Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s presschef: Glad om vi slipper rasistiska åsikter

Gustav Kasselstrand lanserar nya partiet Alternativ för Sverige.Foto: SVEN LINDWALL
Målet för det nya partiet är att stjäla väljare och politiker från Sverigedemokraterna.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge kallar det nya partiet för "Alternativ För Sparkade".Foto: JONATHAN OTHEN / SVERIGEDEMOKRATERNA

Den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, 30, och hans parhäst William Hahne, 25, lanserar i kväll det nya partiet Alternativ för Sverige.

Målet är att stjäla väljare – och politiker – från Sverigedemokraterna. 

– Jag är glad om det leder till att vi slipper människor med rasistiska åsikter och haveristiska beteenden i vårt parti, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge. 

Det nya partiet lanseras vid 19-tiden på måndagskvällen i en lokal i centrala Stockholm, erfar Expressen. 

Alternativ för Sverige registrerades för ett år sedan och sedan dess har den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, som uteslöts ur Sverigedemokraterna i april 2015, värvat medlemmar och formulerat ett partiprogram. 

I ledningen för det nya partiet ingår, förutom Kasselstrand, tidigare SDU-företrädarna William Hahne, Jessica Ohlson och Adam Berg, enligt uppgifter till Expressen.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge jämför Alternativ för Sverige med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och hävdar att "liknande partier kommer att attrahera människor med rasistiska åsikter och haveristiska beteenden".

– Jag är glad om det leder till att vi slipper dem i vårt parti. Förhoppningsvis blir det lättare för oss att bli av med den sortens personer nu när de får någonstans att ta vägen, ett "Alternativ För Sparkade".

Partistyrelsen presenteras i kväll

I kväll presenteras bland annat det nya partiets partistyrelse, hemsida och en film inför valet, enligt uppgifter till Expressen. Partiledaren Gustav Kasselstrand ska samtidigt hålla tal. 

Enligt Expressens uppgiftslämnare består styrelsen främst av personer som har bakgrund i Sverigedemokraterna. Bland dem Per Sefastsson, tidigare politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i riksdagen, Markus Jonsson, tidigare chefredaktör för SD-tidningen Samtiden och Yvonne Lindholm, tidigare vice ordförande för Sverigedemokraterna i Haninge. 

Enligt den nya partiledningen kokar det av missnöje inom Sverigedemokraterna, och man hoppas därför kunna värva både riksdagsledamöter och andra profilerade partiprofiler därifrån. 

– Flera avhopp kommer att ske från Sverigedemokraterna under våren, hävdar en uppgiftslämnare i det nya partiet. 

Kasselstrand har krävt Åkessons avgång

Partiledaren Gustav Kasselstrand var tidigare andre vice ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg. Som ordförande för partiets ungdomsförbund kritiserade han vid flera tillfällen moderpartiet offentligt. 

Han har också krävt SD-ledaren Jimmie Åkessons avgång och liknat Sverigedemokraterna vid ett "Kafkaparti" med partiledning med "sjuklig paranoia"

Expressen har sökt SD-ledaren Jimmie Åkesson för en kommentar, men hittills utan resultat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.