Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thornberg tar över efter Dan Eliasson

Arkivbild. Anders Thornberg, säpochef.
Foto: SVEN LINDWALL
Arkivbild. Carin Götblad.
Foto: ANDERS YLANDER
Klas Friberg.
Foto: EMIL LANGVAD/TT
Justitieminister Morgan Johansson och nye rikspolischefen Anders Thornberg.
Dan Eliasson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Regeringen utser Säpo-chefen Anders Thornberg till nya rikspolischefen. Det står klart efter en pressträff på torsdagen. 

– Han har en gedigen polisbakgrund, och det är första gången vi har en rikspolischef som är polis i grunden, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Thornberg själv säger att han är ödmjuk inför uppgiften. 

Valet välkomnas av såväl Polisförbundet som oppositionspartierna.

Det blir Säpo-chefen Anders Thornberg som tar över posten som rikspolischefen, meddelar Morgan Johansson under en pressträff på Rosenbad. Han tillträder till posten 15 februari och fick frågan för några veckor sedan.

– Anders Thornberg har en gedigen polisbakgrund, och det är första gången som vi har en rikspolischef som är polis i grunden, säger Morgan Johansson under pressträffen. 

Till Expressens säger han att man behövde ny kompetens i ledningen för att föra polisen vidare. 

– Jag ser det som att vi har haft två skeden, dels ett när vi genomförde den stora omorganisationen och då behövdes Eliassons kompetens för det. Nu har vi pusselbitarna på plats, och då behövs ny kompetens att föra polisen vidare. 


LÄS MER: Dan Eliasson slutar som rikspolischef – går till MSB 

Anders Thornberg började som "vanlig" polis, och kom till Säpo 1986. Även där jobbade han först ute på fältet, och har sedan dess stegrat inom organisationen. Genom åren har han arbetat inom bland annat kontraspionage, kontraterrorism och säkerhetsskydd. 

"Att få frågan var svindlande"

– Jag är ödmjuk inför uppgiften, säger Anders Thornberg under pressträffen. Han säger att han ser en polis med hög operativ förmåga och lyfter fram den kompetens som finns inom polisen. Som rikspolischef vill han bland annat vill fokusera på den organiserade brottsligheten och arbeta mer förebyggande. 

– Att få frågan var svindlande, naturligtvis. Jag började patrullera på Södermalm en gång i tiden och jag har gjort en lång resa inom polisen. Jag har ägnat varje dag de senaste 37 åren åt att bekämpa brottslighet och att göra vårt land tryggt, säger han till Expressen. 

Polisförbundet: "Viktiga grundstenar"

Polisförbundets ordförande Lena Nitz välkomnar beslutet att utse Thornberg, och säger att man från förbundets sida har önskat att ha en rikspolischef inifrån polisen. 

– Anders Thornberg är polis i grunden, har varit ute på fältet och vet vad poliser möter i sin vardag. Jag tror att det är viktiga grundstenar för att kunna ta rätt beslut och för att kunna motivera och engagera poliskåren, skriver Lena Nitz i ett uttalande från Polisförbundet.

Även fackförbunden Jusek och Saco-S välkomnar valet, skriver man i ett pressmeddelande.

På Twitter skriver Erik Nord, polischef i Storgöteborg, att det nu är upp till poliskåren att välkomna den nya rikspolischefen.

https://twitter.com/AENO98/status/959039420816125952

Moderaterna: "Klok och gedigen person"

Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson, säger till Expressen att han blev informerad av valet under torsdagsmorgonen och att han medger att att Thornberg är ett klokt val till posten.

– Jag tror att han har goda förutsättningar att lyckas bra som rikspolischef. Men nu behövs besked från regeringen med en riktad lönesatsning för poliser, vi behöver en mycket tuffare kriminalpolitik med dubbla straff för gängkriminella. 

Moderaternas rättspolitiske talesperson och justitieutskottets ordförande Tomas Tobé säger att han känner Thornberg som en "klok och gedigen person".
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Jag känner Anders Thornberg som en klok och gedigen person som också har öppnat upp för mer kommunikation från Säpo att man ska prata mer klarspråk.

Liberalerna: "Viktigt med förtroende"

Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad är positiv till beskedet och säger att han har stort förtroende för Anders Thornberg. 

– Det är positivt att han har polisiär kompetens och bakgrund, vilket är liberalerna betonat är viktigt. Han kan och känner till denna viktiga och inte minst svåra verksamhet som han ska styra över, säger Haddad.

Hans främsta utmaningar blir nu att stoppa avhoppningar från polisyrket och locka tillbaka poliser som lämnat under omorganisationen. 

– Det är viktigt att återupprätta förtroendet för myndigheten och där har han som ytterst ledare stora möjligheter att påverka.

Centerpartiet: "Imponerad över honom"

Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin har observerat Thornbergs arbete på nära håll, menar han.

– Jag har jobbat ganska nära Thornberg under min tid som ledamot i insynsrådet för Säkerhetspolisen och jag är ganska imponerad över hans sätta att bygga upp en modern myndighet som nu växer, säger han och fortsätter. 

– Han är en proffsig chef som tänker på de mjuka värdena, hur personalen mår. Jag tror att allt för många poliser går till jobbet och mår ganska dåligt för att de inte vet om de kan göra ett bra jobb, och det hoppas jag att Anders Thornberg kan lösa. 

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har även twittrat om att hon är nöjd med valet. 

https://twitter.com/annieloof/status/959032521265745921

Kristdemokraterna: "Ett klokt val"

Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson i Kristdemokraterna, instämmer i vitsorden. 

– Önskar Anders Thornberg lycka till. Ett klokt val. En gedigen och kompetent person med relevant erfarenhet för uppdraget som rikspolischef. Nu kan arbetet börja för att återuppbygga förtroendet inom polisen. Det är viktigt för att klara uppgiften att förebygga och beivra brott och öka tryggheten på gator och torg, skriver han i ett sms till Expressen.

Andras Carlson, KD, skriver i ett sms att Thornberg är ett klokt val.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna: "Bättre än Eliasson"

Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson hos Sverigedemokraterna, säger att Thornberg är ett bättre val än Eliasson.

– Det är ett betydligt bättre alternativ än Eliasson. Han har helt andra meriter att stå på med sin koppling till polisen och har säkert en annan insikt i vad som behöver göras framöver, säger han och fortsätter: 

– Utmaningarna blir så klart att se till att få fler poliser, nu utökar man antalet utbildningsplatser men frågan är: kommer man gå steget vidare och kräva att poliserna får bättre lönevillkor, vilket är en fråga regeringen backat på och som många i opposition inklusive Sverigedemokraterna ansett vara en nödvändig åtgärd för att få fler poliser tillbaka till yrket och fler att söka sig till polisyrket.

Miljöpartiet: "Stort förtroende för honom"

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Maria Ferm, skriver i ett sms att hon har stort förtroende för Anders Thornberg. 

– Det är mycket positivt att Anders Thornberg blir rikspolischef. Jag har som ledamot i Säkerhetspolisens insynsråd känt ett stort förtroende för honom som Säpochef.


Leif GW Persson: "Kunnig, inte dum i huvudet"

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson säger till Svenska Dagbladet att Thornberg som ny rikspolischef är ett bra val. 

– Han är kunnig, trevlig, långt ifrån dum i huvudet. Han har en gedigen polisiär erfarenhet. Det är en eftertänksam person och en sympatisk människa, säger Leif GW Persson. Han menar att bytet av rikspolischef inte automatiskt förbättrar läget för svensk polis, men att det kan underlätta.

– Men han är bättre skickad att ta itu med dem än hans företrädare var. Och det är det som kommer att räknas på den yttersta dagen.


LÄS MER: Leif GW Persson: Därför sparkas Eliasson nu 


Har kritiserats för att Säpo inte förhindrade Akilov

Trots att många verkar eniga om att valet var rätt, har Säpo de senaste dagarna kritiserats för att man inte kunde förhindra Rakhmat Akilovs attack på Drottninggatan i april förra året. Morgan Johansson säger att den utredning som gjorts av detta visar att inget fel begåtts. 

I veckan åtalades Rakhmat Akilov för terrordådet på Drottninggatan och senaste tiden har kritik väckts mot Säpo för att man inte kunnat förhindra dådet – trots att det var planerat i flera månaders tid och att det fanns varningssignaler från uzbekiska myndigheter. I dag utnämns chefen för Säpo som hade just det uppdraget, hur ser du på det? 

– Huvudslutsatsen i utredningen som gjorts är att Säpo inte hade kunnat göra annat än vad man gjorde. Vi måste komma ihåg att det kommer in en stor mängd information till Säpo varje vecka och man går vidare med så många uppslag man kan, och som man misstänker kan vara en risk för rikets säkerhet. Och man har också avvägt säkerhetshot i Sverige, men vi vet att det är i praktiken omöjligt att skydda sig mot sådana hot till hundra procent. Jag känner mig trygg med den slutsatsen som drogs, säger Morgan Johansson. 

Om utredningen hade kommit fram till att man borde gjort mer, hade Thornberg stått här i dag?

– Det är klart att vi hade fått väga in det i helhetsbedömningen, men nu var inte fallet så. 

Väntade ni in utredningen? 

– Nej, den utredningen kom i ett tidigare skede, det hade ingen koppling på det sättet, säger Morgan Johansson.

Funnits flera kandidater till posten

Förutom Thornberg spekulerades det kring en rad namn som kunde ersätta Dan Eliasson. Både Carin Götblad, regionpolischef i region Mitt och Klas Friberg, regionpolischef i region Väst har ringats in som tänkbara kandidater. Även Therese Mattson från Tullverket, som även hon tidigare har varit chef för Rikskriminalen. 


Utmaningar

För den nya rikspolischefen Anders Thornberg väntar en hel del utmaningar. Polisens omorganisering har kritiserats hårt, och enligt BRÅ:s statistik har förtroendet för polisen sjunkit senaste året. 

Samtidigt har de dödliga skjutningarna i storstäderna ökat och polisens uppklaringsprocent, speciellt när det kommer till sexualbrott, har diskuterats många gånger. 

Vänsterpartiet har via pressavdelningen avböjt att kommentera valet av Thornberg, och på frågan om varför man gör det, svarar man att "om man skulle gå in på det riskerar det ju att bli en kommentar".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.