Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidigare Gripen-piloten: Ryssland kommer skrika

Tidigare Gripen-piloten mikael Grev.
Foto: Privat
Försvarets övning Aurora har börjat.
Foto: FÖRSVARSMAKTEN

Tidigare Gripen-piloten Mikael Grev säger att han är jättenöjd att Aurora 17 dragit i gång, men utesluter inte att Ryssland kommer att ”skrika”. 

– De övar anfall. Så naturligtvis kommer de skrika så fort vi ökar vår försvarsbudget eller övar, säger han. 

För den tidigare stridspiloten Mikael Grev är Aurora 17 en efterlängtad försvarsövning, och eventuella "skrik" från Ryssland menar han är en del av "spelet".

– Vi övar försvar och Ryssland över anfall och ju mer vi över på att försvara oss ju svårare blir det för dem att anfalla. Så naturligtvis kommer de att skrika så fort vi ökar vår försvarsbudget eller övar. Men det tillhör spelet. Man ska inte lyssna så mycket på det där utan se på det faktiska vilket är att vi övar försvar, säger Grev. 

Enligt Grev som i dag aktivt analyserar det svenska försvaret genom Twitter och tidigare som säkerhetspolitisk bloggare, är Aurora 17 vikigt för att Sverige ska få full effekt av de militära resurserna. 

– Det är fantastiskt att öva i stora förband. Det är då man ofta märker att man har vissa problem som man inte har tänkt på. Jag tycker att den här övningen visar att vi börjar ta säkerhetspolitiken på allvar igen. Om man inte över i stora förband är det som att man går på sparlåga. Men det här visar att man tar det på allvar.

Försvarets övning Aurora har börjat.
Foto: FÖRSVARSMAKTEN

Tror att Ryssland kommer titta på Sverige

Trots att han tycker att övningen är viktig för att sy ihop försvaret tror han inte att Ryssland kommer anfalla Sverige under den närmsta tiden. 

– De kommer att göra sin övning och vi kommer göra vår övning och vi kommer att titta på varandra som man alltid gör, säger han.

Att Ryssland har ögonen på Aurora 17 och Sverige på Zapad 17 menar Grev är en viktig del för att ingen part ska agera överdrivet i framtiden. 

– När man slutar titta på varandra börjar man undra. Om man inte vet vad de andra gör så kanske man tar i till överdrift. Därför är det jättebra att man vet vad den andra gör, säger han och fortsätter: 

– Jag tror inte att det kommer hända så mycket. Vi har haft övningar ungefär samtidigt i alla tider. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.