Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidigare medarbetare på Expressen offer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tecknaren Philippe Honoré arbetade för expressen på 1980-talet. Han mördades vid terrorattentatet i Paris 7 januari 2015.
Philippe Honorés teckning i Expressen efter Olof Palmes begravning.

Philippe Honoré, tidigare medarbetare för Expressen Kultur, är en av de döda efter terrorattentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo.

– Det påminner oss om att terrorhotet mot yttrandefriheten är något som kryper närmare, säger Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Av de tolv  döda efter onsdagens terrorattack mot satirtidningen Charlie Hebdo är den tidigare Expressen-medarbetaren Philippe Honoré en av offren. Honoré medverkade flitigt i Expressen Kultur på 80-talet.

– Expressen är en tidning som från den grundades haft i uppdrag att värna förnuftet och det fria ordet. Det måste vi fortsätta att göra, särskilt när andra tidningar utsätts för så fasansfulla attacker som i Paris, säger Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Tecknade sista bilden från Twitter-kontot

Philippe Honoré var den som tecknade den senaste bilden som lades upp på Charlie Hebdos Twitter-konto. Bilden var en satirteckning på ledaren för IS, Abu Bakr al-Baghdadi.

Pia Zandelin, tidigare redaktionssekreterare på Expressen Kultur, minns särskilt en av Honorés teckningar som publicerades i samband med Olof Palmes begravning.

– Han hade en bild av en fyr i form av ett stearinljus som brinner ner. Den hade han gjort till en artikel om en miljökatastrof, men den använde vi när Palme sköts. Vi pratade ofta om det där, vilka annorlunda användingsområden vi hittade för hans bilder.

Spårade okänd tecknare

Philippe Honorés teckningar upptäcktes av Pia Zandelin på "Bokens dag" i Barcelona när hon såg en av hans karikatyrer publicerade i en spansk tidskrift. Hon lyckades spåra tecknaren - som var Philippe Honoré.

– Jag kontaktade honom och då skickade han mig säkert 50 olika bilder som han redan hade gjort för andra artiklar i franska tidningar. De fick jag i en pärm och sen så till olika artiklar så bara plockade vi ur det där och bara använde något som passade, säger Pia Zandelin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.