Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare rikspolischefen Holger Romander är död

Holger Romander, tidigare rikspolischef, har avlidit.Foto: IBL/SVENSKT FOTOREPORTAGES SAMLING
Han blev 98 år gammal.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Holger Romander, tidigare rikspolischef, har avlidit vid 98 års ålder, meddelar familjen för TT.

Romander innehade det högsta polisämbetet i landet 1978–1987 och var riksåklagare, Sveriges högste åklagare och chef för åklagarmyndigheten, 1966–1978.

Redan under hans tid debatterades behovet av fler polisanställda, och Romander var 1987 en klar förespråkare för fler utbildningsplatser vid polishögskolan samt bättre personalpolitik för att få fler att stanna i yrket.

Romander blev under 1980-talet personligen inblandad i utredningen av Sveriges största utpressningsfall, Operation Cobra. Fallet inleddes med att Romander fick ett hotbrev från signaturen ”C”.

Han var rikspolischef när dåvarande statsminister Olof Palme mördades 1986. Romander åtalades 1990 tillsammans med flera andra polis- och säpochefer för olovlig avlyssning men frikändes.

Mordet på Olof Palme fortfarande olöst

Palmeutredningen är en av de mest omfattande någonsin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.