Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tidigare språkröret: Båda borde avgå

På måndagen meddelade Åsa Romson sin avgång. Men tidigare språkröret Eva Goës tycker att båda borde avgå. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Före detta språkrören Birger Schlaug och Eva Goës är kritiska mot att bara Romson avgår som språkrör.

– Jag tycker nog att det hade varit bra om det varit båda, säger Eva Goës.

Flera MP-profiler vädrar nu sin kritik mot valberedningens förslag.

Miljöpartiets riksvalberedning meddelade på måndagen sitt förslag på språkrör. Gustav Fridolin får fortsatt förtroende och Åsa Romson petas till förmån för biståndsminister Isabella Lövin. Åsa Romson meddelade kort därefter att hon avgår som minister och som språkrör.

Före detta språkröret Eva Goës ledde partiet tillsammans med Birger Schlaug 1986-88. Hon hade hellre sett att bägge språkrören byttes ut:

– Jag tycker nog att det hade varit bra om det varit båda. Det är inte ur ett feministiskt perspektiv, utan det är för att båda två har haft det besvärligt, säger hon.

"De har inte lyssnat"

Eva Goës arbetar numera i organisationen Global Greens och är aktiv som lokalpolitiker i Härnösand. Goës är tydlig med att hon principiellt sett ser det som oproblematiskt att byta ett språkrör i taget. Något som var vanligt i partiet ända fram tills att Peter Eriksson och Maria Wetterstrand valdes 2002.

 

LÄS MER: Inget hinder för byte av bara ett språkrör

 

Däremot är Eva Goës kritisk till Fridolin och Romsons hantering av krisen i partiet – och deras brist på dialog med gräsrötterna i partiet.

"Båda har skenat i väg och glömt att lyssna på gräsrötterna", säger tidigare MP-språkröret Eva Goës om Fridolin och Romson. Foto: Miljöpartiet / PRESSBILD

– Båda har skenat i väg och glömt att lyssna på gräsrötterna, säger hon.

Hon är inte övertygad om att kongressombuden går på valberedningens linje och ger Gustav Fridolin fortsatt förtroende.

– Jag tar inte ut någonting i förskott. Vi får se vad som händer. Nu har valberedningen lagt sitt förslag och så får vi se vad som händer på kongressen.

"Synd att Åsa avgår"

Eva Goës har ett positivt intryck av Isabella Lövin, men skulle gärna se att fler kandidater fördes fram till bägge språkrörsposterna.

– Men det finns ingen som kan ställa upp med några veckors varsel, säger hon.

Själv lanserar hon sin lokala kollega Amanda Lind – som valberedningen föreslagit ska bli nästa partisekreterare.

Men Eva Goës tycker inte att vare sig Åsa Romson eller Gustav Fridolin behöver lämna sina ministerposter.

– Jag uppskattar Åsa Romsons kompetens och kunskap på miljöområdet och tycker därför att det är väldigt synd att hon väljer att avgå, säger hon.

 

LÄS MER: Romson avgår som minister: "Inte arg"

 

Expressen har även talat med det före detta språkröret Birger Schlaug, som länge varit öppet kritisk mot språkrörsduon Fridolin och Romson. Schlaug menar att det var ett felaktigt beslut av MP-ledningen att sätta sig i regering med ett mycket starkare S.

 

Han tycker att det är konstigt att Åsa Romson ensam får ta smällen efter krisveckorna i partiet.

– Vem är det som har störst ansvar för krisen som uppstått? Det kan man diskutera. Åsa har inte större ansvar för den än Gustav – det kan man inte påstå, säger han och fortsätter:

– Det är Gustavs handplockade planeringschef som ställde till det. Det var även Gustav som förordade Mehmet Kaplan som minister. Det är lite konstigt ur det perspektivet, även om Åsa har problem med retoriken.

 

LÄS MER: MP försökte påverka SVT:s nyhetssändning

 

Birger Schlaug tycker att valberedningens förslag på Åsa Romsons efterträdare – Isabella Lövin – är välkommet och hyllar henne för hennes arbete inom fiskeripolitiken.

"De var medvetna om vad de gjorde"

Kulturminister Alice Bah Kuhnke var länge omnämnd i spekulationerna om vem som skulle bli valberedningens förslag till kvinnligt språkrör och har haft många samtal med valberedningen.

– Jag har stort förtroende för Isabella och Gustav. De är skickliga politiker, och nu är det upp till kongressen att välja språkrören.

Alice Bah Kuhnke menar att beslutet antagligen är tufft för Åsa Romson, men att det inte kommer som en blixt från klar himmel.

– Både Gustav Fridolin och Åsa Romson var väl medvetna om vad de gjorde när de bad valberedningen att öppna upp processen igen.

Gahrton: "Valberedningen kommer kritiseras"

Även Per Gahrton, grundare av partiet i början av 1980-talet och MP:s första permanenta manliga språkrör, är positiv till Isabella Lövin – men kritisk till att enbart Romson petas.

– Isabella Lövin är en utmärkt person och kommer säkert bli ett bra språkrör. Men jag har svårt att acceptera att man petar det ena språkröret i ett par, när man inte kan visa att ansvaret inte ligger på båda, säger Gahrton.

Tycker du att valberedningen har gjort ett dåligt jobb?

– Ja. Jag tycker inte att de har hållit sig till sakpolitiken. De borde inte ha bytt språkrör nu, det är inte det som är partiets problem. Det handlar bland annat om hur mycket inflytande man får som litet parti i en koalitionsregering.

Hur går det här ihop med Miljöpartiets feministiska grund?

– Valberedningen måste inse att de kommer att få kritik för det här. Det är uppenbart.

"Kan ge oss en nystart"

Riksdagsledamoten Jabar Amin (MP) är inne på Gahrtons linje och tycker att förslaget är ett slag mot Miljöpartiets feministiska profil.

– Man offrar kvinnan men behåller mannen, säger han till TT.

Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström är nöjd med valberedningens förslag.

– Jag tycker att det är bra. Jag tror att det kan ge oss den nystart vi behöver och leda Miljöpartiet framåt i regeringen, säger hon till TT.

Hon tror inte att valberedningens förslag skadar partiets feministiska profil.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!