Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tidigare MP-politiker har gripits i Turkiet

Flaggor med den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan i samband med en protestdemonstration mot Turkiet i Köln, Tyskland. Foto: Martin Meissner / AP / TT

En tidigare kommunpolitiker för Miljöpartiet har gripits i Istanbul, skriver Aftonbladet och hänvisar till turkiska medier. 

Den gripne mannen anklagas av Turkiet för samarbete med kurdiska organisationen PKK, som är förbjuden i landet. 

Enligt turkiska medier greps svensken efter en gemensam operation utförd av turkiska underrättelsetjänsten och landets antiterrorstyrkor, rapporterar Sveriges Radio.  

Den tidigare kommunpolitikern är i 60-årsåldern och han anklagas av Turkiet för att ha haft samröre med den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK, skriver Aftonbladet.  

Enligt tidningen var han under förra mandatperioden verksam som kommunpolitiker och hade nämndemannauppdrag för Miljöpartiet. 

På fredagen bekräftade UD till Dagens Nyheter att mannen sitter frihetsberövad i Turkiet.

Talespersonen för Miljöpartiet i den aktuella kommunen som mannen varit aktiv i, säger att mannen inte längre är medlem i partiet. 

– Vi förutsätter att UD arbetar med ärendet, säger talespersonen.

Vännen: Hoppas UD agerar 

Mannens vän och tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet, Rebwar Hassan, säger att mannen har svenskt och turkiskt medborgarskap, och att han var i landet för att besöka sina släktingar. 

Han ska ha gripits i går av turkiska säkerhetstjänsten, uppger Rebwar Hassan.

– Jag har känt honom sedan 20016. Han var mycket aktiv i sociala frågor och miljöfrågor. Jag har inte fått några tecken på att han hör till PKK. Men problemet med Turkiet är att de anklagar alla kurder som är aktiva för kurdiska rättigheter i Turkiet betraktas som PKK, säger han. 

Rebwar Hassan säger också att mannen greps på onsdagen av turkiska säkerhetspolisen och att han är orolig för honom. 

– Han är sjuk och har diabetes. 

– Jag hoppas att UD gör något för att han så snabbt som möjligt ska komma hem. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!