Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare SVT-profilen efter partiledarvalet: ”Stolt”

Så ska Nyamko Sabuni ta Liberalerna ur krisen.
Liberalernas Nyamko Sabuni och partnern Lennart Persson under partiets extra landsmöte. Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Stoltast när Nyamko Sabuni valdes till Liberalernas partiledare – partnern Lennart Persson, tidigare SVT-journalist och programledare för ”Debatt”.

– Detta är något hon kämpat hårt och länge för. Jag är väldigt glad för hennes skull.

Titta på bilden här ovan. 

Beskedet, i och för sig väntat, har precis kommit på fredagseftermiddagen: Nyamko Sabuni, 50, har utsetts till partiledare för Liberalerna efter Jan Björklund. 

Några tuffa månader är över, där först Johan Pehrson och sedan Erik Ullenhag gett upp.

I ansiktet på den något grånade mannen vid Nyamko Sabunis sida sprider sig ett stilla leende, som avslöjar stor tillfredställelse över beslutet.

Mannen är tidigare SVT-profilen 65-årige Lennart Persson, Nyamko Sabunis partner.

”Väldigt stolt och hedrad”

När Expressen pratar med honom på fredagskvällen bubblar orden fullkomligt ur honom.

– Jag är väldigt stolt och hedrad å hennes vägnar. Nyamko har ju kämpat för detta väldigt mycket. Det har varit ett tufft race, men hon klarade det och jag beundrar henne för det. Det är fantastiskt målmedvetenhet som hon besitter. Det finns en urkraft i henne, säger Lennart Persson.

Hur mycket har Nyamko lutat sig mot dig – och samtalat med dig – när hon tog det här karriäravgörande steget?

– Vi pratade här hemma, men det har inte varit så mycket. Nyamko är väldigt självständig, och det är hon som gör avvägningarna. Men jag frågar henne då och då varför de resonerar som de gör, och varför hon tänker som hon gör. Det blir dock mest den typen av frågor som man ställer till en politiker.

Men ni pratar alltså mycket politik?

– Ja, det gör vi. Hela tiden.

Lennart Persson och Nyamko Sabuni. Foto: OLLE SPORRONG

Träffades för första gången på 90-talet

Lennart Persson och Nyamko Sabuni träffades första gången för 20 år sedan, men blev ett par först för fem år sedan.

– Det var i en tv-studio. Då förklarade hon att hon skulle bli statsminister. Då tänkte jag ”herregud, vad är det för en konstig prick”, men nu är jag inte riktigt lika säker. Nu har hon ju tagit ett steg och närmat sig statsministerposten. En vacker dag, så kanske hon är det.

Såddes det redan då, på 90-talet, ett frö i ditt hjärta?

– Nej, nej... Det gick många år efter det. 

Firade valet hemma vid grillen

Lennart Persson och Nyamko Sabuni firade under fredagskvällen med grillfest hemma i trädgården i Täby, norr om Stockholm.

– Vi kör lamm och kyckling, och till detta serveras väl valda kylda drycker. Och det blir mest familj och grannar som samlas runt grillen. 

Statsvetaren Jenny Madestam om L:s val av ny partiledare: ”Intressant att man väljer två lika personlighetstyper”.

Hon i Täby – han i Skillingmark

Lennart Persson och Nyamko Sabuni är särbor. Hon bor alltså i Täby, han i Skillingmark i västra Värmland – så nära norska gränsen man kan komma. 

Lennart Persson arbetar inte på SVT sedan i våras. Beslutet togs när ansvariga på ”Aktuellt” förstod att Nyamko Sabuni skulle kandidera till partiledarposten.

– Det hade inte funkat att jag suttit i ”Aktuellt” och intervjuat Nyamko. Nu får jag ägna mig åt att vara partiledarfru...

Prognos: Så blir vädret kommande dagarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.