Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tidigare Säpo-toppen: Ta hem IS-svenskarna

Malena Rembe var tidigare chefsanalytiker för kontraterrorism på Säpo. Foto: MAGNUS JÖNSSON
Michael Skråmo

De återvändande IS-svenskarna har blivit en stor politisk debatt. 

Malena Rembe, tidigare chefsanalytiker för kontraterrorism på Säpo, vill att de ska få återvända. 

”Att de kan utgöra ett säkerhetshot är inte skäl nog att hävda att de bör stanna”, skriver hon på Di debatt. 

Enligt Säpo har 300 svenskar sedan 2012 rest för att ansluta sig till terrororganisationer och av dem har ungefär hälften återvänt till Sverige. 

Myndigheten beräknar att ett 50-tal har dött i striderna – men har betonat svårigheterna i att få det bekräftat i krigshärjade områden. 

De senaste veckorna har debatten om de återvändande IS-svenskarna vuxit – i takt med att det självutnämnda kalifatet närmar sig sitt fall.


Nu skriver den tidigare chefsanalytikern för kontraterrorism på Säpo, Malena Rembe, på Di debatt om att Sverige bör ta tillbaka IS-svenskarna.

Att lämna svenskar som ingått i den så kallade Islamiska Staten kvar i svaga stater med hänvisning till Sveriges säkerhet är ett cyniskt erkännande av att hot och risk kan accepteras där men inte här. Bara den som aldrig har varit i ett land under återhämtning efter väpnad konflikt tror att det är där man bäst kan motverka svenskars radikalisering, eller bryta svenskars deltagande i den globala våldsspiralen”. 

Tidigare Säpo-toppen Malena Rembe om IS-svenskarna

Hon skriver vidare att det ”troligtvis” finns avsikt till att fortsätta på den våldsbejakande vägen bland vissa av de som nu eventuellt återvänder, men tillägger:

Men att de kan utgöra ett säkerhetshot är inte skäl nog att hävda att de bör stanna i sköra – eller som i det kurdiska fallet inte fullt ut internationellt erkända – stater, hellre än tas till Sverige.

Hon tillägger också att alla som återvänder bör ”utredas och om möjligt åtalas” och att man inte kan frånta deras ansvar. 

Om Sverige vill stå upp för offren och stötta återuppbyggnad och hållbar global säkerhet så bör vi aktivt arbeta för att få hem svenska jihadister med familjer till Sverige”.