Tidigare SD-toppen Christoffer Dulny hånade transpersoner som ”delfinman”

Den förre SD-toppen Christoffer Dulny.
Foto: SVEN LINDWALL
Expressen-reportern David Baas nya bok ”Segra eller dö”.

Den förre SD-toppen Christoffer Dulny spred i närmare ett decennium grov rasism via ett hemligt konto på sajten Flashback.

Under tiden i partiet avfärdade han sina kritiker som ”smutsig neger” och ”lata blatte” – samtidigt som han hävdade att den vite mannen var överlägsen svarta.

I ett speciellt projekt, där han lurade SVT, klädde Dulny också ut sig till delfin för att håna homosexuella och transpersoner.

Sverigedemokraternas stora parlamentariska genombrott gick hand i hand med den framväxande nationalistiska nätrörelsen. Partiet hade under lång tid harvat på utan att nå fyraprocentsspärren till riksdagen men under 00-talets andra hälft hände något. En nationalistisk bloggboom etablerade sig och ett viktigt nav blev sajten Politiskt inkorrekt. 

Sajten påstod sig vara ”politiskt oberoende”, men var SD:s viktigaste hejaklack. Efter riksdagsinträdet - och efter att Politiskt inkorrekt ersatts av Avpixlat - så riktade partiledaren Jimmie Åkesson ett varmt tack till nätrörelsen som stöttat partiet:

– Utan internet hade vi inte varit där vi är i dag. Jag är väldigt tacksam för att de här människorna finns, sa han i en intervju med Sydsvenskan.

Under artiklar med rubriker som ”Asylsökande Zigenare stjäl som korpar” och ”Palestinier mest kriminella” kokade kommentarsfälten på sajterna. Där riktades också direkta hot mot personer som på olika sätt kritiserat Sverigedemokraterna.

Dulny på Flashback: ”Negerapa”

En man som personifierar den nationalistiska nätrörelsens utveckling är Christoffer Dulny. Den tidigare SD-toppen kan nu kopplas till tusentals inlägg på diskussionsforumet Flashback. Där berättade han ingående om sitt liv, men också om sitt hat mot invandrare och mörkhyade.

Han deltog bland annat i en diskussion om en man som påstods vara en blandning mellan en människa och en apa:

”Är denna negerapa på riktigt? Ser ju knappast mänskligt ut..”

Tillsammans med en bekant hade han lagt upp en sajt för en påhittad förening för personer som upplevde sig vara delfiner födda i människokroppar.

Udden var riktad mot HBTQ-rörelsen. För samtidigt som sajten lades upp pågick en diskussion om att underlätta för transpersoner att genomgå könskorrigering. Dulny och hans bekant började skicka in insändare till tidningar där de jämförde delfinmänniskornas kamp med den som homosexuella utkämpat för att få acceptans i samhället. 

De hörde också av sig till riksdagsledamöter och skickade in ett ”remissyttrande” till socialdepartementet där de menade att om transpersoner ska få byta kön så ska de få operera om sig till delfiner.

Utgav sig för att vara delfin i SVT

Ett viktigt inslag var också att försöka lura etablerade medier att ta delfinmänniskorna på allvar. En redaktion som nappade fanns på SVT. Helt anonymt och med ansiktet dolt bakom en delfinmask i plast medverkade Dulny i ett tv-program där han berättade om livet som delfin i en människokropp:

– Lykantroper kallas det här tillståndet om man känner att man är en annan art. Det finns allt möjligt, från katter till hundar och så vidare, sa den förklädde Dulny i SVT-programmet Byss som sändes hösten 2008.

Christoffer Dulny utklädd till delfin i SVT:s program Byss hösten 2008.
Christoffer Dulny utklädd till delfin i SVT:s program Byss hösten 2008.

När Dulny gick med i Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU 2009. Han började då ivrigt att försvara sitt parti på nätet. Kritiker kunde han avfärda som ”smutsig neger” eller ”lata blatte”. Han återkom till rena rasteorier om IQ-nivåer hos svarta och vita, och han menade att många i Mellanöstern och Afrika skulle klassas som ”lätt/medel förståndshandikappade” i västvärlden.

Efter valet 2010 fick Dulny jobb på Sverigedemokraternas riksdagskansli där han klättrade till chefsposition. Han fortsatte att på Flashback sprida sina tankar om hur överlägsen den vita mannen var i jämförelse med svarta. EU-migranter kallade han ”skräpmänniskor från diverse pissländer i EU”.

Samtidigt som Dulny var central i partiets arbete för att ta fram ny politik i riksdagen så fortsatte han att avfärda folk som ”negrer” och hävda att ”zigenare är experter på det svenska bidragssystemet.”

Avslöjades i valet 2014

Christoffer Dulnys nätskriverier hade skett under påhittade namn, men strax före valet 2014 kunde Expressen avslöja en liten del av hans näthatande - bland annat att han i ett tipsmejl till Politiskt inkorrekt skrivit att ”araber har våldsammare gener”. Hans tusentals kommentarer på Flashback var dock fortfarande okända.

Dulny toppade då partiets kommunlista i Stockholm och han stod på valbar plats på riksdagslistan. Avslöjandet ledde till att han avsade sig sina politiska uppdrag, men han fick stanna kvar som topptjänsteman i partiet.

På riksdagskansliet började han att följa den amerikanska nätkulturen som skulle samlas under namnet alt-right. Det var en rörelse som blandade ogenerad rasism med ordvitsar och annat nättramsande. Från att ha varit en subkultur på nätet slungades alt-right-rörelsen in i storpolitiken när den kopplades till Donald Trumps presidentkampanj.

Christoffer Dulny konfronteras av Expressens Christian Holmén i valrörelsen 2014.

För Christoffer Dulny blev det här en nytändning. Han började engagera sig på amerikanska sajter och kort tid före presidentvalet hösten 2016 åkte han till USA för att följa sluttampen av valrörelsen på plats.

Ett drygt halvår efter Donald Trumps valseger lanserade Christoffer Dulny sitt eget alt-right-projekt - Nordisk alternativ-höger - tillsammans med den välkände högerextremisten Daniel Friberg. Det nya projektet innebar att Dulny bröt med Sverigedemokraterna. 

Närvarade vid våldsam demonstration

Ambitionerna var högtflygande. Projektet var tänkt som en ny gräsrotsrörelse som skulle förändra hur svensk politik bedrivs - på liknande sätt som Donald Trump hade ritat om den politiska kartan i USA.

Dulny och Friberg hade kontakter inom den amerikanska alt-right-rörelsen, vilket inte minst blev tydligt när de åkte över till Charlottesville i delstaten Virginia för att delta i den stora Unite the Right-demonstrationen sommaren 2017. 

Demonstrationen slutade i katastrof, när en av högerextremisterna körde ihjäl en 32-årig kvinnlig motdemonstrant. 

Ny bok skildrar Dulnys karriär som nätkrigare

Våldet i Charlottesville blev vändpunkten för alt-right-rörelsen som snabbt tappade i inflytande. Dulnys egna satsning dog snabbt som politiskt kraft. Trots fiaskot har Christoffer Dulny inte helt lämnat sin nätaktivism. Han driver fortfarande sin podcast Vita pillret. Bland gästerna finns välkända nazister som NMR:s Martin Saxlind och Björn Björkqvist, som tidigare var engagerad i Nationalsocialistisk front och Svenskarnas parti.

Expressen har sökt Christoffer Dulny.

FOTNOT: Hela berättelsen om Christoffer Dulnys karriär som nätkrigare och den nationella rörelsens nätaktivism finns i boken ”Segra eller dö” (Mondial förlag).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.