Anna Ekström. Foto: IBLAnna Ekström. Foto: IBL
Anna Ekström. Foto: IBL
Niklas Svensson är programledare för Bara politik. Foto: OLLE SPORRONGNiklas Svensson är programledare för Bara politik. Foto: OLLE SPORRONG
Niklas Svensson är programledare för Bara politik. Foto: OLLE SPORRONG

”Tiden är mogen för mobilförbud i skolan”

Publicerad

Gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström vill ge lärarna mer makt i klassrummen. 

Därför ska mobiltelefoner förbjudas. 

– Tiden är mogen för att göra en ordentlig insats, säger hon inför sin medverkan i Expressens politikmagasin "Bara Politik" i kväll. 

Skolan blir en lugnare och tryggare plats för både elever och lärare – om Socialdemokraterna vinner valet i höst. 

Det lovar både Anna Ekström och finansminister Magdalena Andersson, som i går presenterade sina vallöften för skolan – ett paket av åtgärder.

Det mest uppmärksammade förslaget – mobilförbudet – har de "stulit" av den tidigare utbildningsministern Jan Björklund, som redan 2014 tillsatte en utredning för att ta fram förslag för ökad studiero i de svenska klassrummen.

Då var Socialdemokraterna emot ett mobilförbud. 

– Vi socialdemokrater har tagit intryck av många studier som kommit, förklarar gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström inför kvällens direktsända utfrågning i Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

Men vallöftet är inte mycket värt om inte fler partier följer efter – och i dag ser det mörkt ut:

Varken Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna eller Sverigedemokraterna tycker att det behövs något mobilförbud. 

Centerpartiet vill inte kommentera förslaget, och Miljöpartiet har tidigare uttryckt viss skepsis.

Se fler avsnitt av Bara politik 

Gymnasieministern om sina fem vallöften

Vid sidan av mobilförbudet vill Anna Ekström att rektorerna ska få större möjligheter att stänga av eller omplacera elever som hotat andra elever eller personal.

I paketet ingår också ett ordningskontrakt, som enligt Socialdemokraterna ska finnas på varje skola.  

– Det är ett sätt att manifestera att skolans regler ska vara ett gemensamt åtagande för elever, föräldrar och skolan, enligt Anna Ekström. 

Reglerna ska undertecknas av både elever och vårdnadshavare.

Socialdemokraterna vill också ta fram en "nationell plan för studiero" och lösa lärarbristen genom att anställa fler lärarassistenter. 

– Lärarna behöver avlastas, hävdar Anna Ekström och konstaterar samtidigt att regeringen infört ett statsbidrag som kan användas för just detta. 

I kvällens "Bara Politik" frågas hon också ut om religiösa friskolor. Programmet sänds i Expressen TV klockan 19.00 i kväll. 

Beatrice Ask.Foto: SVEN LINDWALL

 

Kvällens program – minut för minut

19.00: Programmet startar. 

Direktsändning från studio 3 på Expressens redaktion på Kungsholmen i Stockholm.

19.01: Anna Ekström 

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) talar om mobilförbud, religiösa friskolor, opinionsläget och den kommande valrörelsen. 

19.11: Debatten

Justitieminister Morgan Johansson och Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé möttes i Brottscentralen. 

19.14: Beatrice Ask

För snart ett år sedan petades ex-ministern som rättspolitisk talesperson av den förra partiledaren Anna Kinberg Batra. Nu berättar hon om sitt nya ansvarsområde – civilförsvaret. 

19.23: Gustav Kasselstrand

Partiledaren för nybildade Alternativ för Sverige berättar om SD-värvningarna och strategin för att nå riksdagen i höstens val.  

19.33: Ilan Sade

Partiledaren för Medborgerlig samling frågas ut om bland annat partiprogrammet, migrationen och försvaret. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag