"Det är naturligtvis bra om Annelie Nordström inte känner att hon har medlemmarnas förtroende. Men det är någonting hon måste bedöma och det är väl det hon har bedömt under den senaste veckan", säger Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Jens L'Estrade

"Det är naturligtvis bra om Annelie Nordström inte känner att hon har medlemmarnas förtroende. Men det är någonting hon måste bedöma och det är väl det hon har bedömt under den senaste veckan", säger Karl-Petter Thorwaldsson.

 Foto: Jens L'Estrade

Thorwaldsson: "Jag visste inte om det"

Publicerad

DAVOS. LO-toppen Karl-Petter Thorwaldsson utesluter inte att även fler fackförbund skulle kunna införa en så kallad "visselblåsarfunktion” för att larma om oegentligheter.

– Det är naturligtvis bra om Annelie Nordström inte känner att hon har medlemmarnas förtroende, säger han.

Under onsdagens presskonferens gav Kommunals ordförande Annelie Nordström beskedet att hon avser att avgå i samband med kongressen i maj. Detta efter Aftonbladets granskning som visat hur fackförbundet hanterat sina lägenheter, fester med alkohol och lyxiga sommarvistelser på förbundets eget skärgårdsställe.

– Det är naturligtvis bra om Annelie Nordström inte känner att hon har medlemmarnas förtroende. Men det är någonting hon måste bedöma och det är väl det hon har bedömt under den senaste veckan. Det är väldigt svårt för mig att veta något om de diskussioner man haft inom Kommunal, säger Karl- Petter Thorwaldsson.

Kände du till vilket besked hon skulle ge?

– Nej, jag satt på frihandelsdiskussioner här i Davos när det hände. Jag visste inte om det.

"Svårt att bedöma"

Under presskonferensen sa Annelie Nordström att situationen skapat en spänning mellan regeringen och Kommunal.

– Det har jag väldigt, väldigt svårt att bedöma. Jag har varit på seminarium med Stefan Löfven i morse och jag kände inte av någon spänning där. Huruvida Kommunal har det med regeringen måste du fråga Kommunal om.

Nordström presenterade i samband med sitt besked en rad åtgärder som ska införas i förbundet för att ändra den rådande kulturen och förhindra liknande händelser.

– När man nu ska göra ett sådant här arbete för att skaffa ett reglemente som är transparent och som gör att man kan se att man kan se sina medlemmar i ögonen varje dag som facklig ledare är det viktigt att man tar ordentligt med tid och möda att göra det, säger Thorwaldsson.

Bland annat vill man införa en visselblåsarfunktion för att anställda eller förtroendevalda ska kunna larma när något är fel.

– Jag avfärdar det inte men vet inte om det funkar på en facklig organisation, det måste vi titta närmare på. Jag säger inte att Kommunal tänker fel. Det kan vara ett bra sätt för att alla ska orka och våga komma upp med det man vill komma upp med, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag