Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidigare statsepidemiologen: ”Obehaglig situation”

Vi reder ut rykten och myter kring det omtalade coronaviruset.
Annika Linde, statsepidemiolog 2005-2013.
Britta Wahren, professor emeritus i virologi vid Karolinska Institutet.
Foto: Fredrik Persson

Tidigare statsepidemiologen Annika Linde var med om både svininfluensan och sars.

Hon tycker att Folkhälsomyndigheten borde besluta att elever som vistats i riskområden ska hållas hemma – men oroas mer över smittspridning bland äldre.

– Då kommer man få en våldsamt svår situation, säger hon.

Annika Linde, professor emeritus i klinisk virologi, var statsepidemiolog 2005-2013. Nu är hon ledamot i regionfullmäktige i Stockholm för Liberalerna, och följer noga utvecklingen kring det nya coronaviruset.

– Det är fortsatt ganska få fall i Sverige, och det verkar som att den första vågen av smitta kan hållas under kontroll. Men vi kan inte vara trygga förrän alla smitthärdar i världen har släckts, säger hon och fortsätter:

– Det väldigt kritiska är kapaciteten att ta hand om svårt sjuka patienter. Om många blir sjuka på samma gång, då riskerar en hel del att dö alldeles i onödan för att man inte kan ge de rätt vård. Därför måste vi hela tiden försöka begränsa smittan.

Annika Linde arbetade även under sarsutbrottet 2003, och minns hur hon brukade föreläsa och visa en bild på Hongkongs tomma flygplats där det stod ”cancelled” på hela avgångstavlan.

– Den gången lyckades man stoppa det, gudskelov. Nu har vi nog inte lyckats göra det, även om det kanske fortfarande finns möjligheter. 

Oron: Smittspridning hos de äldre

Den tidigare statsepidemiologen tycker att Folkhälsomyndigheten och regionerna har agerat bra kring smittskyddsarbetet. Men en sak är hon kritisk till: att Folkhälsomyndigheten inte rekommenderat att elever som varit i Iran eller Italien under sportlovet skulle stanna hemma i 14 dagar.

– För det visar sig nu att det varit väldigt smittsamt där, säger hon och fortsätter:

– Det hade varit en rimlig åtgärd. Det hade behövts mer stöd än att man som rektor ska bestämma det.

Den stora skillnaden nu gentemot utbrottet av svininfluensan 2009, är att det då fanns vaccin, enligt Linde. Däremot var intensivvårdsavdelningarna hårt belastade, och patienter fick skickas utomlands, säger hon. Det hon ser som mest oroväckande kring coronaviruset är därför kapaciteten i sjukvården – särskilt om många äldre skulle bli smittade.

– Av den erfarenheten vet vi att det här är kritiskt, vi måste försöka undvika att vi får stora utbrott i Sverige.

Är du själv orolig?

– Jag tycker att det här är en obehaglig situation ur många synpunkter. Men jag är tacksam att de yngre inte verkar få en så svår sjukdom. Nu är jag över 70 och på många sätt tror jag att man blir mindre orolig för sig själv med åldern.

Tror på läkemedel mot lunginflammation

Britta Wahren, professor emeritus i virologi vid Karolinska institutet, har bland annat skrivit boken ”Framtidens farliga smitta: Hur kan vi skydda oss”, om nya sjukdomar. Om sars-utbrottet 2009 säger hon:

– Det fåtal länder som fick in smittan lyckades tidigt identifiera fallen och smittspåra.

När det gäller det nya coronaviruset tror Britta Wahren att det finns ”snara möjligheter” till nya läkemedel kring lunginflammation, och så småningom även ett vaccin. Även hon menar att det i nuläget är viktigt att förhindra smitta bland just äldre personer i Sverige.

– Var särskilt noggrann att inte smitta någon på äldreboende, om du själv har någon luftvägsinfektion. 


Frågor och svar till virusexperterna om utbrottet

Hur kan man tänka för att förhindra smitta?


Annika Linde: Det är viktigt att tänka på att tvätta händerna, och inte ta på massa saker i kollektivtrafiken till exempel. Om man är förkyld och inte vet vad det är, och är utsatt för risk, så bör man stanna hemma. Hosta och nys även i armvecket.


Britta Wahren: Följ anvisningar från Folkhälsomyndigheten. Tänk över långresor med flyg. Var särskilt noggrann att inte smitta någon på äldreboende, om du själv har någon luftvägsinfektion.


Era bästa råd om handhygien?


Annika Linde: Coronavirus är känsliga för handsprit. Tvätta händerna så ofta du kan. Kanske inte när du är hemma, men så fort du varit ute.


Britta Wahren: Handsprit inaktiverar alla coronaviruspartiklar det kommer i kontakt med. Men tvål och vatten är lika effektivt som handsprit när det gäller höljeförsedda virus och de flesta bakterier. För de flesta gäller att man kan tänka efter lite bättre när man kommer hem.


Vad tycker ni om att bunkra mediciner och mat?


Annika Linde: Jag tror inte vi kommer få matbrist i butikerna. Däremot kan det bli brist på till exempel hostmedicin, men den blir inte mindre för att man köper upp allt. Egentligen är det rimligaste att man köper saker när man verkligen behöver det, så att man lämnar varorna till de som bäst behöver om något skulle inträffa. Jag hamstrar inte själv. 


Britta Wahren: Det är ett realistiskt beteende som MSB anvisar: Att försäkra sig om mediciner och mat/vatten för en kortare period. Det var ju lätt att förutse att man skulle vilja ha munskydd hemma, när bilderna på den interniserade Wuhan-befolkningen sågs.


Annat konkret som kan minska smittspridning?


Annika Linde: Om vi får fler fall i Sverige kan rådet bli att undvika stora folksamlingar, det är så smittskyddet i Italien nu ser ut. 


Britta Wahren: At hålla sig och de närmaste uppdaterade. Håll i gång sällskapslivet, men kanske i konstellationer med lite färre deltagare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.