"Detta drabbar hela den svenska fackföreningsrörelsen, så klart. Förtroendet som vi bär på är alltid medlemmarnas, vi får det inte någon annanstans ifrån", säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Jens L'Estrade

"Detta drabbar hela den svenska fackföreningsrörelsen, så klart. Förtroendet som vi bär på är alltid medlemmarnas, vi får det inte någon annanstans ifrån", säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

 Foto: Jens L'Estrade

Thorwaldsson: "Det måste det ändras på"

Publicerad

Skandalerna kring fackförbundet Kommunal har drabbat hela den svenska fackföreningsrörelsen, enligt LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det är en människosyn och en värdering som inte stämmer överens med vår grundläggande ideologi. Det måste det naturligtvis ändras på, säger han.

Thorwaldsson - som också är ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott - vill inte svara på frågor om pajkastningen mellan Kommunals ordförande Annelie Nordström och utrikesminister Margot Wallström.

Under LO:s flera timmar långa styrelsemöte på måndagseftermiddagen tvingades fackförbundet Kommunal förklara sig efter skandalerna som avslöjats av tidningen Aftonbladet.

Samtidigt stod det klart att 5 000 medlemmar lämnat Kommunal den senaste veckan.

– Det är naturligtvis inte bra, på något vis. Jag förstår att medlemmarna är både upprörda, arga och besvikna. Det har de naturligtvis all rätt att vara. Vi måste alltid vara på ett sådant sätt att vi kan titta varandra i ögonen, både medlemmar och förbundsledningar. Kommunal måste ta itu med de missförhållanden som varit och ha ett regelverk som alla kan följa, säger Karl-Petter Thorwaldsson efter styrelsemötet.

Drabbar det här LO inför avtalsrörelsen?

– Detta drabbar hela den svenska fackföreningsrörelsen, så klart. Förtroendet som vi bär på är alltid medlemmarnas, vi får det inte någon annanstans ifrån. Även om vi inte är involverade direkt så är det klart att människor ser på oss alla som fackligt aktiva. Kanske är det allra värst för de som är fackligt aktiva ute på en arbetsplats och som ska sitta i fikarummet och diskutera sådant som det stod om i tidningen.

"Tror att vi har styrkan som behövs"

Så vilka effekter får det på avtalsrörelsen?

– Jag tror ju ändå att vi har styrkan som behövs. Vi behöver många medlemmar i avtalsrörelsen, och vi behöver ett starkt Kommunal och alla andra förbund också. Det har ju varit mycket debatt i höst om att man ska släppa fram sänkta lägstalöner och annat. Det här blir säkert en väldigt tuff avtalsrörelse och då gäller det att vi hjälps åt. Här får LO också hjälpa till så att det blir en bra facklig styrka i avtalsrörelsen.

Men kan Kommunals ordförande Annelie Nordström verkligen gå ut och ta plats i debatten i någon avtalsfråga, tror du?

– Jag kan inte bedöma vilket förtroende som enskilda förbundsledamöter har. Kommunal måste vara starka i avtalsrörelsen.

I vilket läge menar du att Annelie Nordström borde lämna?

– Förtroendet som våra förbundsledningar har, det har de av sina medlemmar. Jag har ingen relation till förbunden på det sättet, att jag tillsätter eller avsätter ledningar i förbunden. Det är de som tillsätter och avsätter ledningen i LO. Så jag passar den frågan, det måste vara en diskussion mellan Kommunals ledning och deras medlemmar.

"Det känns fel"

Hur ser du på uppgifterna om utrikesministerns lägenhet och pajkastningen som nu råder mellan Kommunals ordförande och henne?

– Igen, jag kan inte ge mig in i en relation mellan förbund och den här debatten som har varit. Det känns fel att göra det. Detta måste du ta med Kommunal eller med berört statsråd.

Men det är inte så att det här är problematiskt för relationen mellan LO och regeringen, att du har en ordförande som bråkar med en utrikesminister?

– Det är ingenting som vi har tagit upp inom LO. På styrelsen diskuterade vi det som skedde förra veckan, och... vi fick en lång dragning av Kommunal, som nu har skapat ett system som är transparent och som alla kan stå för. Sen är det naturligtvis en fördel om vi hade ett och samma reglemente. Jag kan bara uppmana igen, och det är inget jag bestämmer, att man skaffar ett sådant reglemente som vi har på LO - som är mycket striktare.

Och det framförde du på dagens styrelsemöte?

– Det har jag framfört på styrelsemötet i dag. Vi får se vad som händer där. Det här är ingenting som LO har något som helst beslutsinflytande över, utan det här är en fråga för varje enskilt förbund. Men vi har själva skapat ett sådant reglemente inom LO som vi kan stå för.

"Känner inte igen mig i bilden"

Professorn i rättsvetenskap, Dennis Töllborg, har i dag sagt att lägenheten till utrikesministern är en solklar muta, och tidigare överåklagaren Nils-Erik Schultz säger att en förundersökning borde inledas. Vore det bra om det blir en juridisk prövning av vad som har hänt?

– Det får du fråga Kommunal om. Jag kan inte gå in i den typen av frågor mellan ett förbund och i det här fallet ett statsråd. Det måste du fråga dem om.

Vad säger du till dem som menar att det vi sett den senaste veckan är exempel på en osund kultur som finns inom hela fackföreningsrörelsen och som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det här är ju inte den första skandalen?

– Jag känner inte igen mig i bilden av att det skulle vara fackföreningsrörelsen generellt som det handlar om. Det känner jag inte igen. Vi har ju haft några skandaler tidigare och jag tror i alla fall, så långt jag kan överblicka, att alla har stramat åt sina regelverk. Och efter det jag hörde från Kommunal i dag känner jag mig trygg i att de går till botten med det som presenterades förra veckan, och att det omöjliggörs att det ska kunna ske igen. Kan jag bidra till att vi får en annan bild och att förtroendet ökar, så naturligtvis. Det ligger i en LO-ordförandes uppgift att förtroendet bland medlemmarna ökar.

"Det hör inte hemma i den fackliga organisationen överhuvudtaget"

När du säger att du känner dig trygg med att det inte kommer att upprepas, vad menar du då. Vad är det som inte ska upprepas?

– Det som många reagerat på är ju restaurangen som jag inte kommer ihåg namnet på, och det som hände där förra veckan. Det hör inte hemma i den fackliga organisationen överhuvudtaget. Det är en människosyn och en värdering som inte stämmer överens med vår grundläggande ideologi. Det måste det naturligtvis ändras på.

Innebär det att Kommunal kommer att avveckla restaurangen Metropol Palais – eller kan ett fackförbund som du ser det, driva restaurangrörelse?

Det måste du ta med de enskilda fackförbunden, jag kan inte lägga mig i vilken affärsverksamhet de bedriver.

Men fick du några löften på dagens styrelsemöte?

– Jag tänker inte gå igenom vad som sades exakt… Vi diskuterade och vi sa att vi ska försöka ha en genomgång så att alla också kan se det regelverk som vi tagit fram inom LO, så att det blir öppet för alla. Sen är det de enskilda förbunden som fattar besluten om vilka som ska vara med eller inte. Kan vi hjälpas åt och göra det bättre och mer transparent så bidrar det…

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag