Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare polisens varning – efter ungdomsrånen

Tidigare polisens varning efter ungdomsrånen.
Kriminologen Felipe Estrada Dörner och före detta polisen Mustafa Panshiri i ”Agenda”Foto: SVT
Mustafa Panshiri, tidigare polis.

Det ökande antalet ungdomsrån – och vad som ligger bakom.

I söndagskvällens ”Agenda” i SVT var det huvudnumret.

– Vi kommer att se etniska svenskar starta medborgarrättsgarden om vi inte kommer tillrätta med detta, säger den före detta polisen Mustafa Panshiri.

Expressen har tidigare rapporterat om att barn som rånar barn har ökat med 100 procent på fyra år. 

Siffrorna kommer efter en unik undersökning som polisen gjort av anmälda våldsbrott, där ungdomar under 18 år är både offer och gärningspersoner.

– Jag blev häpen över grovheten, det är våld mot huvudet, sparkar, hot om att döda. Det säger inget om de psykiska skador barnen drabbas av, sa Carin Götblad, regionpolischef för område Mitt, som beställt rapporten.

Den unika undersökningen av våldsbrott bland barn under 15 togs fram till en konferens som samlade 350 svenska experter inom barnrättsfrågor.

I söndagskvällens SVT:s ”Agenda” medverkade kriminologen Felipe Estrada Dörner, före detta polisen Mustafa Panshiri och den tidigare kriminelle Jacob Fraiman.

Rubriken var just det ökande antalet ungdomsrån – och vad som ligger bakom.

– Egentligen är det värre än den statistik vi ser. De flesta brott blir inte anmälda för att ungdomarna inte har förtroende för rättsväsendet, säger Estrada Dörner.

Före detta polisen: ”Träffar som ett slag i magen”

Panshiri är tagen av den sista tidens rapporter.

– De träffar som ett slag i magen. Detta handlar om barn och ungdomar som kommer att vara traumatiserade lång tid framöver, säger Panshiri.

Han fortsätter:

– Många av förövarna kommer från våra mest utsatta områden. I en studie sa de att de är ute och letar efter svenskar för att de är mesiga och inte gör motstånd när man tar deras saker. De vet att de som de ger sig på inte har något våldskapital för att ge tillbaka. 

– Men vi kommer att få etniska svenskar som startar medborgarrättsgarde om vi inte kommer tillrätta med detta. Om det drabbar ens egna barn upphör alla spelregler.

Panshiri fick medhåll av Estrsda Dörner.

– Det vet vi om. Det handlar om ungdomar som kommer från våra mest utsatta områden. Det är i sig inte så överraskande. Ofta handlar det om psykiska problem, men det behöver inte handla om någon speciell etnicitet.

Ofta filmas övergreppen och läggs ut på sociala medier. Vad ska man då göra för att bryta trenden?

– Man måste ner i åldrarna och bryta dessa mönster. Redan på dagis måste man kolla om någon kommer från en dysfunktionell familj. Man måste hitta vägar in i samhället för dem, menar Jacob Fraiman.

Regeringen vill införa utegångsförbud

I veckan som gick förklarade regeringen att man vill införa utegångsförbud för unga människor som begår brott, berättade SVT Nyheter.

Enligt förslaget ska de ha så kallad helghemsarrest – och får därmed inte visats ute på helger och helgkvällar. Även diskussioner om elektronisk fotboja förekommer.

ANMÄLNINGAR OM BARN SOM BEGÅR BROTT MOT BARN

Antalet anmälningar om barn som begår våldsbrott har ökat med 37 procent mellan 2015 och 2019. Mellan 2018 och 2019 var ökningen 14 procent. En bild som bekräftas med de stödcentrum som finns i Uppsala och Stockholms län. Det är fler riktigt unga barn, fler ärenden och fler oroliga barn.

Skolor hör av sig för att få råd från polisen, de är osäkra på när de ska anmäla och vill veta vad som är oacceptabelt. Polisens bedömning att det finns klara brister hos både skolor och kommuner, både vad gäller bedömning och rutiner att reda ut händelser.

Ökad inblandning från polisen är inte vägen att gå tror länspolismästaren. Forskning visar att det kan öka risken för stigmatisering.

I Uppsala har orosanmälningarna till socialtjänsten ökat med 300 procent under 2019. Bara under oktober fick socialtjänsten 1000 ärenden.

2016 anmäldes 1178 personrån mot barn mellan 0-17 år , 2019 hade den siffran ökat till 2484 personrån.

Det är inte bara antalet barn som brottsoffer som ökat, också misstänkta gärningspersoner som är under femton är betydligt fler - mellan 2016 och 2019 är ökningen 46 procent.

De anmälda hoten på nätet mellan barn under femton har ökat med 79 procent i riket, anmälningen av verbala hot med 38 procent.

I Uppsala, Gävleborg och Västmanland är utvecklingen den motsatta. Anmälningar om olaga hot där barn hotar barn ökat med 91 procent. Hoten sker främst verbalt.

KÄLLA: Polisen i Region Mitt.

Stor ökning av personrån mot barn under 2019:

Nya siffror från Brå släppta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.