Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunalrådet Kåre Friberg döms för våldtäkt

Advokaten efter domen i tingsrätten.
Kåre Friberg (M) kommunalråd i Motala.Foto: JEPPE GUSTAFSSON / BILDBYRÅN

Motalas kommunalråd Kåre Friberg (M) fälls även av Göta hovrätt för våldtäkt.

Domstolen fäller honom också för grov fridskränkning. 

Straffet blir 2,5 års fängelse.

Det Moderata kommunalrådet dömdes i februari i år av Linköpings tingsrätt till 2,5 års fängelse för en våldtäkt samt grov kvinnofridskränkning, men överklagade den domen.

Även åklagaren hade överklagat domen. 

Hon hade åtalat honom för sammanlagt tre våldtäkter och yrkat på fem års fängelse.

Göta hovrätt fastställer tingsrättens dom.

Sitter kvar som kommunalråd

I samband med att Friberg åtalades sade Moderaterna att han skulle behöva lämna sin post, men den dömde våldtäktsmannen sitter kvar som kommunalråd. 

Enligt kommunallagen kan ett kommunalråd först avsättas om personen döms för brott som ger minst två års fängelse, och domen vunnit laga kraft.

Friberg kommer inte själv att fatta något beslut om att avgå innan det finns en lagakraftvunnen dom, enligt hans advokat.

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder den utsatta kvinnan.

”Min klient känner stor lättnad och är tacksam över att ha fått en upprättelse. Det är så otroligt viktigt att få en fällande dom för att kunna gå vidare och börja ägna sig åt att bearbeta det trauma hon bär på i dag”, skriver Massi Fritz i en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.