Tidigare L-toppen: Gör som KD – prata med SD

Mauricio Rojas.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Ebba Busch Thor (KD).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Tidigare L-toppen Mauricio Rojas bryter tystnaden och sågar nu Jan Björklund och den nuvarande partiledningen – samtidigt som han ställer sig bakom ex-ministern Nyamko Sabuni som ny partiledare för Liberalerna. 

Han uppmanar partiet att öppna för samtal med Sverigedemokraterna:

– Precis som Ebba Busch Thor har gjort.

Den tidigare L-riksdagsledamoten Mauricio Rojas var under åren 2004-2006 partiets talesperson i flykting- och integrationsfrågor. 

Han ansågs då föra en hård linje och kallades för ”kontroversiell” av den dåvarande partiledaren Lars Leijonborg. 

Sedan 2008 är Rojas bosatt i Chile och engagerad politiskt där. Förra sommaren utsågs han till kulturminister i landet, men ett kritiskt uttalande om landets viktigaste minnesmuseum över diktaturens brott blev hans fall efter bara fem dagar. 

Nu bryter han tystnaden om Liberalerna.

Orsaken till att partiet under Jan Björklunds ledning rasat i opinionen är enkel, enligt Mauricio Rojas: 

– De har lyckats bli irrelevanta, säger han.  

Vilka avgörande misstag har partiledningen begått?

– Att inte förstå vad de flesta efterfrågar: trygghet i en tid av omvälvande förändringar, tydlighet i frågan om vad Sverige är och kommer att bli i en allt mer globaliserad värld, och de har saknat tuffa ledare som vågar ta itu med de svåra problem som vi står inför.

Hur ser du på den partiledarprocess som nu är i gång?

– Det verkar inte vara så genomtänkt… men det handlar om ett parti i en nödsituation, och då är risken stor att alla springer åt olika håll eller trampar på varandra.Han vill att Nyamko Sabuni tar över

Vem vill du helst se som ny partiledare?

– Nyamko Sabuni, utan minsta tvekan. Hon är så pass svensk för att inte utdefiniera sig, men så pass osvensk för att våga vara så tufft som omständigheterna kräver.

Ex-ministern Nyamko Sabuni har stöd av flera tunga partikamrater.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Vad blir viktigast för nästa partiledare?

– Att våga vara tydlig och ta itu med invandrings- och integrationsproblematiken, som är den allra viktigaste i ett Sverige där 20 % av befolkningen är född utomlands.

Hur ser du på att Liberalerna nu samarbetar med Socialdemokraterna?

– Det är inte bra. Men det visar att nästan allt i svensk politik handlar om SD-skräck. Att gå i säng med Socialdemokraterna bara för att man inte vet hur den femtedel av svenskarna som röstar på Sverigedemokraterna ska hanteras, det tyder på mycket dåligt självförtroende och det kommer att bestraffas. 

Förra veckan öppnade KD-ledaren Ebba Busch Thor för framtida samtal med Sverigedemokraterna ”i syfte att nå samsyn i enskilda sakpolitiska frågor där det finns förutsättningar för att stärka stödet för den politik vi står för”.

Hur bör nästa partiledare förhålla sig till SD tycker du?

– Precis som Ebba Busch Thor har gjort, säger Mauricio Rojas. 

Ex-ministern Nyamko Sabuni har ännu inte sagt att hon kandiderar till jobbet som ny partiledare för Liberalerna – men flera tunga L-företrädare vill att hon tar över. Bland dem riksdagsledamöterna Gulan Avci och Mats Persson. 

Även den tidigare partiledaren Lars Leijonborg ger henne sitt stöd, enligt uppgifter till Expressen. 

Jan Björklunds efterträdare väljs på ett extra landsmöte den 28 juni i år. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.