Tidningsledare i Sverige: Hillary Clinton vinner

Publicerad
Uppdaterad
De flesta svenska tidningars ledarsidor anser att Hillary Clinton vann kraftmätningen på supertisdagen.
Socialdemokratiska NSD vill se Clinton och Barack Obama tillsammans i Vita huset.
"Clinton & Obama 2008 skulle kunna bli ett vinnande koncept som framstår som något radikalt, nytt och annorlunda jämfört med det tidigare ledarskapet. Nya väljare, som annars inte röstar, skulle kunna mobiliseras till vallokalerna den 4 november", skriver Norrländska Socialdemokraten (s).
I brist på klara besked efter supertisdagen spekuleras det vilt på tidningarnas ledarsidor om vem av demokraternas kandidater som gick starkast ur striden och som har störst chans att bli partiets presidentkandidat i slutändan.

Clinton favorit

Republikanernas nomineringsfajt anses redan avgjord. Få tror att John McCain ska tappa greppet efter att ha vunnit i flera tunga delstater.
Loppet mellan Hillary Clinton och Barack Obama är mycket jämnt, men de flesta ledarskribenterna tror att Clinton kommer att vinna i längden.
"Utan segrarna i till exempel New York och Kalifornien är det möjligt att luften hade gått ur hennes kampanj. Nu fick den ny och nödvändig energi", skriver Sydsvenskan (oberoende liberal).
"Hon är alltjämt favorit att vinna den demokratiska nomineringen, men frågan är vem som har störst möjlighet att besegra John McCain i november. Mitt svar är Barack Obama", skriver Per Ahlin i Dagens Nyheter, även den oberoende liberal.

Föredrar McCain

Moderata Nya Wermlands-Tidningen anser att svenska medier fokuserar alldeles för mycket på demokraterna. Tidningens ledare är en av få som förordar en republikansk president:
"Viktigast för omvärldens vidkommande är att Förenta Staterna får en president som har en fast linje i kampen mot den islamistiska terrorismen och i Irak (...) Den enda realistiskt valbara kandidaten som uppfyller huvudkraven på säkerhetspolitik och ekonomi heter John McCain."
Aftonbladet (oberoende socialdemokratisk) menar att McCains strategi att i första hand locka moderata republikaner och därefter flirta med den kristna högern är vägvinnande. "Han (McCain) kan definitivt vinna valet i höst", heter det i ledaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag