Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thorwaldsson: 70 miljarder till nya jobb

Jalla, jalla, jobb åt alla. 

Det var LO-basen Karl-Petter Thorwaldssons budskap när han talade på Norra Bantorget i Stockholm. 

– Vi ska satsa offensivt för att 100 000 människor ska få ett arbete, sa han i talet. 

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson krävde miljardsatsningar när han för första gången talade på den stora scenen på Norra Bantorget i Stockholm - klassisk första maj-mark precis utanför LO-borgen. 

Efteråt var han nöjd med sin insats. 

– Det var lite udda, det måste jag erkänna. Jag har första maj-talat varje år utom ett sedan 1991. Men att komma hit, och se den enorma mängden av människor framför sig var lite speciellt, sa han till Expressen.se efteråt. 

I sitt tal efterlyste Thorwaldsson en gigantisk satsning på bland annat investeringar i väggar och järnväg, satsningar på vård, skola och omsorg och renoveringar av miljonprogrammen. 

Fokus på arbetslösheten

Enligt LO-ekonomernas uträkningar skulle satsningen, som skulle kosta 70 miljarder kronor, leda till att 100 000 människor går från arbetslöshet till jobb. 

Att minska arbetslösheten var Thorwaldssons största fokus i valet. Han sa band annat att eftervärldens dom kommer att bli hård mot Sverige eftersom vi har resurser att tackla arbetslösheten. Han sa också att Sverige inte kan jämföra sig med länder som Grekland och Spanien, utan att vi måste jämföra oss med de bästa länderna. 

LO-basen uppmärksammade också ett plakat som han sett i dagens demonstrationståg och skanderade dess budskap tre gånger från scenen. 

– Jalla, jalla, jobb åt alla. Jalla, jalla, jobb åt alla. Jalla, jalla, jobb åt alla, skrek han inför de många åhörarna. 

Kan man säga att det var huvudbudskapet i ditt tal?

– Lite grann är det så. Jalla, jalla, jobb åt alla. Jag tycker att den fångar det bra.

Inte rädd för "rosornas krig"

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är ovillig att rucka på överskottsmålet genom att att genomföra miljardsatsningen. Men Thorwaldsson säger att han inte är rädd för ett "rosornas krig". 

– Jag är inte orolig för att vi höjer debattnivån mellan Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen. Min erfarenhet är att vi har som högst i tak och debatterar som allra hårdast kan vi komma till kompromisser - och de blir ofta bättre än deras och våra första förslag. Ju tuffare vi debatterar desto bättre lösningar kan vi skapa för Sverige.

Vad ska vi ta 70 miljarder ifrån?

– Vi ska inte ta dem ifrån något, om man finansierar det genom andra besparingar så får det ingen effekt. Om man tittar på LO-ekonomerna så säger de att, till 2016-2017, om man tar en person från arbetslöshet till arbete så blir den samlade effekten för samhället väldigt stor. Mycket av pengarna får man tillbaka genom att de betalar skatt i stället för att gå på a-kassa. 

I vilken grad är förslaget självfinansierande?

Någonstans runt 60 procent får man tillbaka enligt LO-ekonomerna. 

SÅ VAR KARL-PETTER THORWALDSSONS TAL

Började med: "Wow är väl det enda man kan säga som första kommentar när man står här."

Huvudämnen: Arbetslösheten, skolan, vinster i välfärden, avtalsrörelsen och August Palm.

Talets roligaste: "Jalla, jalla, jobb åt alla. Jalla, jalla, jobb åt alla. Jalla, jalla, jobb åt alla."

Talets attack: "Jag tänker ofta på det när utbildningsminister Jan Björklund gör ett av sina utspel, han gör ju ett utspel varje vecka. Varje sak han har försökt förändra har blivit sämre. Allt han tar i blir till aska."

Publik: Cirka 8 000.

DET SKA DE 70 MILJARDERNA GÅ TILL

• 15 miljarder till hushållen, exempelvis höjda barnbidrag, höjd a-kassa, sjukpenning och sjukersättning. LO bedömer att det ska ge 15 000 nya jobb.

• 30 miljarder till kommuner och landsting, exempelvis satsningar på vård, skola och omsorg. LO bedömer att det ska ge 52 000 nya jobb.

• 10 miljarder i offentliga investeringar, exempelvis investeringar i vägar och järnvägar. LO bedömer att det ska ge 15 000 nya jobb.

• 15 miljarder till bostadsinvesteringar, exempelvis renovering av miljonprogrammen. LO bedömer att det ska ge 26 000 nya jobb.

Källa: LO

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.