Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidigare toppmoderat utreds för miljonfiffel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tidigare toppmoderaten utreds internt för ekonomiska oegentligheter.
Foto: Cornelia Nordström
Personen har jobbat nära Fredrik Reinfeldt.
Foto: Izabelle Nordfjell

En tidigare toppchef inom Moderaterna som arbetat nära Fredrik Reinfeldt och andra ministrar utreds internt för ekonomiska oegentligheter.

Enligt uppgifter till Expressen finns misstankar om att miljonbelopp försvunnit ur partikassan.

Den tidigare toppmoderaten ska ha beordrat överföringar av stora summor till sitt privata bankkonto och i flera år använt partiets kreditkort för privata inköp, erfar Expressen.

Efter Expressens avslöjande meddelade en kommunikationschef inom Moderaterna att partiet "just fått uppgifter" om att den tidigare toppchefen i partiet under torsdagen ska betala tillbaka sin skuld på över två miljoner kronor, fördelade på två olika förbund.

Den tidigare toppchefen har i många år haft tunga uppdrag för Moderaterna och arbetat nära partiledningen. Toppmoderaten har vid flera tillfällen synts på bild tillsammans med förra statsministern Fredrik Reinfeldt och andra M-ministrar, senast i valrörelsen i höstas där han hade en ledande roll. 

Men i slutet av förra året kom plötsligt beskedet att han lämnar samtliga uppdrag för Moderaterna.

Utåt sett hette det att det var en bra tidpunkt att lämna partiet. 

"Finns de i partiet som nu vill tysta ner detta"

Men i dag kan Expressen avslöja att misstankarna om att mannen ska ha begått ekonomiska oegentligheter funnits en längre tid och att detta är huvudskälet till att han lämnat samtliga uppdrag. 

Enligt flera källor i partiet informerades en ledande partiföreträdare om misstankarna redan för ett år sedan - men då vidtogs inga åtgärder.

- Det finns de i partiet som nu vill tysta ner detta eftersom de själva kan dras med i fallet. Andra tycker att det omedelbart ska lämnas in en polisanmälan, säger en uppgiftslämnare inom Moderaterna.

En källa med insyn säger att toppchefen beviljat sig själv "lån" ur partikassan vid flera tillfällen. Han uppges i dag ha en skuld till två olika förbund på över två miljoner kronor. 

- Han har tvingat en underordnad ekonomihandläggare att betala ut pengar till hans privata konto, säger en uppgiftslämnare med insyn.

De revisorer som arbetar med de aktuella partidistriktens bokslut uppges också utreda toppmoderatens användning av partiets kreditkort. 

Redan i samband med bokslutet 2011 anmärkte revisorerna på mannens kreditkortsanvändning, erfar Expressen. Redovisningen ansågs bristfällig och nya rutiner infördes därför efter detta. 

Men toppmoderaten ska ändå ha fortsätt att använda partiets kreditkort för privata inköp och beviljat sig själv privata lån. 

M-politiker anklagas för att "ha sett mellan fingrarna"

Mannen ifrågasätts också efter att ha krävt och fått en ny lyxbil, värderad till 850 000 kronor, som tjänstebil. Partiet utreder också en rad utlandsresor som tjänstemannen gjort under det senaste året.

- Han har varit i USA vid minst sex tillfällen, men det är högst oklart vad detta egentligen har gett partiet, säger en kritisk partikamrat i dag. 

Enligt uppgifter till Expressen anklagas en mycket känd M-politiker för att ha "sett mellan fingrarna" när det gäller toppmoderatens agerande. 

En uppgiftslämnare säger att det är tveksamt om styrelsen kan beviljas ansvarsfrihet efter det som framkommit. 

- Under alla omständigheter blir det allvarliga anmärkningar. Men det enda rimliga är förstås att det här överlämnas till polisen och en åklagare. 

I dagsläget är inte händelsen polisanmäld men fallet utreds internt. 

"Det pågår inga utredningar"

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé har via sin pressekreterare avböjt att kommentera uppgifterna och hänvisar i stället till en av partiets kommunikationschefer. 

Vid 22-tiden svarade denne på frågor via sms.

Hur kommenterar du uppgifterna om att ekonomiska oegentligheter nu utreds?

"Det pågår inga utredningar. Revisorer går igenom ekonomi och verksamhet inför bokslut varje år."

Stämmer det att XX i dag har privata skulder till partiet? I så fall, hur mycket och vem har beviljat dessa lån?

"XX har sedan tidigare lån hos partiet beslutade av dåvarande styrelse. Det finns även ett nytt avtal som beslutats av ordförande för länets styrelse. Totalt finns lån på cirka två miljoner kronor."

Överväger partiet att göra polisanmälan?

"Inte som jag känner till."

Hur kommenterar du uppgifter om felaktig kreditkortshantering?

"Jag har ingen kännedom om kreditkortshantering. Det har funnits kostnader som bedömts ligga utanför partiets verksamhet, det har reglerats mellan förbundet och XX. Det finns inga oreglerade skulder mellan partiet o XX."

Hur ser partiet på att XX under förra året besökte USA vid minst sex tillfällen på partiets bekostnad?

"Känner inte till den uppgiften."

Stämmer det att han haft en tjänstebil värderad till 850 000 kr? 

- XX hade avtal om tjänstebil i flera år, den bil han hade senast hade ett nypris på cirka 800 000 kronor.

Kommunikationschefen uppgav på onsdagskvällen att hon sökt kontakt med Expressens reporter redan under tisdagen för att kommentera uppgifterna:

"Ringde dig i går eftermiddag men inget svar." 

Knappt två timmar efter att kommunikationschefen varit i kontakt med Expressen, strax före midnatt, meddelade en kommunikationschef inom Moderaterna att partiet "just fått uppgifter" om att den tidigare toppchefen i partiet under torsdagen ska betala tillbaka sin skuld på över två miljoner kronor, fördelade på två olika förbund.

"XX skuld till förbunden kommer att betalas i sin helhet under morgondagen", skriver kommunikationschefen i ett sms till Expressen klockan 23.45 på onsdagskvällen. 

Enligt vad Expressen erfar har toppchefen haft privata lån från partiet i flera år. 

Beskedet om att han nu betalar tillbaka lånet kom drygt två timmar efter Expressens avslöjande. 

Expressen har vid upprepade tillfällen under tisdagen och onsdagen sökt den utpekade toppchefen via mejl, sms och genom partiet för en kommentar utan resultat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.