Tidigare S-toppen: ”Allvarligt för Ekström”

En stor mängd elever med utländsk bakgrund plockades felaktigt bort ur PISA-urvalet. Om reglerna följts skulle de svenska resultaten varit betydligt lägre.
Anna Ekström (S) får kritik efter Pisa-avslöjandet.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tidigare S-toppen Stefan Stern jobbar i dag inom den privata välfärdssektorn.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Expressens avslöjande om de svenska Pisa-resultaten har väckt skarpa reaktioner.

Den tidigare S-politikern Stefan Stern, i dag lobbyist inom den privata välfärdssektorn, kritiserar utbildningsministern i ett inlägg på Twitter:

”Allvarligt för Sverige och inte minst Anna Ekström.”

På tisdagen kunde Expressen avslöja hur en stor mängd utrikes födda elever felaktigt plockats bort från att delta i PISA 2018, i strid med OECD:s officiella regelverk. Om reglerna hade följts skulle Sveriges uppgång sedan det förra provtillfället sannolikt ha bytts mot en nedgång i samtliga tre ämnen – läsförståelse, matematik och naturvetenskap.

Liberalerna kräver nu att Skolverkets generaldirektör kallas till riksdagens utbildningsutskott, och Moderaterna anser även att utbildningsminister Anna Ekström (S) måste bemöta uppgifterna i utskottet. 

Tidigare S-toppen kritiserar Anna Ekström

Stefan Stern, tidigare ett toppnamn inom Socialdemokraterna och ex-partiledaren Mona Sahlins högra hand, riktar skarp kritik mot utbildningsministern.

”Allvarligt för Sverige och inte minst Anna Ekström som förefaller ägna mer tid åt att bekämpa valfrihet och friskolor, som är de skolor som presterar bäst, än åt verkliga insatser för att höja kunskapsresultaten”, skriver Stefan Stern på Twitter.

Stern var länge en intern röst för välfärdsvinster, och har sedan han lämnade politiken 2011 arbetat med bolag som verkar inom den privata välfärdssektorn. I dag är rådgivare i Wallenberg Foundations, kommunikationsansvarig för familjen Ax:son Johnsons maktbolag Nordstjernan och styrelseledamot i flera privata vårdbolag.

https://twitter.com/SternStefan/status/1267883320710508544

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.