Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare anställd på UD beviljade visum utan behörighet – döms till ett års fängelse

Utrikesdepartementet. Kvinnan döms för grovt tjänstefel till ett års fängelse.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

En tidigare anställd på utrikesdepartementet döms till ett års fängelse av hovrätten. 

Kvinnan ska enligt domen ha beviljat 74 visumansökningar till Sverige och Schengenområdet utan att ha haft behörighet.

Misstankarna mot kvinnan startade i december 2014 när hennes tidsbegränsade anställning i ett västafrikanskt land avbröts efter att det visat sig att hon avvikit från deras viseringsrutiner. 

En anmälan upprättades våren 2015 och i mars 2018 åtalades hon för medhjälp till grov urkundsförfalskning samt grovt tjänstefel. 

Åklagaren påstod bland annat att den tilltalade vid 74 tillfällen beviljat visum till Sverige och Schengen utan att ha haft behörighet för det, att hon var jävig i de aktuella ärendena samt att de inte borde ha beviljats på grund av sitt innehåll. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet 2015 ska kvinnan dessutom ha tagit upp emot 100 000 kronor i betalning för varje visum. 

Tingsrätten fann kvinnan skyldig för en mindre del av misstankarna och dömde henne för tjänstefel i april 2019. Påföljden blev då villkorlig dom. 

Hårdare straff av hovrätten

Svea hovrätt skärper nu tingsrättens straff och dömer den tidigare UD-anställda kvinnan för grovt tjänstefel och ett ettårigt fängelsestraff.

Hovrätten anser att bevisningen är övertygande för att kvinnan har gjort sig skyldig till grovt tjänstefel genom överträdelser i 73 fall, och att handlingen medfört allvarlig skada för det allmänna. 

Kvinnan är tidigare ostraffad i Sverige, men dömdes av en domstol i Nederländerna 2018 för medhjälp till människohandel under 2015.

Peter Hultqvist (S) om ryska kränkningen: ”Strider mot internationella regelverk”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.