Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidigare riksdagsman fälls för ekobrott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Tidigare riksdagsman Jan Emanuel Johansson, S, fälls för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll av Gotlands tingsrätt.

Han döms till villkorlig dom och att betala sammanlagt 135 000 kronor i böter.

Däremot frias han från misstankarna om skattebrott.

– Han tycker att det är konstigt och tråkigt att han döms för slarv med bokföringen när han inte själv har något med den att göra, säger Jan Emanuels advokat Thomas Bodström till Expressen.se

Bokföringsbrottet består i att ett av Johanssons bolag, i vilket han har drivit ungdomshem, har betalat 1 250 000 kronor till ett konto i Egypten - utan att det framgår vem som är mottagare och vad affärshändelsen avser. Bolaget har även bokfört kostnader i Egypten för en miljon kronor utan underlag. Händelserna har inträffat under 2008 och 2009.

I dag meddelade Gotlands tingsrätt att Jan Emanuel Johansson döms till villkorlig dom för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Han ska även betala dagsböter på sammanlagt 135 000 kronor. Jan Emanuel Johanssons advokat Thomas Bodström tilldömds också ersättning på 240 740 kronor, pengar som ska betalas in till staten, står det i domen.

Gotlands tingsrätt skriver i domen att Jan Emanuel Johansson har varit ansvarig för bokföringen, i egenskap av företrädare för bolagen. Att han saknar närmare kunskap i bokföringsfrågor, och att den praktiska bokföringen sköttes av andra, fritar honom inte från ansvar. Enligt tingsrätten finns det inget som visar att Johansson har begått brotten uppsåtligen. Men "däremot anser tingsrätten att han agerat oaktsamt och i delar det rör försvårande av skattekontroll att denna oaktsamhet är att anse som grov".

Johansson var också misstänkt för skattebrott, men det frias han för. Enligt åtalet ska Johansson, genom ett av sina bolag, ha köpt ett kök och ett spa-bad för över 300 000 kronor till sitt hem.

– Det känns väldigt bra att han frias från alla skattebrott och att det är fastställt att han inte medvetat har gjort något fel, säger Jan Emanuel Johanssons advokat Thomas Bodström.

Han fortsätter:

– Sedan tycker han att det är konstigt och tråkigt att han döms för slarv med bokföringen när han inte själv har något med den att göra. Det slår också tingsrätten fast, men de säger att han har ett ansvar. Det betyder att väldigt många företag kan hamna i den här situationen för att man anlitar extern personal och förlitar sig på att det kommer att gå rätt till.

Kommer ni att överklaga domen?

– Vi ska gå igenom domen nu och överväger att överklaga den, säger Bodström.

Jan Emanuel Johansson, som hela tiden har nekat till alla åtalspunkter, uppger för Expressen.se att han kommer att lämna en kommentar på domen under onsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.