Trumps seger i Nevada på stidagen var hans tredje raka efter New Hampshire och South Carolina. Foto: AP/Jae C. HongTrumps seger i Nevada på stidagen var hans tredje raka efter New Hampshire och South Carolina. Foto: AP/Jae C. Hong
Trumps seger i Nevada på stidagen var hans tredje raka efter New Hampshire och South Carolina. Foto: AP/Jae C. Hong
På tisdag går elva delstater till val på den republikanska sidan i Super Tuesday och Donald Trump har ledningen i de flesta. Ett undantag är Texas, men det råkar också vara senator Ted Cruz (bilden) hemstat. Foto: Mike Nelson/Epa/TTPå tisdag går elva delstater till val på den republikanska sidan i Super Tuesday och Donald Trump har ledningen i de flesta. Ett undantag är Texas, men det råkar också vara senator Ted Cruz (bilden) hemstat. Foto: Mike Nelson/Epa/TT
På tisdag går elva delstater till val på den republikanska sidan i Super Tuesday och Donald Trump har ledningen i de flesta. Ett undantag är Texas, men det råkar också vara senator Ted Cruz (bilden) hemstat. Foto: Mike Nelson/Epa/TT
Marco Rubio – som kom tvåa i Nevada – försökte i går trösta sig med att Trump får färre röster än alla de andra tillsammans. Foto: AP/Jim MoneMarco Rubio – som kom tvåa i Nevada – försökte i går trösta sig med att Trump får färre röster än alla de andra tillsammans. Foto: AP/Jim Mone
Marco Rubio – som kom tvåa i Nevada – försökte i går trösta sig med att Trump får färre röster än alla de andra tillsammans. Foto: AP/Jim Mone

Tiden rinner i väg för Cruz och Rubio

Publicerad

HOUSTON. Donald Trump rider på en våg av ilska.

Den ser ut att hålla ända till nomineringen.

Så Trump har inga planer på att ändra sin vinnande formel.

Donald Trump vann en storseger i nomineringsmötena i Nevada i tisdags. Det var hans tredje raka seger efter New Hampshire och South Carolina.

Han har nu visat att han kan vinna i norr i söder och i väster. Det var en seger så stor att han nu börjar håna konkurrenterna, främst Marco Rubio och Ted Cruz:

– Det kommer att bli två fantastiska månader, sa Trump efter segern. Vi kanske inte ens kommer att behöva två månader.

Trump håller ledningen – men inte i Texas

Det ser onekligen alltmer ut så. På tisdag går elva delstater till val på den republikanska sidan i Super Tuesday och Donald Trump har ledningen i de flesta. Ett undantag är Texas, men det råkar också vara senator Ted Cruz hemstat.

Marco Rubio – som kom tvåa i Nevada – försökte i går trösta sig med att Trump får färre röster än alla de andra tillsammans.

– En majoritet av de republikanska väljarna i detta land vill inte ha Donald Trump, påstod han.

Men det är en klen tröst. Trump fick 45,9 procent, mer än Rubio och Cruz tillsammans. Det är hans högsta siffra hittills. Och som Trump själv konstaterade:

– De glömmer att när folk hoppar av så kommer även vi att får fler röster.

Missnöje kring etablerade politiker

Donald Trump visade också i Nevada att han kan vinna i alla kategorier. Han hade exempelvis fler evangeliska kristna än Ted Cruz, han vann till och med fler latino-röster än Rubio och Cruz, trots att de bägge har kubanskt ursprung.

Och Nevada visade åter vilket missnöje det finns med de etablerade politikerna. Hela 57 procent av väljarna i Nevada sa att de är arga på den federala regeringen, i CNN:s vallokalsundersökning.

Och dessa arga väljare röstar på Donald Trump. Hela 61 procent sa också att de vill att USA:s nästa president blir någon som inte kommer från den politiska världen. De har hittat sitt namn i Donald Trump.

När Trump fick frågan i går om några av sina ilskna utbrott från talarscen - han ville slå en aktivist på käften sa han häromdagen - så svarade han att han kanske ska tona ner sig lite, men antagligen inte.

– Kanske det, men för tillfället verkar det fungera rätt bra, sa han om sin aggressiva stil.

Ny tv-debatt från Houston

Rubio och Cruz får en sista chans före Super Tuesday att ge sig på Trump i dag när CNN sänder ännu en tv-debatt från Houston.

Men tiden håller definitivt på att rinna ut för dem nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag