Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Tiden har kommit – ska ta tillbaka det som är vårt”

Paasikivi: ”Osannolikt att Ukraina inte är inblandat”
Ukrainska soldater nära Bachmut.
Foto: LIBKOS / AP TT NYHETSBYRÅN
En ukrainsk soldat nära fronten i Bachmut.
Foto: LIBKOS / AP TT NYHETSBYRÅN

Ukraina är redo för motoffensiven, uppger säkerhetsrådgivaren Oleksij Danilov.

Samtidigt kommer en liknande antydan från landets överbefälhavare.

– Tiden har kommit för att ta tillbaka det som är vårt, säger Valerij Zaluzjnyj i ett klipp enligt CNN.

I månader har det talats om den ukrainska våroffensiven för att trycka tillbaka de ryska styrkorna. Men nu är vi snart inne i juni och ännu har motoffensiven officiellt inte börjat.

Den kan däremot vara nära förestående. I en intervju med BBC säger presidenten Volodymyr Zelenskyjs säkerhetsrådgivare Oleksij Danilov att Ukraina är redo. Motoffensiven kan börja ”i morgon, dagen därpå eller om en vecka”.

– Vi är alltid redo. På samma sätt som vi var redo att försvara vårt land närsomhelst. Och det är inte en fråga om tid, säger han och fortsätter:

– Vi måste förstå att den historiska möjlighet som vi fått av Gud är en som vi inte kan förlora, så att vi ska kunna bli ett på riktigt självständigt och stort europeiskt land.

Trupper förbereder sig

Spekulationerna om den kommande motoffensiven har späkts på ännu mer av ett uttalande från Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj. 

I en video säger han bland annat att tiden är inne för att ”ta tillbaka det som är vårt”. Samtidigt visas bilder på ukrainska trupper som förbereder sig för strid. Några syns använda tyska Leopard 2-stridsvagnar. Andra syns tillsammans med olika artilleripjäser, rapporterar CNN.

Någon exakt tidpunkt för när motoffensiven kan börja nämns dock inte.  

Volodymyr Zelenskyj flaggade tidigare i månaden för att de ukrainska styrkorna först behöver mer vapen och utrustning från väst. Att börja för tidigt var inte ett alternativ.

– Vi skulle förlora många människor. Jag anser att det är oacceptabelt. Så vi behöver vänta. Vi behöver fortfarande mer tid, sa han till BBC.

Se mer

Ryska draget: Använder tvättmaskiner som vapen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.