Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thorwaldsson besviken på S politik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Karl-Petter Thorwaldsson är besviken på Socialdemokraternas politik.
Foto: Lisa Mattisson Exp

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är besviken på att Socialdemokraternas politik för mycket riktar in sig på mittenväljarna.

Han är rädd att det kan gynna SD.

– Ja, jag är jätteorolig för det, säger Thorwaldsson till Dagens Nyheter.

Kritiken mot partiets skattelinje kommer också internt.

I dag hålls partiledardebatt i riksdagen. Inför den kommer kritik alltså mot Socialdemokraternas jakt på mittenväljare från LO-ordföranden.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att LO:s 1,5 miljoner medlemmar glöms bort i både den politiska debatten och i förslagen.

– Hela den politiska debatten om vilka som måste vinnas har handlat om en välmående medelklass, säger Karl-Petter Thorwaldsson till Dagens Nyheter.

Samtidigt oroas Thorwaldsson av att S politik kan gynna Sverigedemokraterna.

– Jag är väldigt orolig för Sverigedemokraterna. Ju mindre skillnad det blir i politiken, eller att det uppfattas så, desto större är risken att det kan bli en potential för Sverigedemokraterna, säger han till DN.

Istället vill han att se att partiet är öppet om att en del skatter måste höjas.

– Socialdemokraterna måste ta sådan höjd för skatteintaget att det räcker för de satsningar som våra medlemmar efterfrågar. Våra medlemmar vill ha rejält med nya resurser till sjukvården, skolan och en höjd a-kassa, säger han till DN.

Men ett krav på att riva upp ett eller flera av jobbskatteavdragen vill han inte ställa.

– Exakt hur man ska ta in de här skatterna, det måste vi låta Socialdemokraterna tänka igenom, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Intern kritik i partiet

Inom Socialdemokraterna i Jämtland uttrycker man dock tveksamhet mot partilinjen att inte riva upp ett femte jobbskatteavdrag, skriver Länstidningen Östersund.

– Visst borde vi våga ta bort det. Jag tror inte att det är en självklarhet att vi skulle förlora valet om vi gjorde det, sa riksdagsledamot Gunnar Sandberg nyligen till tidningen.

Morgan Johansson, ledamot i verkställande utskottet, har även han uttalat kritik mot partiets linje gällande jobbskatteavdraget.

– Situationen inom vård och skola kommer att vara så allvarlig nästa år att den möjligheten måste hållas öppen          , har han tidigare sagt till Aftonbladet. Han har fått medhåll från Niklas Karlsson, kommunalråd i Landskrona, som menar att jobbskatteavdraget ska rivas upp direkt vid ett regeringsskifte.

– Detta har varken diskuterats i riksdagens gruppstyrelse och definitivt inte i partistyrelsen. Så när partiledningen säger att vi inte ska riva upp femte jobbskatteavdraget så har man inget mandat för det, har han sagt till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.