Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thulins hemliga lyxliv och gömda miljoner

Fastighetsklipparen Hans Thulin var på 80-talet en av Sveriges rikaster personer. Hans bolag var värda sex miljarder kronor. Men i början av 90-talet slutade det med en konkurs på svindlande tre miljarder kronor.
Foto: Claes Löfgren / SVD
Hans Thulin, längst till höger, jagas fortfarande av kronofogden, men det bryr han sig inte om. Här är han på en konstutställning i New York tillsammans med sin vän, den kände Stockholmsgalleristen Björn Wetterling.
Foto: Patrick Mcmullan
Hans Thulin lever i ett exklusivt bostadsområde i Rio de Janeiro i Brasilien.
Foto: Wikimedia

■■ Han var en av Sveriges rikaste män och levde ett extremt lyxliv med konst och dyra bilar.
■■ Efter miljardkonkursen på 1990-talet försvann fastighetsklipparen Hans Thulin från offentligheten – men jagas fortfarande av Kronofogden.
■■ Expressen kan nu avslöja att Thulin bor i en lyxvilla i Rio de Janeiro i Brasilien och för några år sedan sålde han ett hotell för 360 miljoner.
■■ – Det är olyckligt om det kommer ut i Expressen, säger Hans Thulin.

Huset ligger dolt bakom höga murar, tät vegetation och låsta grindar. Från gatan kan förbipasserande inte ens se att det finns ett hus på tomten.

Här i ett exklusivt bostadsområde i miljonstaden Rio de Janeiro i Brasilien bor den före detta fastighetsklipparen Hans Thulin, 69.

1989, två år innan Thulins miljardkonkurs, flyttade han i från sin 300 kvadratmeter stora våning på Strandvägen 35 i Stockholm.

Först bosatte sig Hans Thulin och hans dåvarande hustru i Belgien, där de hyrde en exklusiv villa. Några år senare bosatte de sig i Seattle i USA, men sedan dess har Thulins adresser varit okända.

Kostat tiotals miljoner

Expressen har dock hittat den före detta fastighetskungens nuvarande boende. Nästan varje hus i den exklusiva Riostadsdelen kostar tiotals miljoner kronor.

Under 1980-talet symboliserade Hans Thulin yuppieeran, kanske mer än någon annan affärsman i Sverige.

Avregleringen av kreditmarknaden 1985, köp av fastigheter med belåning flera gånger om, höjda hyror och glädjekalkyler med nya lån gjorde honom då till en av landets rikaste personer.

Som mest var Thulins bolag, som var börsnoterat, värt sex miljarder kronor och privat var han god för en miljard kronor.

I medierna blev han också känd för sitt extrema lyxliv. Han ägde flera lyxbilar, bland annat en Bugatti Royale för 55 miljoner kronor och han hade också flera mycket exklusiva Mercedes i sin samling.

Ingången till Thulins lyxvilla.
Foto: / ANA OLIVEIRA ROVATI

Konst för 187 miljoner

Thulin var också känd för sitt konstintresse och hade en konstsamling där det sammanlagda inköpspriset, 1989, uppgick till 187 miljoner kronor -– det motsvarar med dagens penningvärde en summa på svindlande 318 miljoner kronor.

Expressen har tagit del av den fullständiga förteckningen som Thulin själv har upprättat.

Här fanns tavlor som ”Den döende Dandyn” av Nils Dardel för 13,8 miljoner kronor, The White Flag av Jasper Johns för drygt 45 miljoner och Jasper Johns ”Jubilee” för 48 miljoner kronor.

När Expressen gjorde en intervju med Thulin för några år sedan kommenterade han 80-talet så här:

– Det var kul så länge det varade. Men jag är ingen person som tänker på 80-talet, jag tänker i stället på hur jag bäst ska leva de kommande 30 åren.

Han sa också i intervjun att han i dag inte hade några pengar.

– Jag har inga pengar, alla pengar jag tjänar går in i mina truster. Nu undviker vi de här detaljfrågorna.

Thulins konkurs, 1991, var på svindlande tre miljarder kronor och han gjorde också personlig konkurs med skulder på över 800 miljoner kronor.

Foto: Hans Thulin omgiven av ett mediauppbåd i Göteborgs tingsrätt 1992.

LÄS MER: Var god för miljarder – nu har han miljonskulder


Större delen av Thulins lån var under hans framfart tagna i finans- och fastighetsbolaget Nyckeln AB, som på 1980-talet ägdes av bland annat finansmannen Anders Walls bolag Beijer Capital, papperstillverkaren Munksjö och Bonnierkoncernen.

När Nyckeln inte kunde betala sina banklån stängdes bolaget av från börsen och avvecklades. Under denna period ägdes Nyckeln av bland annat familjen Kamprad via bolaget Catella AB.

Fram till 1997/1998 hade Thulin en skuld på 1,1 miljarder kronor till Nyckeln, men skulden kvittade han för en i sammanhanget struntsumma på två miljoner kronor.

Hemlig uppgörelse

Expressen har tagit del av den hittills hemliga uppgörelsen, som kanske är en av de mest lönsamma uppgörelserna i svenskt näringsliv någonsin.

Skulden som Thulin hade till Nyckeln AB var på 1,1 miljarder kronor – den löste han för två miljoner.

Enligt kontraktet med Nyckeln AB löser Thulin sin skuld på 1,1 miljarder kronor för drygt två miljoner kronor.

Kontraktet undertecknades av Nyckelns tidigare styrelseordförande, och nu advokat på advokatfirman Glimstedt, Pontus Kågerman.

När Expressen kontaktar Kågerman, som även skrivit boken ”Etik, regler och värdering på kapitalmarknaden”, och frågar hur detta var möjligt skrattar han lätt:

– Jag kommer vagt ihåg det. Vad ska vi säga? Det var väl en affärsmässig uppgörelse mellan Nyckeln och honom.

Det måste vara Sveriges bästa affär genom alla tider?

– Vad ska jag säga på det… haha… du gör påståenden här. Du har ett bekymmer, jag kommer inte att kommentera mer än det som jag vet stensäkert att min tystnadsplikt ger mig möjlighet att kommentera.

Men tyckte ägarna (familjen Kamprad) till Nyckeln att det var okej?

– Det har jag inga kommentarer på.

Förutom konst älskade Thulin dyra bilar. När han var på topp köpte han en Bugatti för 55 miljoner.
Foto: Roland Bengtsson

Statliga skulderna försvann

2013 försvann även Thulins statliga skulder på 179 miljoner kronor från Kronofogdens register.

Skulden skulle betalas till Svensk Exportkredit, SEK - som lyder under näringsdepartementet - men 2013 drog, enligt tidningen Fokus, SEK tillbaka sin fordran.

– Det är banksekretess som gäller, säger styrelseordförande Lars Linder-Aronson

Men vad troligen inte staten och andra fordringsägare visste om var att Thulin ägde ett stort hotell i Madrid i Spanien, Casa de Suecia, via en av sina truster.

Vare sig staten eller bankerna visste om att Thulin ägde ett hotell i Madrid. 2007 sålde han hotellet och fick 360 miljoner kronor.

Hotellet hade på 1980-talet ägts av Thulins bolag Consolidator, men hur Thulin efter konkursen lyckades behålla det är en gåta.

2007 sålde han hotellet för 39 miljoner euro – motsvarande drygt 360 miljoner kronor. Och han gjorde allt för att dölja att det var han som var ägare.

Redan på 1990-talet hade Thulin frågat sin vän och tidigare skolkamrat, Olof Setterberg, om han ville bli ”administrator solo” (ensam direktör, Expressens anm.) och företräda bolagen som ägde och drev hotellet Casa de Suecia. Och Setterberg ställde upp för sin vän.

Avancerat upplägg

Efter försäljningen lämnade tillgångarna bolagen genom lån och utdelningar via ett avancerat företagsupplägg:

De spanska bolagen som ägde fastigheten och hotellrörelsen kontrollerades av ett holländskt bolag som i sin tur ägdes av ett bolag i Singapore. Detta bolag ägdes av bolaget Great Eagle ltd på Cooköarna som i sin tur ägdes av en trust, The New World Trust.

Trusten var grundad av Setterberg och förmånstagare var Hans Thulin.

Fick 37,6 miljoner

På hösten 2008 fick Setterberg fyra miljoner euro, motsvarande 37,6 miljoner kronor, insatta på sitt danska bolags schweiziska konto.

Pengarna var en ”gåva” och kom från bolaget Goodwill ltd på Cooköarna – även detta bolag ägdes av The New World Trust.

Setterberg hade, under åren när han var direktör i de spanska bolagen, tagit lån från bolagen och med gåvopengarna skulle han nu betala tillbaka skulderna.


LÄS MER: Hans Thulin flydde – gömde 120 miljoner


Detta framkommer i en dom i förvaltningsrätten där Skatteverket för några år sedan drev frågan att Setterberg skulle betala skatt för sin gåva på 37 miljoner.

I förvaltningsrätten säger Setterberg att han aldrig använde lånen för eget bruk. Hans bolag tog lån och pengarna skickades vidare till Thulin.

Thulin ägde konst för sammanlagt 187 miljoner kronor, bland annat "Den döende Dandyn" som han köpte för 13,8 miljoner kronor.
Foto: Stig-Göran Nilsson

Han menar också att gåvan från Thulin på 37 miljoner kronor skulle gå till att betala av Thulins lån i det spanska bolaget, men det trodde inte vare sig Skatteverket eller förvaltningsrätten på. Ärendet ska nu avgöras i kammarrätten.

När Expressen kontaktar Olof Setterberg och frågar om hans uppdrag för Hans Thulin och om att hotellet såldes 2007 säger han:

– Ja det har det gjort.

Hans Thulin fick 39 miljoner euro och du fick fyra miljoner euro överfört på ditt konto. Var det som tack för hjälpen?

– Läs förvaltningsrättens handlingar så kommer det att framgå, säger Setterberg.

Varför skötte du hans Thulins affärer?

– Informationen som finns tillgänglig i det här fallet finns i förvaltningsrättens handlingar och dem har du tillgång till så du behöver inte störa mig mera, säger Setterberg.

Har skuld på 128 miljoner

I dag har Thulin fortfarande en skuld kvar i Sverige, hos Marginalen Bank som han är skyldig 128 miljoner kronor. Banken har lämnat över ärendet till kronofogden för indrivning och 2016 gjorde de en utredning, men de hittade inga tillgångar hos Thulin.

Marginalen bank vill av banksekretess inte kommentera skulden, men när de får information om Thulins hotellförsäljning säger bankens informationschef Anders Karlström att vd:n vd Charlotte Strandberg tycker hotellförsäljningen är intressant.

– Hon sa att det var intressanta uppgifter, säger Karlström.

Under reportagets gång har Expressen sökt Hans Thulin flera gånger och även pratat med personer som känner honom.

En av dessa är den kände Stockholmsgalleristen Björn Wetterling, 69, som är vän med Thulin.

Träffas – men inte i Sverige

Enligt Wetterling träffas han och Thulin fortfarande – men då i andra länder än i Sverige.

Senaste mötet var på en konstutställning i New York 2015 där de lät sig fotograferas tillsammans. Wetterling säger att de bland annat har konsten som gemensamt intresse, men att de inte alltid har samma åsikter.

Hans Thulin, längst till höger, jagas fortfarande av kronofogden, men det bryr han sig inte om. Här är han på en konstutställning i New York tillsammans med sin vän, den kände Stockholmsgalleristen Björn Wetterling.
Foto: Patrick Mcmullan

– Hans är väldigt inriktad på att tjäna pengar, säger Björn Wetterling.

Till slut ringer Hans Thulin till Expressen - från hemligt nummer. Och han blir mycket arg när frågor ställs om hans boende i Brasilien och hans affärer.

– Var du har fått informationen ifrån spelar egentligen ingen roll, men det är olyckligt om den kommer ut i Expressen.

Kan du inte tänka igenom vad fan du har i huvudet, sen är du välkommen att ringa mig. Men håll inte på med sånt där jävla tjafs som du gör. Du låter som du sitter på mentalsjukhus och ringer. Min hjärna mår inte bra av att tala med någon som dig.

Men varför är du så arg?

– Tyst på dig nu, jag är trött på dig, säger Thulin.

Han säger också att han helst inte vill bli omskriven i medierna.

– Det är trist att få en sån skitartikel, det förstår du väl själv att det inte är roligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.