Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidigare misstänkte släpps på fri fot

Den tidigare misstänkte 22-åringen.
Mannens advokat Ola Salomonsson.
Foto: Stefan Söderström

Sedan i torsdags har 22-åringen suttit frihetsberövad misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Nu har han släppts på fri fot och är inte längre misstänkt för något brott.

– Med det material som har avhandlats har det funnits skäl och fog att ställa frågor till min klient, säger hans advokat Ola Salomonsson.

Det var i onsdags som den misstänkte anhölls i sin frånvaro, samtidigt som Säpo höjde den svenska terrorhotnivån till fyra av fem.

Nästföljande dag greps han av polis i Boliden, innan han under fredagen transporterades till Stockholm. Under helgen har polisen hållit långa förhör med honom.

– De omständigheter som legat till grund för att inleda en förundersökning och fatta ett anhållningsbeslut har varit av besvärande och allvarlig karaktär, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

För att 22-åringen skulle vara fortsatt frihetsberövad behövdes åkklagaren lämna in en häktningsbegäran före lunchtid på söndagen.

Åklagaren beslutade dock att mannen inte kommer att häktas och att han inte längre är misstänkt för något brott.

Försätts på fri fot

Pressmeddelandet från Åklagarmyndigheten.

– Det kvarstår inga utredningsåtgärder riktade mot honom. Jag har pratat med åklagaren, och formuleringen är att "han är inte längre misstänkt", säger advokat Ola Salomonsson.

Han betonar dock att det funnits fog för Säpos agerande.

– Med det material som har avhandlats har det funnits skäl och fog att ställa frågor till min klient.

Advokaten har inte varit i kontakt med sin klient sedan han frisläpptes vid 11-tiden på söndagen.

– Jag vet inte hur han ser på det.

Sökandet efter, och gripandet av mannen har uppmärksammats stort under veckan.

Efter att hans identitet hade avslöjats kom det fram att han under flera månader hade bott med andra asylsökande i Migrationsverkets lokaler i Boliden.

Ola Salomonsson tvekar dock om att hans klient skulle återvända dit efter frisläppandet.

– Jag kan tänka mig att om han åker tillbaka till Boliden är det många som står där och filmar och fotar och vill prata med honom. Jag tror inte att det kommer att ske, säger han till TT.

Hur ser han på att hans namn och bild har publicerats?

– Det har vi inte pratat om.

"Kommer att behöva hjälp"

När mannen nu släpps så väntar enligt Ola Salomonsson en hel del arbete för att han ska kunna gå tillbaka till vardagen.

– Det är en hel del praktiska frågor som kommer att behöva lösas. Framför allt så måste han få hjälp, det här fallet är ju onekligen speciellt. Men jag vet inte hur det ska arrangeras, säger han.

Kommer han att begära skadestånd?

– Det kan jag inte svara på, men jag har upplyst honom om hur det fungerar här i Sverige om att få skadestånd. Men det är ingen fråga vi har pratat mycket om. Han har bollen.

Med bakgrund av det som hänt, tror du att han kommer att söka asyl i något annat land?

– Det kan bli följden av det här, att han väljer att gå vidare till ett annat land, säger advokat Ola Salomonsson.

Samtidigt lyfter Salomonsson fram att hans klient har en positiv bild av Sverige, ett land som han har hört mycket gott om vad gäller utbildningssystem och demokrati vilket kan få honom att vilja stanna kvar, enligt TT.

Migrationsverket vill inte kommentera om de har haft kontakt med mannen efter frisläppandet på söndagen, eller om han har erbjudits hjälp med att hitta ett annat boende.

– Vi kan inte kommentera ett specifikt ärende, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.

Inte heller Säpo vill uppge var 22-åringen befinner sig eller om det kan anses finns en hotbild mot honom.

– Skulle det finnas en hotbild mot en enskild person är det polismyndigheten som står för skyddsåtgärderna, säger Säpos presschef Sirpa Franzén till TT.

Försvarar bildspridningen

Vice chefsåklagare Hans Ihrman berättar att det inte var någon enskild faktor som låg bakom beslutet att släppa misstankarna mot honom.

– Beslutet grundar sig på en samlad bedömning som har kommit fram under de senaste dagarna. Jag var tvungen att bestämma mig i absolut sista minuten och då var bevisningen inte tillräcklig. Vi har fortfarande misstankar om brott men de pekar inte i hans riktning.

Han berättar att det var ett svårt beslut att fatta, men att det alltid är så i den här typen av fall.

– Det är alltid svårt när man ska bedöma graden av bevisning, oavsett vilka omständigheter som gäller. Sedan är det så klart allvarlig brottslighet vi talar om, då måste man vara säker på att beslutet inte äventyrar utredningen, säger Hans Ihrman.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) berättade tidigare i dag att situationen är olycklig men att det är positivt att saken har kunnat redas ut.

Han försvarar också beslutet att gå ut med bild på den tidigare misstänkte redan innan han hade gripits.

– Jag tror tyvärr att det är talande för den samhällsstämning som råder efter de fasansfulla terrorattackerna i Paris. Åklagaren anhöll den misstänkte personen i sin frånvaro och då är det naturligt att polisen eftersöker personen och får ut en bild på honom, säger Anders Ygeman till TT.

Säpo har fortfarande ministerns förtroende och han bekräftade även att hotbilden om terrorhot kvarstår.

– Det här fallet var bara en del av underlaget för den bedömningen. Jag utgår från att de (Säpo) har haft allmänhetens bästa för ögonen, säger han.

Utredningen fortsätter

Enligt Säpo kvarstår fortfarande flera oklara omständigheter, något som man nu arbetar vidare med. Under de kommande dagarna kommer man därför att hålla ett antal förhör för att helt kunna avfärda attentatsplanerna.

Man hävdar också att gripandet inte var något misstag, utan att man helt enkelt agerade utefter den information man hade tillgänglig.

– Den ursprungsinformation vi hade var av allvarlig karaktär. Vi kan aldrig avstå från att agera när vi har sådan information. Då måste både säkerhetspolis och polis agera för att den värsta brottsligheten inte ska inträffa, säger Sirpa Franzén.

Hans Ihrman menar att utredningen nu fortsätter eftersom många frågetecken fortfarande kvarstår. Och trots att det inte finns några fler misstänkta har både han och polisen flera spår att gå på.

– Syftet med utredningen är att knyta en gärningsman till brottet. Däremot vill jag inte gå in närmare på vilka spår vi nu följer eller vilka personer det rör sig om, säger Hans Ihrman.

Man pekar även på att hotnivån är oförändrad och ligger kvar på en hög nivå. I ett pressmeddelande skriver man att Europa sannolikt kommer att få anpassa sig till den här typen av händelser med ofullständiga lägesbilder.


https://twitter.com/SAPOsverige/status/668364806508933120

"Bevisnigen måste hålla"

Polisen har tidigare varit förtegen med information kring var misstankarna mot 22-åringen kom ifrån.

Säpos presschef, Sirpa Franzén, skrev i ett mejl till Expressen att man inte har någon möjlighet att avslöja sina källor i ärendet.

"Som säkerhetstjänst berättar vi inte om var vi får vår information ifrån, men vi samarbetar och utbyter information med många internationella säkerhetstjänster och polisorganisationer. Det är en förutsättning för att vi ska vara framgångsrika med att bekämpa terrorism."

Hans Brun, terrorforskare vid King's college i London, säger till TT att frigivandet av 22-åringen är ett tecken på att rättsväsendet fungerar trots all oro i samhället, och alltså i grunden något positivt.

– Bevisningen måste ju hålla även i de här målen, säger han till TT.

Enligt Hans Brun var det "olyckligt" att Säpo gick ut med bild på honom i media, men att det är svårt att avgöra om det var en felaktig bedömning. Brun tror att inte att terrorhotet mot Sverige är kopplat till en enskild person.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.