Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare Frankrike-
ledaren stöttar Macron

Manuel Valls, tidigare premiärminister i Frankrike, sluter upp bakom Emmanuel Macron. Inför parlamentsvalet i juni kommer Valls att kandidera för En Marche.Foto: Mathieu Cugnot / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
I söndags storvann mittenliberalen Emmanuel Macron från den politiska rörelsen En Marche presidentvalet i Frankrike. Han besegrade högerpopulisten Marine Le Pen från Nationella fronten.Foto: /Aa/Tt / ANADOLU AJANSI TT NYHETSBYRÅN

Manuel Valls, tidigare premiärminister i Frankrike, byter parti – och sluter upp bakom Emmanuel Macron.

Inför parlamentsvalet i juni kommer Valls att kandidera för En Marche.

– Socialistpartiet är dött. Men inte dess värderingar, säger Manuel Valls enligt Le Monde.

I söndags storvann mittenliberalen Emmanuel Macron från den politiska rörelsen En Marche presidentvalet i Frankrike. Han besegrade högerpopulisten Marine Le Pen från Nationella fronten.

Inför hans tillträde får han nu stöd från ett tungt namn:

Manuel Valls, tidigare premiärminister under president François Hollande.

Valls avgick som premiärminister i december i samband med att han meddelade att han skulle ge sig in i slaget om presidentposten. Han var med och tävlade om att bli Socialistpartiets kandidat i valet.

Manuel Valls byter till En Marche

Den tidigare ministern kommer nu att kandidera för Macrons En Marche i parlamentsvalet, rapporterar Le Monde med hänvisning till RTL.

Trots det vill han fortsätta vara medlem i Socialistpartiet. Han är inte rädd att bli utesluten.

– Ska de utesluta en före detta premiärminister som alltid har varit lojal? säger han enligt Le Monde.

 

 

 

 

LÄS MER: Sju frågor och svar om Macrons seger

 

Enligt Manuel Valls är Socialistpartiet dött.

Emmanuel Macrons parti under nytt namn

Presidentkandidaten för socialisterna, Benoît Hamon, hamnade rejält på efterkälken i det första presidentvalet för två veckor sedan – där Macron och Le Pen gick vidare till andra omgången.

– Det här Socialistpartiet är dött. Men inte dess värderingar, säger Manuel Valls till RTL.

En Marche heter numera En Marche la République, ungefär "Repbubliken på väg". Syftet ska vara att försöka strukturera upp rörelsen som ett traditionellt parti.