Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tidigare Migrationsverket- anställd greps i gryningsräd

En tidigare anställd på Migrationsverket misstänks ha beviljat över hundra afghaner visum på felaktiga grunder Foto: TT NYHETSBYRÅN

En tidigare anställd på Migrationsverket har gripits under en gryningsräd, enligt Aftonbladet

Mannen misstänks ha beviljat visumansökningar åt över hundra afghaner på felaktiga grunder. 

Han är nu misstänkt för grovt tjänstefel.

Den tidigare Migrationsverketanställde mannen är i 50-årsåldern och ska ha beviljat 121 afghaner visum utan giltigt skäl, skriver Aftonbladet. 

Mannen har nu avskedats från Migrationsverket, efter att han ertappats med att ha ändrat korrekta avslag på visumansökningar till bifall.

Mannen har själv erkänt att han godkänt 14 ansökningar på fel grunder.  

Personalansvarsnämnden slog fast att hans agerande allvarligt hade skadat myndighetens anseende och gjorde sedan en åtalsanmälan. 

Greps i gryningsräd

I tisdags greps han enligt uppgifter till Aftonbladet under en gryningsräd. En man och en kvinna, som inte har varit anställda hos Migrationsverket, greps samtidigt i MellanSverige.

Huvudmannen misstänks nu för grovt tjänstefel och de andra två för medhjälp till brottet. 

Åklagaren Arne Fors säger till tidningen att 121 fall av felaktigt bifallna visumansökningar utreds just nu. 

Motivet för brotten är oklara. 

”Skulle till tennisveckan”

Enligt Migrationsverket har de en strikt praxis när det gäller Schengen-visum för afghanska medborgare, det är framförallt regeringstjänstemän och biståndsarbetare som brukar beviljas visum. I övrigt behövs ett tydligt skäl för vistelsen, intyg på medicinsk reseförsäkring och tillräckligt med pengar. 

– De som fått viseringar har kunnat komma till Sverige på dem. Och när man väl är i Sverige kan man söka asyl, om man vill det, säger kammaråklagare Arne Fors till tidningen.

21 afghanska medborgare hade angett en inbjudan från ett framstående företag till tennisturneringen Swedish Open i Båstad (även känd som ”tennisveckan”) som syfte för resan. 

– Om det finns en inbjudan från någon förening eller något företag ska man ta kontakt med dem, för att kontrollera att det här är en riktig inbjudan, förklarar Arne Fors vidare till tidningen.

Den misstänkte mannen nekar till brott och tjänstefel.