Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidning i Hamburg har utsatts för en attack

Runt halv tre i natt attackerades tidningen Hamburger Morgenpost. Två rum på bottenvåningen skadades men elden kunde släckas snabbt.
Foto: Bodo Marks
Ingen person fanns då på plats i byggnaden. Två personer som betett sig misstänkt i samband med attentatet har gripits,
Foto: Bodo Marks
Varför attacken ägde rum är oklart. "Om den har att göra med publiceringen av teckningarna är huvudfrågan, men det är för tidigt att säga", säger polisen till AFP.
Foto: Bodo Marks / Epa / Tt
Hamburger Morgenpost är en av tidningarna som publicerade de satiriska teckningarna från tidningen Charlie Hebdo som i onsdags attackerades av terrorister och tolv människor dog.
Foto: Bodo Marks

Hamburger Morgenpost som publicerat satirtidningen Charlie Hebdos teckningar föreställande profeten Muhammed attackerades i natt.

– Stenar och ett brinnande objekt kastades in genom fönstret, säger en polis till AFP.

På söndagseftermiddagen bombhotades den belgiska tidningen Le Soir.

Runt halv tre natten mot söndagen attackerades tidningen Hamburger Morgenpost. Två rum på bottenvåningen skadades men elden kunde släckas snabbt.

Ingen person fanns då på plats i byggnaden. Två personer som betett sig misstänkt i samband med attentatet har gripits, enligt Hamburger Morgenpost, och en utredning är i gång.

Publicerade teckningar

Varför attacken ägde rum är oklart.

– Om den har att göra med publiceringen av teckningarna är huvudfrågan, men det är för tidigt att säga, säger polistalesmannen till AFP.

Hamburger Morgenpost är en av tidningarna som publicerade de satiriska teckningarna från tidningen Charlie Hebdo som i onsdags attackerades av terrorister och tolv människor dog. Hamburger Morgenpost publicerade tre satirteckningar på förstasidan efter massakern i Paris med rubriken:

Redaktion hotad i Belgien

Flera andra tyska tidningar, både nationella och lokala, publicerade teckningarna. De är nu satta under polisskydd.

På söndagen ringde en man till belgiska tidningen Le Soir och bombhotade redaktionen.

– En anonym ringde och hotade varefter vi beslutade att utrymma byggnaden, säger Maroun Labaki, ansvarig för tidningens utländska sidor, till nyhetsbyrån Belga.

Även Le Soir har publicerat Charlie Hebdos teckningar. Evakueringen av Le Soir inträffade samtidigt som tusentals personer marscherade genom Bryssel för att hedra offren efter attacken i Paris.

Personen som ringde sa att bomben "kommer smälla i ditt pressrum om ni inte tar oss seriöst" twittrade en av journalisterna på Le Soir, Martine Dubuisson.

Gator spärrades av

Polisen spärrade av gatorna runt tidningens redaktion och Le Soir publicerade själva namnet på mannen som bombhotade dem. En 53-årig man som är känd av polisen sedan tidigare. Han sa i telefon att hotet gjordes på uppdrag av "yttersta vänstern" då han tröttnat på Le Soirs rapportering om attacken på Charlie Hebdo som han menar gynnar extremhögern.

53-åringen greps 1999 efter att ha utlöst en bomb i en telefonkiosk utanför det extrema högerpartiet Vlaams Bloks lokaler.

I fredags ägde två gisslandraman rum i Parisområdet, med koppling till massmordet på Charlie Hebdo.

Massmanifestation

Bild am Sonntag skriver på söndagen att blodbadet i Frankrike kan vara starten på en våg av attacker i Europa, skriver AFP, och hänvisar till amerikanska avlyssningar som gjorts av IS-ledare.

I dag väntas en massmanifestation för frihet, kallad "den republikanska marschen", samla över en miljon människor – inklusive flera världsledare – i Frankrikes huvudstad Paris. Detta fyra dagar efter att bröderna Said och Cherif Kouachi tog sig in på Charlie Hebdos redaktion i staden och sköt ihjäl tolv personer i vad de beskrev som en hämndattack för profeten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.