Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ola Ullsten är död – tidigare statsministern blev 86 år

Den tidigare statsministern Ola Ullsten är död.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ullsten somnade in 86 år gammal efter en tids sjukdom, uppger Liberalerna.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Thorbjörn Fälldin från Centerpartiet, Folkpartiledaren Ola Ullsten och Moderaternas Gösta Bohman 1979.
Foto: PER KAGRELL
Ola Ullsten inför riksdagsvalet 1979.
Foto: SVT BILD / SVT BILD TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Thorbjörn Fälldins (C) regering 1979. Raden längst fram Fälldin, Gösta Bohman (M) och Ola Ullsten (FP)
Foto: LARS GROTH / DN

Den tidigare statsministern Ola Ullsten är död.

Den sista tiden tillbringade han på ett demensboende – det var också där han somnade in 86 år gammal.

Dottern Maria träffade honom dagen innan han dog.

– Han dog av ålder och sjukdom, säger hon.

Liberalerna berättar om Ola Ullstens bortgång i ett pressmeddelande. De skriver att Ullsten somnade in på måndagen efter en tids sjukdom. Han sörjs av sin fru, sina fyra barn och sina tre barnbarn.

Ullsten blev 86 år gammal. Hans dotter Maria Ullsten, 53, träffade sin pappa så sent som på söndagen. Den sista tiden bodde Ola Ullsten på ett demensboende.

– Sen var han ju 86 och skulle fylla 87 i juni, så det var inget konstigt med det. Han dog av ålder och sjukdom, säger Maria Ullsten.

Ola Ullsten tillsammans med Nyamko Sabuni och Jan Björklund i Almedalen 2012.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Dottern: Rolig in i det sista

Hon berättar att hennes pappa, vid sidan av den offentliga rollen, var väldigt skämtsam och rolig och att han in i det sista berättade historier.

– Han var duktig på att berätta anekdoter, det märkes även i hans sjukdom. När han kom på sig, att han sa något som var på tok, kunde han skratta åt det själv. Vi kunde skratta ihop, åt att han var lite virrig. Det höll i sig ända till slutet.

Jan Björklund: ”Varm person”

Jan Björklund, partiledare för Liberalerna, säger i ett pressmeddelande:

– Ola Ullsten har haft stor betydelse både för Sverige och för vårt parti. Det är en varm person med ett stort hjärta som har lämnat oss. Ola Ullsten hade ett starkt socialliberalt engagemang som han förenade med ett politiskt ledarskap som präglades av eftertänksamhet och pragmatism.

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1001078468023607296
Bild från 1981. Från vänster: utrikesminister Ola Ullsten (FP), statsminister Thorbjörn Fälldin (C) och ÖB Lennart Ljung, samt försvarsminister Torsten Gustafsson i bakgrunden.
Foto: SVEN-ERIK SJÖBERG / DN

”Mycket skicklig person”

Bengt Westerberg tillträdde som partiledare för Folkpartiet efter Ullsten. Han säger till nyhetsbyrån TT:

– Jag tycker att han var en väldigt duktig partiledare, det gick inte så bra i hans sista val men jag tycker han var skicklig både som partiledare och som statsminister.

– Jag jobbade nära honom, jag var statssekreterare under de år då han satt i regeringen, och följde arbetet ganska noga. Och jag tycker att han var en mycket skicklig person.

Ingvar Carlsson, Carl Bildt, Thorbjörn Fälldn och Ola Ullsten 2007.
Foto: TOMAS LEPRINCE / KVP

Löfven: ”Sveriges djupaste tacksamhet”

Statsminister Stefan Löfven säger, i en skriftlig kommentar om Ullsten:

”Han ledde vårt land i en omvälvande tid och i ett svårt parlamentariskt läge. Jag vill uttrycka Sveriges djupaste tacksamhet för hans insatser, och mitt deltagande i sorgen hos hans nära och kära.”

Ullsten var statsminister 1978-1979

– Jag uppskattar alla de samtal vi har haft under åren, inte minst under min egen partiledartid. Första gången jag mötte honom var på FPU-kongressen 1979, men då vågade jag inte gå fram och hälsa, avslutar Jan Björklund i pressmeddelandet.

Ola Ullsten var ledare för Folkpartiet, som nu heter Liberalerna, mellan 1978 och 1983. Han var statsminister mellan 1978 och 1979 i den folkpartistiska regering som fick tillträda efter att den borgerliga trepartiregeringen avgick på grund av oenighet om kärnkraften.

Utrikesminister i den regeringen var Hans Blix, tidigare chef för FN:s vapeninspektion i Irak, som sörjer sin vän och mångåriga kollega.

– Jag tänker på väldigt många år av spännande samarbete. Från ungdomsförbundet till att sitta i regering tillsammans. Han markerade för socialliberalism och i vilja att samarbeta med socialdemokratin. Vi var under många år goda vänner och hade mycket stor glädje av varandra, säger Hans Blix.

Hans Blix var utrikesminister i Ola Ullstens kortvariga regering: ”Vi var under många år goda vänner”
Foto: EMIL NORDIN

Ullsten var biståndsminister mellan 1976 och 1978 och utrikesminister och vice statsminister från 1979 till 1982.

Ola Ullsten blev riksdagsledamot 1964 och var ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund (FPU) från 1962 till 1964.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.