsägning ogiltig tas bort i företag med upp till 15 anställda.

• Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader.

Sjöstedt: ”En sån regering kan vi inte acceptera”

V-ledaren: ”En helhet som är helt oacceptabelt”.

Lööf: ”Utgår från att Löfven följer det vi kommit överens om”

C-ledaren om vad som händer nu – efter att att las-förhandlingarna kraschat.

Sabuni: ”Nu tar politiken över”

Liberalernas partiledare om de strandade las-förhandlingarna.

Viktor Barth-Kron: ”Frågan är vilket hot som är värst”

Expressens inrikespolitiska kommentator om att Las-förhandlingarna kraschat.

Tobias Baudin: ”Ett varningens finger till politikerna”

Kommunals förbundsordförande: ”Nu blir det stenhårda förhandlingar i avtalsrörelsen”
Moderatledaren kommenterar de kraschade las-förhandlingarna.
Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare kraschade under torsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.