I kvällens "Bara Politik – med Niklas Svensson" möts toppolitikerna Mikael Jansson (SD) och Maria Ferm (MP).I kvällens "Bara Politik – med Niklas Svensson" möts toppolitikerna Mikael Jansson (SD) och Maria Ferm (MP).
I kvällens "Bara Politik – med Niklas Svensson" möts toppolitikerna Mikael Jansson (SD) och Maria Ferm (MP).
Mikael Jansson (SD). Foto: Sven LindwallMikael Jansson (SD). Foto: Sven Lindwall
Mikael Jansson (SD). Foto: Sven Lindwall
Maria Ferm (MP). Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅNMaria Ferm (MP). Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Maria Ferm (MP). Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

"Tidsfråga innan folket i Europa störtar EU"

Publicerad

Sverigedemokraterna vs Miljöpartiet, om populism.

I kvällens "Bara Politik – med Niklas Svensson" möts toppolitikerna Mikael Jansson (SD) och Maria Ferm (MP).

Han hyllar Donald Trump och Marine Le Pen.

Hon sågar dem båda.

Det hettar till rejält när Sverigedemokraternas riksdagsledamot Mikael Jansson, tidigare partiledare, i kväll möter Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Maria Ferm.

Mikael Jansson hyllar både USA:s president Donald Trump och Frankrikes presidentkandidat Marine Le Pen.

– Det är bara en tidsfråga innan Europas folk kommer att störta EU. Om Marine Le Pen skulle vinna presidentvalet kan det gå mycket snabbare, så det är vad jag hoppas på, säger han, och får direkt svar på tal.

USA på rätt spår

– Det är oroande att det finns ett så pass stort stöd för den typen av politiska partier, konstaterar Maria Ferm, som samtidigt menar att en seger för Le Pen skulle kasta in både Sverige och Europa i något "väldigt problematiskt".

Enligt Mikael Jansson, som under hela presidentvalskampanjen var den enda riksdagsledamoten som stöttade Donald Trump, är USA nu på rätt spår.

– Det som är intressant med Trump är att han försöker jobba på ett sätt som kan fungera långsiktigt. Går du in i tredje världen måste du ha tredje världens folk med dig. Man kan inte bomba till lydnad.

Har Sverigedemokraterna något att lära av Donald Trump?

– Det har vi säkert.

Maria Ferm menar att Donald Trumps framgångar bäddat för nya starka politiska proteströrelser i USA.

– Nu är det allvar.

"Sju populistiska partier"

På frågan om det finns några populistiska partier i Sveriges riksdag i dag, svarar Mikael Jansson:

– Ja, jag tycker att vi har sju stycken populistiska partier som beskriver massinvandring till Sverige som att den skulle vara ekonomiskt lönsam och integrationsproblemen hanterbara.

”Kommentera programmet via sociala medier med hashtagen #BARPOL”, säger programledaren Niklas Svensson.Foto: Olle Sporrong

Maria Ferm:

– Sverigedemokraterna är ett parti som jag inte främst skulle beskriva som bara populistiskt. Det är ett högerextremt parti som är sprunget ur vit makt-rörelsen. Jag tror att det är viktigt att försöka förhålla sig så sakligt man kan och faktiskt fundera igenom vilka svar man behöver på den här tidens utmaningar. Det är det som populismen inte gör.

Men Mikael Jansson håller inte med om att SD:s lösningar är för enkla.

– Nej, det tycker jag inte alls, säger han och listar det militära försvaret och massinvandringen som två viktiga "säkerhetsproblem" i Sverige i dag.

 

Se "Bara Politik – med Niklas Svensson" i kväll 19-19.20 eller i efterhand på Expressen TV.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag