Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tidigare talmännen om gruppsamtalen

Birgitta Dahl med Stefan Löfven. Foto: OLLE SPORRONG

Talmannen Andreas Norlén bjuder in partiledarna till gemensamma samtal i olika konstellationer för att komma vidare med regeringsbildningen. 

Hans företrädare gör inte tummen ner. 

– Det är värt ett försök, säger Birgitta Dahl.  

– Det är ett annat sätt att försöka pressa fram en lösning och få alla att på något vis bekänna färg, säger Per Westerberg.   

Efter att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven meddelat att han inte kan bilda regering hade talmannen Andreas Norlén, M, samtal med övriga partiledare.

Men när Norlén hade pressträff gav han inte sonderingsuppdraget till någon annan. Han presenterade i stället en annan lösning. 

Han bjuder in partiledarna till gruppsamtal enligt fyra olika regeringsalternativ: en samlingsregering med alla partier utom SD och V, en mittenregering med S, MP, C och L, en alliansregering plus MP och en alliansregering i "någon from". 

 

Dahl: "Bra att man prövar nya vägar"  

Birgitta Dahl, S, som var talman 1994 - 2002, säger att Norléns metod med gruppsamtal är "värt ett försök". 

– Jag tycker det är bra att man prövar nya vägar. Men han måste vara väldigt noggrann med att inte blanda sig i politiken. Talmannen ska ju stå över partipolitiken. Jag hoppas att det kanske kan föra utvecklingen framåt mot en lösning – men det är ju partiledarna som ska stå för det, säger hon. 

Tror du att man kan få fram nya besked från partiledarna?

– Ja, det är värt ett försök i alla fall. Det som är grunden i svensk politik är att man måste förhandla sig fram till lösningar, därför att det nästan aldrig när något parti ensamt som har majoritet. Svenska politiker måste vara skickliga förhandlare.   

Birgitta Dahl, S, var talman 1994 - 2002. Foto: SVEN LINDWALL

Birgitta Dahl håller inte med dem som kritiserat Andreas Norlén för att den väg han prövat hittills, att peka ut sonderingspersoner, gjort att regeringsbildningen dragit ut på tiden. Trots att det nu gått flera veckor sedan riksdagsvalet har ännu ingen statsministerkandidat prövats i kammaren – och Norlén har fortfarande fyra försök på sig innan vi är framme vid ett extra val.   

– Den här processen kan inte gå fort. Det är ju en väldigt besvärlig situation. Det måste få ta tid för de olika aktörerna att förflytta sig dit där vi kan hitta en lösning, säger hon. 

 

Westerberg: "Han kan bara coacha, lirka och pressa"

Inte heller Per Westerberg, M, talman 2006 - 2014, tycker att kritikerna har rätt när de påstår att regeringsbildningen tagit lång tid och att Andreas Norlén borde låta riksdagen rösta om en statsministerkandidat.  

– Det är ungefär fyra veckor sedan Stefan Löfvens regering förlorade förtroendeomröstningen. I ett europeiskt perspektiv är det inte särskilt lång tid, säger Per Westerberg och fortsätter: 

– Ska han gå fram med ett statsministerförslag vill det till att den personen är villig att gå fram. Det är det första villkoret. Det är något som naturligtvis måste testas men det måste finnas en som vill pröva en votering. För det är ju lite grann av ett personligt nederlag att bli nerröstad också, samtidigt som vissa andra kommer tvingas bekänna färg.

 

Förre talmannen Per Westerberg (M). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Per Westerberg konstaterar att Andreas Norléns nya metod för att komma framåt är "en annan variant" för att få komma närmare en lösning. 

– Ett annat alternativ hade varit att låta Annie Lööf få sondera i och med att det är hon som har blockerat de andra två lösningarna egentligen och sagt att samtalen inte är förda i botten. Samtidigt är det inte alldeles lätt att se att det skulle kunna lyckas, säger Per Westerberg och fortsätter:

– Men det är partiledarna som till slut måste hitta en lösning. Han kan bara coacha, pressa och lirka för att få dem lagom pragmatiska och prestigelösa för att kunna komma fram till en lösning. 

Per Westerberg vill inte lista för- eller nackdelar med gruppsamtalen.  

– Det är ett annat sätt att försöka pressa fram en lösning och få alla att på något vis bekänna färg. Om det kommer att lyckas beror på partiledarna själva. Andreas gör vad han kan för att försöka ta det hela framåt.

Veronica Palm (S). Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Palm: "Bra att man samtalar" 

Men de tidigare toppolitikerna Veronica Palm, S, och Ulf Adelsohn, M, är tveksamma till om gruppsamtalen verkligen kommer leda någon vart – åtminstone i det korta tidsperspektivet. 

– Jag tycker ändå att det är bra att man samtalar. Det finns en poäng med att de sitter tillsammans runt samma bord, för att det kan göra att de tvingas föra samtal med varandra efteråt eller i andra sammanhang. På det sättet tror jag det är bra, säger Veronica Palm och fortsätter: 

– Jag tillhör inte dem som tycker att det finns ett värde i att se kandidat efter kandidat falla kammaren. Till syvende och sist måste Centerpartiet och Liberalerna bestämma vad de tycker är viktigast: en regering stödd av Sverigedemokraterna eller en regering ledd av Socialdemokraterna. Vad är minst dåligt? 

Ulf Adelsohn (M). Foto: ALEX LJUNGDAHL

Adelsohn: Bra att han ökar tempot 

Tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn säger så här om talmannens gruppsamtal:

 – Han bedömer väl det här bäst utifrån sina utgångspunkter. Nu vill han i alla fall öka tempot och det tycker jag är bra, säger Adelsohn och fortsätter: 

– Nu har han väl också sagt att det kan vara läge att komma till omröstningar i kammaren, vad jag har förstått. Det är svårt för en utomstående att bedöma det här. Han har räknat upp fyra tänkbara grupper och om de ägnar en dag åt det där, det må väl vara. Mer har han inte tänkt sig tror jag. Så det närmar sig väl omröstningar i kammaren nu.