Karin Söder avled den 19 december. Hon blev 87 år gammal. Foto: Jacob ForsellKarin Söder avled den 19 december. Hon blev 87 år gammal. Foto: Jacob Forsell

Karin Söder avled den 19 december. Hon blev 87 år gammal.

 Foto: Jacob Forsell
Karin Söder var tidigt en av de mest inflytelserika kvinnliga politikerna i Sverige. Foto: Lennart RehnmanKarin Söder var tidigt en av de mest inflytelserika kvinnliga politikerna i Sverige. Foto: Lennart Rehnman

Karin Söder var tidigt en av de mest inflytelserika kvinnliga politikerna i Sverige.

 Foto: Lennart Rehnman
Söder blev Sveriges första kvinnliga utrikesminister 1987. Foto: Sven-Erik SjöbergSöder blev Sveriges första kvinnliga utrikesminister 1987. Foto: Sven-Erik Sjöberg

Söder blev Sveriges första kvinnliga utrikesminister 1987.

 Foto: Sven-Erik Sjöberg

Tidigare C-ledaren Karin Söder är död

Publicerad

Förra C-ledaren Karin Söder är död.

Hon blev 87 år gammal. Nu sörjs hon av hela politiker-Sverige.

– Det är en stor saknad och påminner mig om så många fina minnen vi hade tillsammans, säger tidigare statsminister Ingvar Carlsson, S.

Karin Söder var tidigt en av de mest inflytelserika kvinnliga politikerna i Sverige och beskrivs som den person som banade väg för kvinnorna.

Hon blev landets första kvinnliga utrikesminister 1976, nio år senare utsågs hon till första kvinnliga partiledare. Två år senare 1987 lämnade hon posten som Centerledare på grund av sjukdom.

Det var för en vecka sedan den 19 december som Karin Söder avled i Täby. Hon föddes 1928 i Värmland.

På Centerpartiets hemsida kommenterar man Karin Söders bortgång med minnesord.

"Karin Söder har varit en unik banbrytare och förebild i svensk politisk historia. Hon var den första kvinnan i Centerpartiets presidium, den första kvinnan som blev Sveriges utrikesminister, den första kvinnan som chef för Socialdepartementet och den första kvinnan som var partiledare i Sverige", skriver man.

Man tillägger att när Karin Söder 1976 utsågs till utrikesminister var hon en av få kvinnor i världen på den posten.

"Hon var engagerad i arbetet för fred och nedrustning, mot kärnvapen, för mänskliga fri- och rättigheter samt i kampen mot rasism och mot apartheidpolitiken i Sydafrika", skriver man.

Minns henne med värme

Förre socialdemokratiske statsministern Ingvar Carlsson jobbade mycket tillsammans med Karin Söder under sina år som aktiv politiker. Han minns henne med stor värme:

– Hon var en av de på den andra sidan blockgränsen som jag uppskattade och respekterade bäst. Genom sina kunskaper och sitt engagemang skapade hon respekt och uppskattning i alla politiska läger, säger Ingvar Carlsson.

Han fortsätter:

– Jag var glad att ha hennes som både politisk motståndare och personlig vän. Det är en stor saknad och påminner mig om så många fina minnen vi hade tillsammans. Det finaste minnet är att hon banade väg för kvinnorna i politiken.

Lennart Daléus, partiledare 1998–2001, minns henne som en av de stora i Centerpartiet och en föregångare för honom.

"Stor som människa"

– Hon var en stor politiker och stor som människa. Man kunde alltid hämta stöd hos henne. Hon nådde positioner som var viktiga och var den första kvinnliga partiledaren för Centerpartiet. Hennes bortgång är mycket tråkig, säger Lennart Daléus.

Olof Johansson efterträdde Karin Söder som partiledare 1987. Han beskriver henne som en genombrottsperson. Att kvinnor hade tunga politiska poster var inte självklart.

– Hon var partiets första kvinna både som partiledare och som utrikesminister. Det kommer inte bara höras i samband hennes bortgång utan hon är del av Sveriges historia. Hon var väldigt medveten i jämställdhetsfrågor och kämpade för kvinnors lika värde.

"Sällsynt social kompetens"

Han minns även hennes generositet och förmåga att knyta kontakter.

– Hon hade en sällsynt social kompetens och hade lätt för att skapa relationer med sin omgivning. Det var helt tydligt, hon var överlägsen i den förmågan, säger Olof Johansson.

Ulf Adelsohn, M, satt i trepartiregeringen tillsammans med Karin Söder under 1970-talet:

– Hon var en rak, schyst och hederlig politiker. Man kunde alltid lita på vad hon sa.

Han kände till att den tidigare C-ledaren varit sjuk under en längre tid.

– Hon brukade aldrig komma till riksdagens öppnande, vilket många tidigare politiker brukar göra, säger Ulf Adelsohn.

Hyllas av Maud Olofsson

Maud Olofsson . partiledare under åren 2001 till 2011, möttes av beskedet i dag. Hon beskriver Karin Söder som en viktig förebild som Sveriges första kvinnliga utrikesminister, och sedan också partiledare.

– För det första är det oerhört ledsamt att en sådan stor kvinna har lämnat den politiska scenen. För mig var hon en stor en förebild och hon gjorde det möjligt för mig och många andra kvinnor att bli partiledare, utrikesministrar, att inta positioner som män traditionellt hade haft.

– Det är inte bara inom Centerpartiet som hon visade vägen utan gjorde det för många kvinnor i andra partier också. Hon visade att det var möjlig att vara kvinna och ledare. Så att det är tragiskt att hon har gått bort, men hon har betytt så otroligt mycket för många kvinnor i politiken och i ledarskap.

Bengt Westerberg var samtida med Karin Söder som dåvarande partiledare för Folkparitet och minns henne som en varm person som var lätt att ha att göra med. En sak som han särskilt minns är deras engagemang i apartheidsystemet i Sydafrika.

– Där gjorde vi ett utspel om att införa en handelsbojkott vilket var ovanligt på den tiden och som fick stor uppmärksamhet. Sverige införde sedan det och jag tror att det bidrog till att andra länder följde efter och att apartheidsystemet föll, säger han.

Statsminister Stefan Löfven uttalar sig om Karin Söders bortgång i ett pressmeddelande:

"Det är ett sorgligt besked att Karin Söder har gått bort. Som Sveriges första kvinnliga utrikesminister och partiledare bröt hon ny mark och inspirerade. Hon var också en viktig röst för nedrustning och fred i världen. Karin Söders politiska gärning är värd respekt och beundran. En föregångare i svensk politik har lämnat oss."

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag