Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är inte rasistiskt – är ett konstaterande”

Leif Östling gästar ”Direkt med Niklas Svensson” där han bland annat kommenterar sitt kända uttalande ”Vad fan får jag för pengarna”.
Leif Östling.
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Polisen arbetar i Rosengård i Malmö efter att en man skjutits ihjäl sommaren 2018.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Leif Östling.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Leif Östling, tidigare bland annat vd för Scania och ordförande för Svenskt Näringsliv, larmar om inbördeskrig i Sverige – och menar att ”vi tagit in alldeles för mycket folk utifrån”. 

Detta framför han till webb tv-kanalen Swebbtv.  

– Det är inte rasistiskt, det är ett konstaterande, säger Östling om uttalandena i en intervju med Dagens industri. 

Den tidigare Scania-vd:n Leif Östling lämnade som ordförande för Svenskt Näringsliv i november 2017, efter att han blivit påkommen med att ha placerat miljoner i ett företag på Malta för att undvika skatt. När SVT:s ”Uppdrag granskning” ställde honom mot väggen för det försvarade han sig med uttalandet: 

– Om man betalar in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?

I lördags ställde Leif Östling upp i en intervju med Swebbtv, som enligt Expo kan kopplas till vit makt-miljön, och uttalade där något som återigen gjort att uppmärksamheten riktats mot honom. Något som Länstidningen i Södertälje var först med att skriva om. På frågan om han tror att det går att få ordning på Sveriges samhällsproblem svarar han nämligen: 

– Det tror jag. Det får vi. Det måste vi få. För om det här fortsätter, då kan vi hamna i ett okontrollerat läge där vi kanske till och med får ta in vår militär och det blir krig inne i landet, i de här utsatta områdena, som det kallas, säger Leif Östling till Swebbtv.

”De snattar”

Östling uttalade sig också om demografin bland Sveriges nyanlända.      

– Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån, man ska komma ihåg när man tar människor från Mellanöstern och Afrika, alltså de lever i ett samhälle som vi lämnade för ungefär hundra år sedan. Det är deras uppfattning och känsla för hur ett samhälle fungerar, säger han. 

– De är ju från helt andra livsbetingelser och normer, dessutom har de svårt att försörja sig här. Så att de går in i en affär och snattar, det är ju en del av deras försörjning i vardagen.

Swebbtv startade 2015 och enligt LT har både antisemiter och NMR-anhängare medverkat i intervjuer och konferenser som kanalen stått bakom. 

– I dag är det en plattform där gränsen mellan vit maktmiljön och den sverigedemokratiska rörelsen är helt utsuddad, säger Jonathan Leman, researcher på Expo, till LT. 

Flera reaktioner i sociala medier

I sociala medier har intervjun fått stor uppmärksamhet. Riksdagsledamoten Robert Hanna (L) skriver bland annat så här på Twitter: 

Ja, vi har stora problem i förorterna – men den här mannen är lost in space. Det behövs ingen militär mot sina egna medborgare!

Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) skriver att ”samhället måste använda alla resurser”, men att ett inbördeskrig nog är osannolikt. 

Östling har försvarat sina uttalanden i en intervju med Dagens industri. 

– Det är inte rasistiskt, det är ett konstaterande. Vi utgår från att de är precis som vi är med samma förutsättningar som vi har, men det har de inte. Det är det som gör integrationen svår, för att vi utgår från vår egen världsbild. Vi går snett på grund av att vi inte förstår vilka jättesteg de här människorna måste ta, det är en otrolig resa, säger Östling. 

– Dessutom måste vi ha tålamod. Integration tar ett par tre generationer. Det viktigaste är att vi får tag i barnen och kan ge dem utbildning.

Åkesson vill sätta in militär

2017 föreslog 20 moderata riksdagsledamöter i en motion som lämnades in till riksdagen att militär borde sättas in i särskilt utsatta områden i Sverige. Partiet i stort tog dock starkt avstånd. 

I en riksdagsdebatt 2018 sade däremot SD-ledaren Jimmie Åkesson att militär borde sättas in i särskilt utsatta områden i Sverige – och fick medhåll av statsminister Stefan Löfven. 

– Det är inte min första åtgärd att sätta in militär, men jag är beredd att göra vad som behövs för att se till att den grova organiserade brottsligheten ska bort, sade han efter debatten.  

”Ingen kommentar”

Expressen har sökt Leif Östling, både via sms och via samtal. På onsdagskvällen svarar han.

– Det är ju redan en sorts krig mellan rivaliserande gäng i många utsatta områden, med alla skjutningar som pågår. Och alla som blir skadade eller dödade. Så kan det ju inte få fortsätta, säger Östling, som inte vill uttala sig om Swebbtv som plattform:

– Ingen kommentar. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.