Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Lindstedt nekar till brott mot rikets säkerhet

Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt nekar till brott.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Hon misstänks för brott mot rikets säkerhet efter hemliga mötet med Angela Gui angående hennes fängslade pappa Gui Minhai.
Foto: PRIVAT

Redan våren 2018 ska UD ha velat avlägsna Anna Lindstedt som Kina-ambassadör – på grund av hur hon hanterade Gui Minhai-fallet, rapporterar DN

Sveriges tidigare Kina-ambassadör Anna Lindstedt misstänks för brott mot rikets säkerhet. 

Vi har för närvarande ingen annan kommentar än att brott förnekas och att vi välkomnar utredningen”, skriver hennes advokat Conny Cedermark i ett mejl. 

Bakgrunden till utredningen är det hemliga möte som hölls om fängslade förläggaren Gui Minhai. 

I går rapporterade DN att Åklagarmyndigheten inlett en förundersökning gällande brott mot rikets säkerhet. 

Den misstänkte är Sveriges tidigare ambassadör i Kina – Anna Lindstedt. 

– Utredningen har pågått ett tag. Det rör sig om brott mot rikets säkerhet, brott enligt 19:e kapitlet. Jag kan inte utveckla mer än så, säger åklagare Hans Ihrman. 

Anna Lindstedts advokat, Conny Cedermark, skriver i ett mejl till Expressen: 

Vi har för närvarande ingen annan kommentar än att brott förnekas och att vi välkomnar utredningen.” 

UD försökte få bort Anna Lindstedt redan förra året, enligt DN

Anna Lindstedt tillträdde som ambassadör i Peking i september 2016. 

Under onsdagen rapporterar DN att UD redan under maj förra året ska ha dragit öronen åt sig kring hur Anna Lindstedt skötte jobbet som Kina-ambassadör. 

Orsaken, enligt tidningen, var hur hon valde att hantera fallet med den av Kina fängslade bokförläggaren, och svenska medborgaren, Gui Minhai. 

Tidningen berättar inte på vilket sätt UD var missnöjda med Anna Lindstedts sätt att sköta den brännheta diplomatiska frågan. 

Hon ska ha blivit ombedd att lämna förordnandet, vilket hon motsatte sig. 

– Man kan självfallet diskutera vilken strategi som fungerar bäst, men man måste gå i takt, säger en person, som DN uppger har god insyn, till tidningen

Åklagaren: Ingen sitter frihetsberövad

Åklagaren Hans Ihrman kan inte säga när mer information väntas komma.

– Sker något avgörande i utredningen i närtid kommer vi skicka ett pressmeddelande. I annat fall kommer det rulla på ett tag i innan jag kan lämna ytterligare uppgifter, säger han. 

Ingen person sitter i nuläget frihetsberövad. 

Bakgrunden till utredningen är det hemliga möte som hölls den 24-25 januari på hotell Sheraton i Stockholm. 

Den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui reste till Stockholm för att träffa Sveriges ambassadör i Kina Anna Lindstedt. Kinesiska representanter deltog också på mötet. 

Riskerar upp till två års fängelse

Angela Gui har efteråt berättat om hur hon kände sig pressad av de kinesiska affärsmännen att sluta prata med medier om sin pappa. 

Brottet i fråga rör egenmäktighet vid förhandling med främmande makt som är paragraf 19 i brottsbalken. Vid fällande dom kan påföljden bli högst två års fängelse.

Anna Lindstedt är fortfarande anställd vid utrikesdepartementet men har i nuläget inga arbetsuppgifter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.