Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brexitkaoset – alla åtta förslag nobbas

Parlamentet röstade ner samtliga åtta alternativ till Theresa Mays brexitavtal. 

Men: två förslag fick fler röster än vad Mays avtal har fått – en andra folkomröstning och att vara kvar i en tullunion med EU. 

Inför omröstningen meddelade premiärministern ledamöterna i sitt parti att hon avgår om hennes avtal går igenom. 

– Jag är förberedd på att lämna tidigare än jag tänkt, för att säkerställa en smidig och ordnad brexit, säger hon enligt Sky News.  

Fredagen 29 mars var det egentligen tänkt att Storbritannien skulle lämna EU. 

Men unionen har gått med på att ge Storbritannien ytterligare ett par veckor att besluta hur utträdet ska ske. 

Vid en omröstning på onsdagskvällen röstade parlamentet för att skjuta fram brexit – till 12 april om Theresa Mays avtal inte går igenom, eller till 22 maj om avtalet blir verklighet. 

Parlamentet röstade också om åtta förslag som lagts fram som alternativ till det utträdesavtal Theresa Mays förhandlat fram med EU. 

Den vägledande omröstningen slutade med att inget av de åtta förslagen fick majoritet – och kaoset fortsätter. 

Brexitministern Steven Barclay säger att resultaten stärkte regeringens åsikt om att deras avtal är det bästa alternativet, skriver BBC. Han säger också till ledamöterna att det inte finns en ”enkel väg framåt”. 

 

Boris Johnson stöder Theresa May 

Två av förslagen fick dock fler röster än vad Theresa Mays avtal har fått i de tidigare två omröstningarna: förslagen om en andra folkomröstning och om att vara kvar i en tullunion med EU. 

Inför omröstningen meddelade flera Tory-brexitörer, som tidigare varit kritiska mot Theresa Mays avtal, att de har ändrat sig och nu stöder henne. Däribland den tidigare utrikesministern Boris Johnson, som kritiserat hennes avtal i flera månader. 

Men samtidigt meddelade det nordirländska partiet DUP att de kommer att fortsätta rösta nej till Mays avtal. 

Förslagets ”backstop”, alltså det skydd som ska finnas för att inte skapa en hård gräns mellan Irland och Nordirland, ”utgör ett oacceptabelt hot mot Storbritanniens integritet” skriver DUP i ett uttalande, enligt The Guardian. 

Talmannen John Bercow säger enligt BBC att debatten om de åtta alternativen kan tas upp återigen på måndag – men det är fortfarande oklart om eller när talmannen tillåter Theresa May att lägga fram sitt förslag till omröstning en tredje gång. 

Storbritannien har fortfarande inte bestämt hur utträdet ur EU ska ske. Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN

”Önskan om ett nytt ledarskap”

Innan omröstningen i parlamentet meddelade Theresa May ledamöterna i Tories att hon avgår som premiärminister om hennes brexit-förslag röstas igenom. 

– Jag vet att det finns en önskan om en ny väg och ett nytt ledarskap för partiet, och jag vill inte stå i vägen för det, säger Theresa May till sitt parti, de konservativa, under onsdagskvällen enligt The Guardian. 

Anledningen till att Theresa May meddelar sin kommande avgång kan vara, enligt tidningen, att hon vill blidka de mer hårdföra brexitanhängarna inom hennes eget parti.

– Jag ber er nu att backa förslaget om brexit så att vi kan slutföra vårt historiska arbete och lämna EU på ett smidigt och ordnat sätt, sa hon till partiet.

Så här röstade parlamentet till de olika alternativen:

1. (B) En avtalslös brexit, också kallad ”hård brexit”, vilket innebär att Storbritannien lämnar EU utan avtal 12 april. Förslag från Tory-ledamoten John Baron. 

JA: 160 

NEJ: 400

 

2. (D) Förslaget innebär att Storbritannien stannar kvar på EU:s inre marknad och tullunion, deltar i EES, EU:s ekonomiska union och är medlem i frihandelsorganisationen Efta. Förslag från Tory-ledamoten Nick Boles. 

JA: 188

NEJ: 283 

 

3. (H) Storbritannien stannar kvar i EES och söker nytt medlemskap i Efta. Däremot står landet utanför tullunionen. Förslag från Tory-ledamoten George Eustice.

JA: 65

NEJ: 377

 

4. (J) Att vara kvar i en tullunion med EU. Alternativet kräver en förhandling om en ”permanent och omfattande tullunion med EU”, oavsett brexit-avtal. Förslag från Tory-ledamoten Ken Clark. 

JA: 264

NEJ: 272 

 

5. (K) Oppositionspartiet Labour har lagt fram förslag om att ha ett nära politiskt förhållande till EU. Alternativet innebär en omfattande tullunion och en nära anpassning till den inre marknaden. Förslag från Labour-ledaren Jeremy Corbyn. 

JA: 237

NEJ: 307

 

6. (L) En försäkran om att inte lämna EU utan avtal, genom att dra tillbaka igångsättandet av artikel 50. Förslag från Joanna Cherry, skotska nationalistpartiet. 

JA: 184

NEJ: 293

 

7. (M) Inget avtal ska genomföras innan det har godkänts i en ny folkomröstning. Förslag från Labour-ledamoten Margaret Beckett. 

JA: 268

NEJ: 295

 

8. (O) Storbritannien fortsätter att betala in till EU:s budget fram till 2020, och behandlas som en medlem tills dess. Förslag från Tory-ledamoten Marcus Fysh. 

JA: 139

NEJ: 422

 

Alternativen benämns i brittiska parlamentet med en bokstav, därav bokstäverna inom parantes.  

 

Kritik och krav på avgång under utfrågning

Före omröstningarna hölls en frågestund i underhuset, där premiärministern svarar på frågor från ledamöter. Frågorna kan handla om vad som helst – men kom snabbt att fokusera på brexit och Theresa Mays insats som premiärminister och därmed huvudförhandlare för utträdet. 

Under utfrågningen i parlamentet handlade de flesta och mest uppjagade frågorna om brexit som Theresa May fick svara på. Men hon fick även frågor om klimat och hälsa avhandlades. Foto: HOUSE OF COMMONS / AP TT NYHETSBYRÅN

Stämningen blev snabbt upphettad.

– Kan premiärministern förstå att hon är ansvarig för detta kaos, som brexit-debaclet har blivit, och avgå, säger Stewart Hosie, från det skotska partiet SNP, som vill stanna i EU, enligt BBC. 

Men Theresa May svarade utan att tveka och pekade på Stewart Hosie.

– Den ärande gentlemannen här vill helt enkelt att jag inte ska respektera det brittiska folkets vilja. 17,4 miljoner människor röstade för att vi ska lämna EU, och det är vad vi ska ordna, sa hon till ljudet av stöttande utrop från kolleger i kammaren. 

 

Theresa May svarar med otydlighet på kraven om hennes avgång, under utfrågningen. Foto: HOUSE OF COMMONS / AP TT NYHETSBYRÅN

 

– Premiärministern misslyckas med att ena landet och hon står inför ett val: lyssna på folket eller avgå, sa Labourledaren Jeremy Corbyn. 

Den tredje gruppen i underhuset – som vill lämna – skyller å sin sida på att de som vill stanna inte respekterar folkomröstningens resultat. 

Så kan brexit se ut

Att arrangera ytterligare en folkomröstning är ett av många alternativ till brexit.

Enligt BBC ska parlamentets talman John Bercow ha samlat in förslag från ledamöter – totalt 16 stycken – och sedan valt ut åtta som ska debatteras.

Sedan röstar parlamentsledamöterna ja eller nej till de olika förslagen. De förslag som är populära kan gå vidare till en andra omröstning. 

Demonstranter utanför parlamentshuset i London på tisdagen. Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
En man håller upp skyltar till stöd för brexit. Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN