Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Lindstedt åtalas – efter hemliga samtalen

Den tidigare kinesiska ambassadören åtalas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.
Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt åtalas.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Den tidigare ambassadören hade hemligt samtal om fängslade Gui Minhai.

Anna Lindstedt, Sveriges tidigare ambassadör i Kina, åtalas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. 

Åtalet rör ett påstått hemligt möte i fallet med Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina. 

Enligt TT kommer bilder från övervakningskameror på Hotell Sheraton ska visas upp under rättegången. 

Enligt Åklagarmyndigheten misstänks Anna Lindstedt för ”att vid ett möte i Stockholm ha agerat utanför ramen för den behörighet som hon haft i det konsulära ärendet gällande den svenska medborgaren Gui Minhai som är fängslad i Kina”. 

Anna Lindstedt åtalas

– En ambassadör är en myndighetschef som har ett långtgående mandat att företräda Sverige. Trots det har även en ambassadör att följa vissa riktlinjer och instruktioner från regeringskansliet och UD. I det här specifika konsulära ärendet har hon gått utanför sitt uppdrag och därmed gjort sig skyldig till brott, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål, i ett pressmeddelande. 

– Det har aldrig tidigare i modern tid väckts åtal med brottsrubriceringen egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. 

Gui Minhais dotter kände sig hotad

Bakgrunden till åtalet utspelar sig i februari i år. Då blev det känt att Lindstedt arrangerat ett hemligt möte i Stockholm om den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai.

Mötet ska ha hållits i ett låst rum på hotell Sheraton den 24–25 januari. Utöver ambassadören och Gui Minhais dotter Angela Gui närvarade bland andra affärsmännen Kevin Liu och John Meewella.

Angela Gui har i efterhand uppgett att hon fick höra att hennes far skulle kunna släppas ur fängelset – om hon avstod från att väcka opinion för hans sak och stoppade medierapporteringen om fallet. Angela Gui sa vidare att stämningen på mötet var hotfull. 

Säpo som anmält

Det var Säpo som upprättade en brottsanmälan mot Lindstedt. 

”Säkerhetspolisen bedriver ett aktivt arbete för att förhindra och motverka främmande makts olovliga och säkerhetshotande verksamhet. När Säkerhetspolisen får indikationer på att olovlig och säkerhetshotande verksamhet bedrivs följs det upp och utreds”, skriver Säpo i ett eget pressmeddelande. 

I maj nekade Anna Lindstedt till brott, via sin advokat Conny Cedermark. Kinesiska ambassaden har själva förnekat inblandning i mötet.

TT rapporterar att kabinettssekreterare Annika Söder, högra hand till utrikesminister Ann Linde ska vittna i saken. I åklagarnas bevisföring finns även mejlkonversationer mellan Lindstedt och en av de kinesiska företrädarna – och bildmaterial från övervakningskameror på hotell Sheraton. 

Gui Minhai har suttit fängslad i Kina sedan 2015 för att ha gett ut förbjuden litteratur i landet. 

Detta betyder "Egenmäktighet vid förhandling med främmande makt"

”Svensk medborgare, som utan tillstånd av regeringen eller den regeringen bemyndigat låter bruka sig såsom ombud för främmande makt i diplomatisk angelägenhet som rör riket, så ock envar, som i föregiven egenskap av behörigt ombud inlåter sig i underhandling om sådan angelägenhet med någon som företräder främmande makts intresse, dömes för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt till fängelse i högst två år eller, om riket var i krig, högst fyra år.”

Källa: Svensk Lag 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.