Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidningsutgivarna: Ändra presstödet

Fokus från papperstidning till digitala plattformar.
Foto: JONTE WENTZEL
Thomas Mattsson, tillförordad vd för Tidningsutgivarna och före detta chefredaktör för Expressen.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Presstödet ska ersättas, anser Tidningsutgivarna.

Organisationen vill se ett modernare stöd som passar digital nyhetskonsumtion.

– Det här är den största mediestödsreformen på 50 år, säger organisationens tillförordnade vd Thomas Mattsson till Ekot.

Till Ekot säger Tidningsutgivarnas tillförordnade vd Thomas Mattsson att det är dags att avskaffa driftstödet med fokus på papperstidningar och rikta blicken mot digitala alternativ.

Alla Sveriges dagstidningar företräds av Tidningsutgivarna som nu vill att presstödet ska tas bort, och ersättas med ett teknikneutralt stöd med tyngd på digital nyhetskonsumtion.

Presstödet har sedan 1971 fungerat som ett ekonomiskt stöd till tidningar som behöver det.

”Största reformen”

Thomas Mattsson vill se ett stöd som tar större hänsyn till att allt fler svenskar väljer att ta del av nyheter i mobilen eller på andra digitala plattformar, säger han till Ekot.

Han föreslår bland annat momsreducering och nedsatt arbetsgivaravgift för journalister.

Tidningarna som är medlemmar i Tidningsarbetsgivarna står enligt Thomas Mattsson bakom förslaget som nu ska läggas fram för riksdagspartierna.

– Det här är den största mediestödsreformen på 50 år, om den genomförs, säger Thomas Mattsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.