Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare nazistledaren sprider antirasism

<p>För några år sedan förändrades den tidigare nazistledaren Johnny Höglin helt och blev en sådan han själv tidigare hatat – en antirasist.</p>Foto: Privat
<p>Han föreläser numera tillsammans med förintelseöverlevaren Emerich Roth.</p>Foto: Privat
<p>Johnny "Puma" Höglin ansågs vara en av Sveriges farligaste nazistledare under 90- och 00-talen.</p>Foto: Privat
Expressens avslöjande om nazistledarna i Sverige, från år 2000.Foto: Privat

Johnny "Puma" Höglin ansågs vara en av Sveriges farligaste nazistledare under 90- och 00-talen.

För några år sedan förändrades han helt och blev en sådan han själv tidigare hatat – en antirasist.

Nu reagerar han på hur SD-politiker som Kent Ekroth uttalar sig om anstormning, massinvandring och lyxflyktingar.

– Man kan bli ilsken. Man ska bli ilsken, världen är fruktansvärd.

Johnny Höglin talar högt för att överrösta tågets oväsen. Han är på väg hem från Borlänge, där han i går föreläste med anledning av den utbredda nazismen i Dalarna, skriver DT.

Bredvid honom sitter den gamle mannen som överlevt fem olika koncentrationsläger, Emerich Roth. Tillsammans föreläser den ovanliga duon, en före detta nazistledare och en förintelseöverlevare, mot extremism.

– Vi är ett dreamteam som kompletterar varandra, Emerich tittar inte på mig, han ser mig, säger Johnny.

För bara några år sedan gick Johnny Höglin under öknamnet "Johnny Puma". Han var en av Sveriges mest fruktade nazistledare, dömd för misshandel, knivbrott och hets mot folkgrupp.

Utpekad av Säpo som en av Sveriges farligaste nazistledare frontade han Eskilstuna Nationalsocialister. En rörelse sprungen ur Hitlers ideologi, med starka ambitioner att erövra den svenska vit makt-rörelsen.

– Jag levde i en värld av maktrus. Att vara nazist är att tycka att du är en övermänniska, en självutnämnd elit. Det är en kvarleva från det gamla Tyskland, jag var en übermensch och tappade kontakten med verkligheten. Jag satt liksom och planerade att ta över hela Sverige.

 

Raketkarriär bland nazisterna

Med råa skämt och kalrakat huvud slog han sig år 1996 in bland de innersta kretsarna och gjorde sig en snabb karriär.

– Jag syntes, hördes och var våldsam – en merit inom nazismen. Tillslut visste alla vem Johnny Puma från Etuna NS var.

Eskilstuna Nationalsocialisters främsta kamp utövades mot invandrare, med hot och våld ville de beskydda sitt Sverige, berättar Johnny. Men även politiska motståndare sågs som ett stort hot.

– Jag gick efter tanken att om du föds till afrikan eller invandrare, så har du trots allt inget val, men att vara antirasist och antifascist, det är ett aktivt val. Och då stod du till och med lägre i rang än invandrare, säger han med avsmak.

Idag utövar Johnny Höglin en helt annan kamp. Han har blivit det han tidigare hatat, en antirasist. Han ser med oro på omvärldens utveckling och politikernas lösningar.

– Det är sagt att vi ska ”tiga ihjäl” extremister, jovisst. Det gick ju bra.

Under de senaste veckorna har SD-politikers uttalanden om flyktingkatastrofen avlöst varandra. Kent Ekeroth (SD) har bland annat twittrat om anstormning, massinvandring och lyxflyktingar.

– Man kan bli ilsken. Man ska bli ilsken, världen är fruktansvärd. Men att söka sig till extremism i skuggan av egen affekt är ingen lösning, du kommer bara multiplicera vreden och förgöra dig själv. Jag vill att ungdomar ska tänka sig för och göra rätt val i livet.

Hur den ökände Johnny Puma blev antirasistisk föreläsare kan han själv knappt svara på.

– Man vaknar inte bara upp en dag och slutar hata, det var många bäckar små. Men nazister är fruktansvärda hycklare. Deras propaganda är rena lögner. Ett frö av tvivel såddes och jag lät det växa.

 

En oväntad vänskap

År 2003 tog han steget ut ur naziströrelsen. Hot och hat följde, som förväntat. En oväntad följd var dock vänskapen med Emerich Roth. En 91-årig man, ursprungligen från Tjeckoslovakien, som överlevde fem olika koncentrationsläger under andra världskriget.

– Vi började föreläsa tillsammans och när jag först såg Emerichs film från koncentrationslägren, när jag såg det han utsattes för under Förintelsen. När jag först kom till sans med det själv, och förstod. Herregud.

Föreläsningarna och samarbetet med Emerich är i dag ett sätt för Johnny att acceptera och stå för vad han gjort.

– Jag betalar av den moraliska skulden och Emerich har hjälpt mig att förlåta mig själv. Han brukar säga: ”saker och ting var som det var, nu gör vi det bättre".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.