Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump inte på plats under Barbara Bushs begravning

Barack Obama hälsar på Melania Trump, som han satt granne med under minnesstunden.Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN
Här anländer George H W Bush och sonen George W Bush till Barbara Bushs begravning. På kyrkbänken sitter Hillary och Bill Clinton, Michelle och Barack Obama och Melania Trump.Foto: DAVID J. PHILLIP / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Barbara Bush blev 92 år gammal.Foto: BRETT COOMER / TT NYHETSBYRÅN

Här syns före detta presidenten Barack Obama och USA:s första dam Melania Trump – sida vid sida i kyrkan.

Där begravdes Barbara Bush på lördagen.

Men den nuvarande presidenten lyste med sin frånvaro.

Barbara Bush var gift med ex-presidenten George H W Bush och därmed USA:s första dam 1989-1993. Hon var också mamma till George W Bush, som var president 2001-2009.

Natten till i onsdags kom beskedet om att hon gått bort.

Hon hade då kämpat med sjukdomen kol och somnade in efter att ha tagit beslut om att inte genomgå fler behandlingar. Hon blev 92 år gammal.

 

LÄS MER: Barbara Bush är död – blev 92 år gammal

Expresidenter på Barbara Bushs begravning

När Barbara Bush begravdes i Houston, Texas, på lördagen syntes inte bara hennes make George H W Bush och sonen George W Bush i kyrkan. Även den förre presidenten Bill Clinton – makens efterträdare och sonens företrädare – var på plats, tillsammans med hustrun tillika den forna presidentkandidaten och första damen Hillary Clinton. Även expresidenten Barack Obama kom på begravningen, tillsammans med hustrun Michelle Obama.

Och som granne i kyrkobänken fick Obama USA:s nuvarande första dam:

Melania Trump.

https://twitter.com/NBCNews/status/987742477384929280

Bilder visar hur de sitter bredvid varandra och på en bild som har spridits på sociala medier lutar sig Barack Obama fram och de ler tillsammans.

Melania Trumps hyllning till Bush

Melania Trump hyllade efteråt Barbara Bush i ett Twitterinlägg.

"Det var en ära att resa till Houston för att visa respekt för Barbara Bush och det anmärkningsvärda liv hon hade som en mor, fru och orädd första dam. Mina uppriktiga tankar och böner fortsätter att vara med  George H W och hela Bushfamiljen", skriver hon.

https://twitter.com/FLOTUS/status/987746675165974528

Enligt Washington Post har en delegation med USA:s första damer, både nuvarande och tidigare, deltagit på varenda begravning av en annan första dam – ända sedan 60-talet.

På Barbara Bushs begravning i Houston dök fyra av dem upp:

Trump, Obama, Clinton och svärdottern Laura Bush, gift med George W Bush.

 

LÄS MER: Bush-systrarnas brev till Obamas döttrar 

 

Donald Trump inte på plats

USA:s nuvarande president Donald Trump lyste dock med sin frånvaro. Han valde att inte delta på begravningen – enligt CNN för att "undvika störningar".

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/987718953886679047

I ett uttalande skriver Vita huset:

"För att undvika störningar med högre säkerhet, och av respekt för Bushfamiljen och vänner på begravningen, kommer inte president Trump komma".

Enligt CNN var säkerheten redan förhöjd i kyrkan, även utan Trumps närvaro, på grund av att flera tidigare presidenter var där. Jimmy Carter och hans fru Rosalynn Carter kunde dock inte delta.