Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare Kina-ambassadören Anna Lindstedt tillbaka på UD

Tingsrätten frikänner den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt. Hon har stått åtalad för brott mot rikets säkerhet genom egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.
Foto: JONAS LINDKVIST/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Utrikesdepartementet vidtar inga disciplinära åtgärder mot tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt, och hon kommer att börja arbeta på UD igen.

Det framgår av den interna utredning som gjorts.

Lindstedt får dock kritik för att inte ha ha agerat på egen hand i fallet Gui Minhai.

Efter att Anna Lindstedts friats i domstol saknas grund för att i personalansvarsnämnden pröva frågan om att skilja henne från hennes anställning, står det i utredningen.

”Det finns inte heller skäl att gå vidare med någon disciplinär åtgärd enligt lagen (1994:260) om offentlig anställning.”

Får kritik

Vidare framgår att den tidigare ambassadören kommer att börja arbeta på UD igen.

”Anna Lindstedt är nu i kontakt med UD:s personalenhet och kommer inom kort att återinträda i tjänst här på departementet”, står det i ett mejl som skickades till UD:s personal på onsdagen.

Anna Lindstedt får dock kritik av UD, som i den interna utredningen skriver att ”Anna Lindstedt i samband med händelserna inte samverkat med Utrikesdepartementet på det sätt som kunde ha förväntats av henne i det konsulära ärendet”.

Fallet Gui Minhai

UD:s interna utredning mot Anna Lindstedt, och rättegången mot henne, har gällt hennes hantering av fallet med den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som hålls fängslad i Kina.

I januari 2019 anordnade Lindstedt en serie möten på Hotel Sheraton i Stockholm, där hon bland annat sammanförde Gui Minhais dotter Angela Gui med de två kinesiska affärsmännen John Meewella och Kevin Liu.

Enligt Angela Gui ska de ha sagt att de kunde få hennes far frisläppt om hon förband sig att inte väcka opinion i fallet. Stämningen ska ha varit hotfull.

Sedan mötena blivit kända inledde UD en internutredning mot Anna Lindstedt. Den pausades dock när riksenheten för säkerhetsmål vid åklagarmyndigheten inledde en förundersökning om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Friad i domstol

Anna Lindstedt åtalades, och i början av sommaren hölls rättegången i Stockholms tingsrätt. Anna Lindstedt friades av en enig tingsrätt.

Egenmäktighet vid förhandling med främmande makt innebär att någon någon som felaktigt utger sig för att vara behörigt ombud för Sverige inlåter sig i underhandlingar med någon som företräder främmande makts intresse.

Enligt tingsrätten var Anna Lindstedt i egenskap av ambassadör behörig att förhandla med Kina. Åklagaren hade inte bevisat att mötena på Hotell Sheraton utgjorde en underhandling eller att de båda affärsmännen företrädde kinesiska statens intressen.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.