Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tidigare C-toppen Abir Al-Sahlani gör comeback

Tidigare C-riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani gör comeback. Foto: OLLE SPORRONG
Annie Lööf Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare C-riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani gör comeback och blir partiets andranamn inför EU-valet i maj. 

För fem år sedan tvingades hon till en time out i samband med en brottsutredning, vilket då gjorde att hon inte kunde kandidera till riksdagen. 

– Jag vill bygga ett EU där ingen lämnas efter, säger hon. 

Centerpartiets nuvarande EU-parlamentariker Fredrick Federley toppar partiets lista inför Europaparlamentsvalet även i år. 

På en pressträff i riksdagen på måndagsförmiddagen beklagade han att EU ofta hamnar i skymundan i svenska medier.

Nomineringskommitténs ordförande Jonas Naddebo: 

– När vi blickar ut i Europa ser vi att värderingar kommer att bli minst lika viktigt i detta Europaparlamentsval som årets val. Högerextremism och högerpopulism skapar oro i många länder. För oss i Centern är det viktigt att vi lyssnar på den här oron utan att svartmåla debatten. 

Den stora överraskningen på pressträffen var Abir Al-Sahlanis comeback. 

Hon satt i riksdagen under åren 2011-2014 – men tvingades för fem år sedan till en politisk time out efter misstankar om brott i samband med en biståndssatsning i Irak. 

Beslutet om time out tog hon efter ett samtal med gruppledaren Anders W Jonsson. Hon uppmanades då att begära tjänstledigt – och därmed bli av med lönen.

I juni 2014 friades Abir Al-Sahlani från alla anklagelser. 

– Det är inte en dag för tidigt. Jag har längtat efter det här i sex månader, att få göra mitt jobb. Jag har vetat hela tiden att jag inte har begått något brott, sa hon då.

För tio år sedan uppmärksammades Abir Al-Sahlani när hon träffade Iraks premiärminister Nuri al-Maliki för att diskutera en europeisk strategi för framtida kontakter mellan Europeiska unionen och Irak.

När hon presenterades som EU-kandidat på tisdagsförmiddagen talade hon om "fred, demokrati och frihet" som grundläggande värderingar i arbetet. 

– Jag vill bygga ett EU där ingen lämnas efter – ett EU som bygger på delaktighet och jämlikhet, sa hon – och konstaterade att det inom EU dödas sju kvinnor varje dag på grund av våld i nära relationer. 

– Jag vill förstärka polisutbildningen och ha ett utbyte mellan EU:s medlemsländer, jag vill förstärka hela rättskedjan.  

På pressträffen berättade nomineringskommittén också att Emma Wiesner, energiingenjör och analytiker i teknikkonsultföretaget Sweco, föreslås som tredjenamn på listan inför valet. 

Hon vill arbeta med miljö- och klimatfrågor i Bryssel. 

– 72 procent av Europas energi är fossil. Det är 72 procent för mycket, konstaterade Emma Wiesner.