Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-politikerna: Därför är S ett maktparti

Göran Greider och Carl Tham i ”Bara Politik”.Foto: Skärmdump.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksdagsledamoten Lawen Redar och Nackas oppositionsråd Khashayar Farmanbar diskuterade hur S ser på makt. Foto: Expressen TV
”Makt är viktigt”, konstaterar Lawen Redar. Foto: Expressen TV

Just nu pågår regeringsförhandlingar mellan S, MP, C och L. 

Från borgerligt håll anklagas S ofta för att vara ett maktparti – men stämmer det och är det i så fall något dåligt?

Det här diskuterades i kvällens specialsändning av ”Bara Politik” i Expressen TV, som flera olika S-profiler gästade. 

– Makt är viktigt. Vi menar att om vi har möjligheten att utforma samhället så att människor får jämlika förutsättningar, så ska vi i alla tänkbara lägen se till att vara med, säger riksdagsledamoten Lawen Redar.  

Just nu verkar Socialdemokraterna och Stefan Löfven ha medvind. 

Nu har som bekant riktiga regeringsförhandlingar mellan S, MP, C och L kommit i gång och det är möjligt att vi får en ny S-ledd regering redan i nästa vecka. 

I den politiska debatten är det många borgerliga politiker och sympatisörer som anklagar S för att vara ett maktparti. Det här diskuterade riksdagsledamoten Lawen Redar och oppositionsrådet i Nacka Khashayar Farmanbar i specialsändningen av ”Bara Politik” med Expressens politikreporter Karolina Skoglund och krönikören Lotta Gröning.   

– Man ska börja med att säga att om man vill åstadkomma förändring och förbättring så måste man ha möjlighet att styra. Därför är makten viktig. Det är därför alla politiska partier ställer upp i val. Jag skulle säga att det parti som säger att makten inte är viktig för dem antingen är irrelevanta eller så hycklar de, säger Khashayar Farmanbar och fortsätter:

– Det som däremot särskilt utmärker svensk socialdemokrati är kompromissviljan.

”Makt är viktigt”

Lawen Redar tycker att det är konstigt att frågan om makt har fått en negativ prägel. 

– Att ha makt över sitt liv – att kunna rösta och påverka sin arbetssituation – har varit extremt centralt för bildandet av vårt parti. Det första vi tog fram i vårt partiprogram på 1800-talet var möjligheten för alla att kunna rösta, säger hon och fortsätter: 

– Sett till den bakgrunden betyder makt oerhört mycket för oss. Det finns en parlamentarisk makt vi vill vara med och styra över, vi vill också se till att människor har makt i sin vardag att styra sina liv genom att organisera oss och tillsammans kunna utveckla ett samhälle. Men – makt är viktigt. Det är klart det är viktigt. 

Lawen Redar säger vidare att hon uppfattar att det har blivit vanligare att småpartier, just nu C och L, diskuterar om de tjänar mest på att vara i opposition eller inte. 

Så resonerar inte S, hävdar hon.  

– Vi menar att om vi har möjligheten att kunna utforma samhället så att människor får jämlika förutsättningar, så ska vi i alla tänkbara lägen se till att vara med. 

Lawen Redar: Vi måste beskatta kapital mer

Khashayar Farmanbar tycker heller inte att partiet har gått åt höger.  

– Det är naturligtvis så att möjligheten att kunna påverka är centralt. Men det här med att vi har gått till höger – jag vet inte om vi har det. Jag har varit medlem i partiet sedan 1991. Jag skulle placera mig på samma ställe på tavlan (med den politiska höger-vänsterskalan). Det finns en pragmatism i socialdemokratin. Det finns inte en enda fråga som säger ”om man tycker så är man socialdemokrat, om man tycker si är man inte det”. Utan det är en samhällsförändring som handlar om att varenda människa ska få större reell makt över sin vardag, säger han.  

Lawen Redar säger i programmet att de avreglerande marknaderna och den i stor utsträckning privatiserade välfärdssektorn har gjort det svårare att fördela välståndet i Sverige. 

– Jag menar att välfärden fortfarande måste vara ett sätt att fördela – så att vi kan fortsätta vara ett jämlikt samhälle, men också att vi faktiskt måste ha ett helt annat skattesystem än vi har i dag, säger hon och fortsätter: 

– Klyftorna ökar och skälet till det är att väldigt få länder, inte minst liberala demokratier, beskattar kapital. I en svensk kontext: Vi har inte beskattning på gåva, arv, kapitalbeskattningen är låg. Det är skälet till att vi i dag inte lyckas fördela det stora välståndet vi faktiskt ha i vårt land. 

Känslan: S sätter inte dagordningen längre

Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider och den förre utbildningsministern Carl Tham debatterade hur S egentligen mår och om det är rätt att ta ett kliv åt höger – som ett samarbete med C och L skulle innebära. 

Både Greider och Tham är överens om att partiet egentligen mår rätt dåligt, efter valresultatet på drygt 28 procent.

– På lång sikt ser man ju at den svenska socialdemokratin, precis som de europeiska, har gått ner under de senaste 20 åren. Socialdemokratin har en stor uppgift om man vill vara kvar som ett meningsbildande parti i Sverige, säger Carl Tham och fortsätter:

 – Det handlar också om vem som sätter dagordningen i politiken och samhällsdebatten. Det var väldigt mycket socialdemokratin som gjordes det förr i tiden och då fanns också en väldigt stark socialliberalism som backade upp det här. Man ska komma ihåg att Centern och Folkpartiet tillsammans på den tiden var en tredjedel av väljarkåren. Ihop med socialdemokraten satte man en sorts välfärdsagenda, men den kraften har inte paritet i dag. Agendan har satts av ekonomer, högern och näringslivet under de senaste 20 åren.  

Göran Greider säger att han önskar att hela partietablissemanget flyttar åt vänster. 

– För vi har ett stort underskott på idéer om ekonomisk stimulanspolitik, fördelningspolitik, socialliberalism. Men som det ser ut nu i ekonomisk politik står S på den vänstra sidan, säger han. 

Carl Tham: S borde ha låtit alliansen regera 

Carl Tham är inte säger på om det ”högerklivet” är rätt steg att ta för partiet.  

– Jag hade en annan idé, nämligen att paritet skulle ta upp förhandlingar med Moderaterna och acceptera en alliansregering men med vissa restriktioner. De skulle inte vara beroende av Sverigedemokraterna och de skulle igen göra vissa saker som man kom överens om med Socialdemokraterna. Sedan skulle Socialdemokraterna vara i opposition, säger han. 

Göran Greider:

– Om socialdemokratin skulle välja att dra sig tillbaka i någon sorts frivillig exil innebär det i praktiken att man släpper fram en högerregering – som kommer göra det sämre för löntagarna och förmodligen väldigt lite för klimatet. Kan man mildra en sådan utveckling tycker jag att man ska bidra till det. Jag är övertygad om att partier vill utöva makt. Jag tror människor inte kommer att tro på ett parti som frivilligt släpper ifrån sig makt som är möjlig att nå. 

– Men vi hade ett val där högern fick 60 procent, svarar Carl Tham.     

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.