Tidigare påven helgonförklaras

Publicerad

Den tidigare påven Johannes Paulus II ska bli helgon.

Det beslutet skrev nuvarande påven Franciskus XVI under på fredagen, meddelar Vatikanen via sin hemsida.

Sveriges ambassadör i Vatikanen liknar det nya helgonet vid både Gorbatjov och Reagan.

Johannes Paulus II var påve under 27 år, från 1978 fram till sin död 2005 och beskrivs av CNN som den förste "rockstjärnepåven."

I samband med hans begravning den 2 april 2005 skallade ropen "santo subito" – helgon med detsamma – från folkmassorna på Petersplatsen i Rom.

Det dröjde drygt åtta år innan de fick som de ville.

Påverkade politiskt

Johannes Paulus II saligförklarades den 1 maj 2011. Det var den snabbaste saligförklaringen i katolska kyrkans historia, och välkomnades av Ulla Gudmundson, Sveriges ambassadör i Vatikanen som i en öppen UD-rapport skrev:

"Han påverkade politiskt Europas öde på ett sätt som är jämförbart med Roosevelts, Churchills, Gorbatjovs och Reagans."

Beslutet kom efter att Johannes Paulus II tillskrivits miraklet att ha helat en nunna från Parkinsons sjukdom – två månader efter sin död.

Att miraklet ska ha utförts efter vederbörandes död är ett krav för att kunna ta det sista steget mot en helgonförklaring: Kanoniseringen.

När kanoniseringen ska äga rum har inte tillkännagivits, men enligt The Telegraph lär firelsedagen av den obefläckade avlelsen den 8 december tänkas ses som lämpligt datum

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag