Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tidning: Norge vill trappa ner Libyendeltagande

Den rödgröna norska regeringen vill minska Norges deltagande i Natos Libyenoperation.
Det uppgav tidningen Klassekampen på måndagen.
Senare på dagen tonades uppgifterna dock ner av norska utrikesministern Jonas Gahr Störe.
Det finns risk för att flygvapnet inte kan försvara Nordnorge, om inte några av de norska planen tas hem, anser försvarsdepartementet enligt tidningen Klassekampen. Det finns också politiska skäl. Entusiasmen dalar i regeringspartierna – Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti och Senterpartiet, skriver tidningen och citerar höga regerings- och partikällor.

Ingen tidsfrist

I söndags uppgav en högt uppsatt norsk regeringskälla till norska radion NRK att regeringen redan har beslutat att dra tillbaka nästan allt sitt stridsflyg från Libyen.
Nato sades ha informerats om att den norska militärinsatsen inte kommer att fortsätta i sin nuvarande form. Det skulle innebära att de flesta F16-planen tas hem före juni månads utgång, men när utrikesminister Jonas Gahr Störe lämnade sin redogörelse för Libyeninsatsen inför stortinget på måndagen gav han ingen tidsfrist när insatsen ska avslutas eller trappas ner.
- Det är utvecklingen i Libyen som först och främst kommer att avgöra hur länge de militära operationerna ska fortgå. Det är detta som ska vara grunden för värderingen även om Norges fortsatta bidrag, sade Störe.
Han slog också fast att Norge anser det vara viktigt att det visas fasthet när det gäller att genomföra FN-resolutionens bestämmelser.

MIndre omfattande

Den norska insatsen i Libyen har hittills kostat motsvarande 300 miljoner svenska kronor, framgick det av försvarsminister Grete Faremos redogörelse i samma ämne. Det är tre gånger mer än vad norska försvaret beräknade från början.
Faremo sade att det är fortsatt nödvändigt med militära operationer för att skydda civila i Libyen.
- Vi väntar oss fortsatt stor militär intensitet, sade Faremo om situationen i Libyen.
Hon medgav samtidigt att om operationen fortsätter efter 24 juni så kommer den att se annorlunda ut och mindre omfattande för Norges del. Men det beror i sin tur att konflikten i Libyen i slutändan måste lösas med politiska och inte militära medel.
Hon sade också att norskt flyg har genomfört 315 uppdrag och släppt 289 bomber. Samarbetet med Nato fungerar väl och Norge har haft möjlighet även till att säga nej till specifika uppdrag. Hon gick dock inte in på vilken typ av uppdrag Norge sagt nej till.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!