Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tiden är mogen för mobilförbud i skolan”

Anna Ekström.Foto: IBL
Niklas Svensson är programledare för Bara politik.Foto: OLLE SPORRONG

Gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström vill ge lärarna mer makt i klassrummen. 

Därför ska mobiltelefoner förbjudas. 

– Tiden är mogen för att göra en ordentlig insats, säger hon inför sin medverkan i Expressens politikmagasin "Bara Politik" i kväll. 

Skolan blir en lugnare och tryggare plats för både elever och lärare – om Socialdemokraterna vinner valet i höst. 

Det lovar både Anna Ekström och finansminister Magdalena Andersson, som i går presenterade sina vallöften för skolan – ett paket av åtgärder.

Det mest uppmärksammade förslaget – mobilförbudet – har de "stulit" av den tidigare utbildningsministern Jan Björklund, som redan 2014 tillsatte en utredning för att ta fram förslag för ökad studiero i de svenska klassrummen.

Då var Socialdemokraterna emot ett mobilförbud. 

– Vi socialdemokrater har tagit intryck av många studier som kommit, förklarar gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström inför kvällens direktsända utfrågning i Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

Men vallöftet är inte mycket värt om inte fler partier följer efter – och i dag ser det mörkt ut:

Varken Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna eller Sverigedemokraterna tycker att det behövs något mobilförbud. 

Centerpartiet vill inte kommentera förslaget, och Miljöpartiet har tidigare uttryckt viss skepsis.

Se fler avsnitt av Bara politik 

Gymnasieministern om sina fem vallöften

Vid sidan av mobilförbudet vill Anna Ekström att rektorerna ska få större möjligheter att stänga av eller omplacera elever som hotat andra elever eller personal.

I paketet ingår också ett ordningskontrakt, som enligt Socialdemokraterna ska finnas på varje skola.  

– Det är ett sätt att manifestera att skolans regler ska vara ett gemensamt åtagande för elever, föräldrar och skolan, enligt Anna Ekström. 

Reglerna ska undertecknas av både elever och vårdnadshavare.

Socialdemokraterna vill också ta fram en "nationell plan för studiero" och lösa lärarbristen genom att anställa fler lärarassistenter. 

– Lärarna behöver avlastas, hävdar Anna Ekström och konstaterar samtidigt att regeringen infört ett statsbidrag som kan användas för just detta. 

I kvällens "Bara Politik" frågas hon också ut om religiösa friskolor. Programmet sänds i Expressen TV klockan 19.00 i kväll. 

Beatrice Ask.Foto: SVEN LINDWALL

 

Kvällens program – minut för minut

19.00: Programmet startar. 

Direktsändning från studio 3 på Expressens redaktion på Kungsholmen i Stockholm.

19.01: Anna Ekström 

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) talar om mobilförbud, religiösa friskolor, opinionsläget och den kommande valrörelsen. 

19.11: Debatten

Justitieminister Morgan Johansson och Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé möttes i Brottscentralen. 

19.14: Beatrice Ask

För snart ett år sedan petades ex-ministern som rättspolitisk talesperson av den förra partiledaren Anna Kinberg Batra. Nu berättar hon om sitt nya ansvarsområde – civilförsvaret. 

19.23: Gustav Kasselstrand

Partiledaren för nybildade Alternativ för Sverige berättar om SD-värvningarna och strategin för att nå riksdagen i höstens val.  

19.33: Ilan Sade

Partiledaren för Medborgerlig samling frågas ut om bland annat partiprogrammet, migrationen och försvaret. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.