Tidigare Gripen-piloten mikael Grev. Foto: PrivatTidigare Gripen-piloten mikael Grev. Foto: Privat
Tidigare Gripen-piloten mikael Grev. Foto: Privat
Försvarets övning Aurora har börjat. Foto: FÖRSVARSMAKTENFörsvarets övning Aurora har börjat. Foto: FÖRSVARSMAKTEN
Försvarets övning Aurora har börjat. Foto: FÖRSVARSMAKTEN

Tidigare Gripen-piloten: Ryssland kommer skrika

Publicerad

Tidigare Gripen-piloten Mikael Grev säger att han är jättenöjd att Aurora 17 dragit i gång, men utesluter inte att Ryssland kommer att ”skrika”. 

– De övar anfall. Så naturligtvis kommer de skrika så fort vi ökar vår försvarsbudget eller övar, säger han. 

För den tidigare stridspiloten Mikael Grev är Aurora 17 en efterlängtad försvarsövning, och eventuella "skrik" från Ryssland menar han är en del av "spelet".

– Vi övar försvar och Ryssland över anfall och ju mer vi över på att försvara oss ju svårare blir det för dem att anfalla. Så naturligtvis kommer de att skrika så fort vi ökar vår försvarsbudget eller övar. Men det tillhör spelet. Man ska inte lyssna så mycket på det där utan se på det faktiska vilket är att vi övar försvar, säger Grev. 

Enligt Grev som i dag aktivt analyserar det svenska försvaret genom Twitter och tidigare som säkerhetspolitisk bloggare, är Aurora 17 vikigt för att Sverige ska få full effekt av de militära resurserna. 

– Det är fantastiskt att öva i stora förband. Det är då man ofta märker att man har vissa problem som man inte har tänkt på. Jag tycker att den här övningen visar att vi börjar ta säkerhetspolitiken på allvar igen. Om man inte över i stora förband är det som att man går på sparlåga. Men det här visar att man tar det på allvar.

Försvarets övning Aurora har börjat.Foto: FÖRSVARSMAKTEN

Tror att Ryssland kommer titta på Sverige

Trots att han tycker att övningen är viktig för att sy ihop försvaret tror han inte att Ryssland kommer anfalla Sverige under den närmsta tiden. 

– De kommer att göra sin övning och vi kommer göra vår övning och vi kommer att titta på varandra som man alltid gör, säger han.

Att Ryssland har ögonen på Aurora 17 och Sverige på Zapad 17 menar Grev är en viktig del för att ingen part ska agera överdrivet i framtiden. 

– När man slutar titta på varandra börjar man undra. Om man inte vet vad de andra gör så kanske man tar i till överdrift. Därför är det jättebra att man vet vad den andra gör, säger han och fortsätter: 

– Jag tror inte att det kommer hända så mycket. Vi har haft övningar ungefär samtidigt i alla tider. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag