Tidigare SR-medarbetare vittnar om dålig säkerhet

Hör Sveriges Radios presschef om hackerattacken.
Sveriges Radios redaktion i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Säkerheten kring Sveriges Radios twitterkonton är ”närmast obefintlig”.

Det säger en anonym medarbetare till SVT – sedan någon hackat tre SR-konton och twittrat ut rasistiska och obscena budskap.

Medarbetare har tillgång till konton efter att de slutat och en lista med lösenord är lätt tillgänglig, rapporterar SVT. 

Sveriges Radio stängde tre twitterkonton på lördagen efter de hade kapats. Detta sedan en eller flera okända personer publicerat ett stort antal tweets, flera med rasistiskt och obscent innehåll. 

Nuvarande och tidigare SR-anställda säger att de haft tillgång till SR:s konton långt efter det att de slutat – och att en lista med lösenord till flera konton finns lätt tillgänglig för medarbetarna, skriver SVT. 

”Behövs det ens en hacker? Sist jag jobbade där kunde vem som helst hitta lösenord till programmens twitterkonton genom att söka på ”lösenord” i ett program som alla jobbar i”, skriver frilansjournalisten Josephine Freje på Twitter.

”Behövs det ens en hacker?”

https://twitter.com/FrejeFrilans/status/1314921365447815174

Ekots konto, SR:s inrikespolitiska konto och Ekonomekots konto har alla stängt efter att de blivit hackade.

”Nästan obefintlig säkerhet”

– Säkerheten kring inloggning och lösenord till Twitter är närmast obefintlig, säger en anonym medarbetare till SVT. 

”Hackningen illustrerar ett kombinerat problem av hög personalomsättning och dålig it-säkerhetshygien. I 1-2 år efter att jag slutat på @sverigesradio hade jag kvar tillgång till Facebook-konton som jag inte borde ha haft”, twittrar TV4-journalisten Emil Hellerud.

https://twitter.com/emilhellerud/status/1314907635246825473

IT-experter säger till SVT att sådana här brister kan utnyttjas till att sprida samhällsfarlig information, till exempel om pandemin. Det som har hänt är ”jätteallvarligt”, enligt Gazmend Huskaj, doktorand i cyberoperationer vid Försvarshögskolan.

– Ponera att vi ser den här typen av fenomen före ett val. Man behöver inte så mycket för att rubba förtroendet för hela utgången av valet, säger han till SVT.

SR:s presschef Claes Bertilson säger att säkerheten kring kontona ”är god, men har har uppenbarligen något gått fel”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.