Gustav Kasselstrand lanserar nya partiet Alternativ för Sverige. Foto: SVEN LINDWALLGustav Kasselstrand lanserar nya partiet Alternativ för Sverige. Foto: SVEN LINDWALL
Gustav Kasselstrand lanserar nya partiet Alternativ för Sverige. Foto: SVEN LINDWALL
Målet för det nya partiet är att stjäla väljare och politiker från Sverigedemokraterna. Foto: ANNA-KARIN NILSSONMålet för det nya partiet är att stjäla väljare och politiker från Sverigedemokraterna. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Målet för det nya partiet är att stjäla väljare och politiker från Sverigedemokraterna. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge kallar det nya partiet för "Alternativ För Sparkade". Foto: JONATHAN OTHEN / SVERIGEDEMOKRATERNASverigedemokraternas presschef Henrik Vinge kallar det nya partiet för "Alternativ För Sparkade". Foto: JONATHAN OTHEN / SVERIGEDEMOKRATERNA
Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge kallar det nya partiet för "Alternativ För Sparkade". Foto: JONATHAN OTHEN / SVERIGEDEMOKRATERNA

SD:s presschef: Glad om vi slipper rasistiska åsikter

Publicerad
Uppdaterad

Den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, 30, och hans parhäst William Hahne, 25, lanserar i kväll det nya partiet Alternativ för Sverige.

Målet är att stjäla väljare – och politiker – från Sverigedemokraterna. 

– Jag är glad om det leder till att vi slipper människor med rasistiska åsikter och haveristiska beteenden i vårt parti, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge. 

Det nya partiet lanseras vid 19-tiden på måndagskvällen i en lokal i centrala Stockholm, erfar Expressen. 

Alternativ för Sverige registrerades för ett år sedan och sedan dess har den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, som uteslöts ur Sverigedemokraterna i april 2015, värvat medlemmar och formulerat ett partiprogram. 

I ledningen för det nya partiet ingår, förutom Kasselstrand, tidigare SDU-företrädarna William Hahne, Jessica Ohlson och Adam Berg, enligt uppgifter till Expressen.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge jämför Alternativ för Sverige med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och hävdar att "liknande partier kommer att attrahera människor med rasistiska åsikter och haveristiska beteenden".

– Jag är glad om det leder till att vi slipper dem i vårt parti. Förhoppningsvis blir det lättare för oss att bli av med den sortens personer nu när de får någonstans att ta vägen, ett "Alternativ För Sparkade".

Partistyrelsen presenteras i kväll

I kväll presenteras bland annat det nya partiets partistyrelse, hemsida och en film inför valet, enligt uppgifter till Expressen. Partiledaren Gustav Kasselstrand ska samtidigt hålla tal. 

Enligt Expressens uppgiftslämnare består styrelsen främst av personer som har bakgrund i Sverigedemokraterna. Bland dem Per Sefastsson, tidigare politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i riksdagen, Markus Jonsson, tidigare chefredaktör för SD-tidningen Samtiden och Yvonne Lindholm, tidigare vice ordförande för Sverigedemokraterna i Haninge. 

Enligt den nya partiledningen kokar det av missnöje inom Sverigedemokraterna, och man hoppas därför kunna värva både riksdagsledamöter och andra profilerade partiprofiler därifrån. 

– Flera avhopp kommer att ske från Sverigedemokraterna under våren, hävdar en uppgiftslämnare i det nya partiet. 

Kasselstrand har krävt Åkessons avgång

Partiledaren Gustav Kasselstrand var tidigare andre vice ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg. Som ordförande för partiets ungdomsförbund kritiserade han vid flera tillfällen moderpartiet offentligt. 

Han har också krävt SD-ledaren Jimmie Åkessons avgång och liknat Sverigedemokraterna vid ett "Kafkaparti" med partiledning med "sjuklig paranoia"

Expressen har sökt SD-ledaren Jimmie Åkesson för en kommentar, men hittills utan resultat. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag