Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare FBI-chefen: Så skulle vi avsätta Trump

Andrew McCabe tog över som FBI-chef efter att James Comey fått sparken.Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump kallar den tidigare FBI chefen Andrew McCabe för marionettdocka.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

James Comey sparkades som FBI-chef under förvirrade omständigheter. 

Nu avslöjar efterträdaren Andrew McCabe hur FBI-toppar under de följande åtta dagarna diskuterade hur de skulle hantera Donald Trump. 

USA:s president Donald Trump sparkade FBI-chefen James Comey i maj 2017. 

Den officiella orsaken var att hanteringen av Hillary Clintons uppmärksammade jobbmejl – men Donald Trump förvirrade senare situationen och sade att det handlade om Rysslandutredningen.

De åtta följande dagarna innebar stor dramatik inom amerikanska FBI – där topparna diskuterade hur man ska hantera presidenten. 

I en intervju med CBS berättar James Comeys efterträdare Andrew McCabe om hur FBI-topparna pratade om att göra sig av med Trump. 

– Det var möten på justitiedepartementet där det diskuterades om vice-presidenten och en majoritet av kabinetten kunde gå samman för att göra sig av med presidenten genom att åberopa det 25:e tillägget i konstitutionen, säger Scott Pelley som intervjuat Andrew McCabe.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1096056426533998594

Förra FBI-chefen: Så skulle vi göra oss av med Trump

Andrew McCabe fick själv sparken som FBI-chef, men berättar i intervjun att han direkt efter att ha tillträtt inledde utredningar rörande obstruktion av rättvisan och kontraspionage gällande Trumps eventuella kopplingar till Ryssland. 

– Jag vill se till att vårt ärende vilade på en stabil grund och om någon kom in efter mig och stängde ner den, så skulle de inte kunna göra det utan att det dokumenterades, säger McCabe i intervjun med CBS. 

Han säger i intervjun att han ville göra Rysslandutredning outplånlig. 

– Om jag själv skulle tas bort, bli omplacerad eller sparkas, så skulle utredningen ändå finnas kvar och inte kunna avslutas eller försvinna utan ett spår, 

Intervjun med Andrew McCabe sänds i USA på CBS söndag 17 februari.

Efter att delar av intervjun kom ut i medierna bemötte Donald Trump uppgifterna på Twitter där han bland annat kallar McCabe för Comeys marionettdocka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.